April 17, 2024

Whoscall Jalin Kerjasama Dengan PDRM Perangi Jenayah Penipuan Dalam Talian

Be Smart Stay Alert by downloading the Whoscall Application

Tertekan bila asik dapat panggilan dari scammer hingga anda takut untuk mengangkat panggilan dari nombor yang tidak dikenali.

Kini anda tidak perlu risau lagi.

Whoscall yang dikuasakan oleh Gogolook, aplikasi yang mengenal pasti panggilan telefon yang mempunyai pangkalan data terbesar di Asia Timur dan Asia Tenggara dengan 100 juta muat turun, telah dilantik oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai rakan strategik untuk memerangi jenayah penipuan dalam talian yang serius di Malaysia.

Kerjasama ini melibatkan perkongsian pangkalan data nombor penipuan dalam talian daripada portal Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) PDRM ke sistem data Whoscall menjadikannya aplikasi ID pemanggil yang terkini dan dipercayai untuk rakyat Malaysia bagi melindungi diri mereka daripada jenayah penipuan dalam talian dan scam.

Ini merupakan kerjasama kelima Gogolook dengan jabatan polis global dalam mengukuhkan pakatan anti-penipuan terhadap scammer.

“Kami komited untuk menyokong JSJK PDRM dalam melindungi rakyat Malaysia daripada penipu dalam talian dan scammer, melalui teknologi AI dan pangkalan data proprietary kami yang mempunyai 1.6 bilion entri nombor telefon termasuk nombor yang digunakan oleh scammer.

Selain itu, dengan perkongsian pangkalan data antara portal JSJK PDRM dan sistem data nombor Whoscall, kami yakin pengguna di Malaysia akan mendapatkan akses terhadap pangkalan data nombor penipuan dalam talian paling terkini dengan hanya memuat turun aplikasi Whoscall pada telefon mudah alih mereka.”

Kerjasama antara Whoscall dan PDRM, Tingkatkan Keberkesanan Kempen Anti Scam PDRM

Whoscall caller ID application endorsed by PDRM

Malaysia menyaksikan penurunan kes jenayah komersial bagi tahun lepas. Menerusi statistik terkini yang disediakan oleh JSJK, sebanyak 30,536 kes dilaporkan antara Januari dan Disember 2022 berbanding 2021 dengan 31,490 kes.

Pada 2021, kerugian yang dialami oleh rakyat Malaysia berjumlah lebih RM2.2 bilion dan pada 2022, ia berkurangan kepada RM1.7 bilion.

Kerjasama antara Whoscall dan PDRM bakal meningkatkan lagi keberkesanan Kempen Anti Scam PDRM yang sedang berjalan dengan menawarkan tindakan yang boleh diambil oleh orang ramai untuk melindungi daripada scammer dengan memanfaatkan teknologi pengenalan panggilan yang tidak diketahui oleh Whoscall, dengan tujuan untuk mengurangkan lagi kes jenayah komersial di Malaysia.

Dibangunkan secara khusus dan bertindak sebagai barisan pertahanan utama, pengguna Whoscall dilengkapi dengan aplikasi teknologi anti-penipuan berkuasa yang mengemas kini nombor penipuan dalam talian daripada sistem kami bagi membantu pengguna mengelakkan diri dari mendapat panggilan scammer dan kekal berwaspada sepanjang masa.

Whoscall yang sebelum ini disokong oleh Kerajaan Negeri Selangor, dan kini menjadi aplikasi ID pemanggil pertama dan satu-satunya yang disahkan oleh PDRM dengan perakuan dan pengiktirafan untuk sistem perlindungan data peribadi dalam aplikasi tersebut.

Pengguna Whoscall juga boleh mencari nombor telefon daripada mesej dan panggilan yang tidak diketahui berdasarkan pangkalan data Whoscall yang semakin meningkat dan dapat mengenal pasti scammer menggunakan aplikasi percuma mereka. Memandangkan nombor berisiko ditambah secara berterusan ke dalam pangkalan data mereka, pengguna boleh mengemas kini secara manual dan juga menambah nombor tersebut dalam senarai nombor yang disekat.

Selain dari perkongsian data, Whoscall dan PDRM CCID juga bekerjasama dalam menganjurkan lawatan ke seluruh negara ke sekolah dan universiti dalam usaha mendidik orang ramai tentang pencegahan penipuan dan memperkenalkan aplikasi Whoscall bagi menyekat panggilan spam.

‘Be Smart Stay Alert’ dengan memuat turun aplikasi Whoscall sekarang secara PERCUMA, https://whoscall.onelink.me/MQQa/PDRMAntiScam . Untuk maklumat lanjut mengenai kemas kini siri jelajah seluruh negara, ikuti https://www.facebook.com/whoscall.malaysia/ .

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *