You are here
Home > Luahan Hati Seorang Blogger > Luahan Hati Seorang Blogger [Part 8] Blogger Bajet Artis Nak Famous

17,432,447 total views, 112 views today

Luahan Hati Seorang Blogger [Part 8] Blogger Bajet Artis Nak Famous

Bila nawaitu tidak menghalalkan caranya.

Ramai blogger telah lupa nawaitu mereka berblog. Kita berblog untuk berkongsi cerita, pendapat mahupun pandangan.

Sama ada secara peribadi mahupun umum.

Tetapi ramai yang mengaku mereka blogger, mereka mempunyai blog. Tetapi dalam blog lebih kepada gosip mengupkan diri sendiri.

Meng”UP”kan diri sendiri? Apa maksud bro?

Lebih kurang macam masuk bakul angkat sendiri la.

Tiada langsung sifat rendah diri, sifat menjaga hati orang lain mahupun sifat bertoleransi sesama blogger.

Dimana dia boleh upkan dirinya. Di situ dia akan berada.

Siapa yang boleh upkan dirinya. Dengan dia saja akan rapat.

Tak salah mencari populariti.

Tetapi biar dengan cara yang betul.

Baru berblog tak sampai setahun, orang dah letak title otai or blogger popular. Time nie dah lupa diri, Tak kisah la xtegur blogger-blogger lain.

Tetapi jangan la sampai bajet bagus sehinggakan tidak boleh menerima teguran dari rerakan blogger lain.

Dan tidak bermakna anda bertitle otai atau famous blogger, bermakna anda mempunyai lesen untuk menegur blogger lain tanpa memikirkan hati dan perasaan mereka.

Betul x…??

Be a Sunsilk Perfectonista

Dan korang pula menjadi batu api melaga-lagakan blogger-blogger dengan isu panas yang anda create.

Bro minat beri nasihat dan berpesan-pesan sesama kita

Tak salah nak menjadi fames,

Tetapi gunakan cara yang betul. Jangan sampai menjatuhkan martabat blogger dan rerakan yang lain.

Tidak perlu create gosip sendiri atau menjaja aib sendiri untuk dijadikan bual mulut orang lain. Jika anda mempunyai kualiti dan kreabiliti, pasti ramai yang akan membicarakan mengenai anda.

Mungkin korang masih muda [pada umur] atau masih baru [dalam dunia blog], benda-benda ini akan menjadi racun yang mudaratkan anda di masa hadapan.

Apa yang korang jaja dalam blog,

Itu akan kekal sehingga blog korang terdelete dalam dunia maya ini. Tetapi melekat dalam hati & ingatan orang lain. Sampai bila-bila orang akan ingat aib korang.

Kecuali la kalau korang nie artis. Buat salah hari ini, esok lusa buat press conference minta maaf semuanya. Then semua orang melupainya dan terus menyanjung anda.

Bicara Bro : Bro telah berblog sejak tahun 2006.

Bukan trafik, bukan pendapatan & bukan populariti yang bro inginkan. Tetapi bro nak berkongsi pandangan dan pengisian bersama pembaca blog bro.

Nak populariti?

Bro pernah bagi talk di peringkat antarabangsa, pernah aktif dalam politik bersama-sama beberapa menteri, pernah berada di puncak bersama-sama usahawan yang dikenali, pernah jadi antara orang yang dihormati.

Dan yang penting sekali.

Bro pernah jatuh berkali-kali dalam hidup ini. Bagaimana pula dengan anda?

Pernahkah anda dijatuhkan dengan penuh bermaruah, pernahkah anda di benci dan dicaci di khalayak ramai, pernahkah orang mendengki sampai buat benda tak baik dengan ada.

Yang penting sekali,

Pernahkan anda di ilmu hitamkan semata-mata nak tengok anda jatuh dan terseksa di dunia ini?

Betulkah blogger sekarang semakin melampau?

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

82 thoughts on “Luahan Hati Seorang Blogger [Part 8] Blogger Bajet Artis Nak Famous

    1. mmg macam2 hal sudah….

      kutuk sane sini.. berpuak semua bagai….

      semua orang boleh jadi blogger.. tetapi xsemua boleh dianggap sebagai blogger berkualiti

    2. betol tu bro… semua pun mampu jadi blogger… tapi tak semua mampu jadi blogger yang berkualiti… hanim pun masih belajar untuk menuju ke arah tu…

      menulis blog ni untuk berkongsi maklumat bukan untuk bergosip atau bertelagah…

  1. suke entry ni…thanks n perasan gak ramai yg mcm tuh… sy baru lagi.buat blog 2009.. tp aktif may 2010.. banyak yg nak kene belajar..

    blogger ramai yg kuat kipas.. org yg biasa2 di upkan jadi otai lah apa lah.. emm ntah lah..banyak nak komen tp tak terluah…kang jadi entry sini.. hehe 😛

    1. Thank coz suke dengan entry ini.. xkisah baru ke lama dalam blogging..

      Cuma perlu kena dengan caranya..

      Kenkadang jangan tersalah kipas.. tersilap kipas.. takut termakan diri sendiri

    1. Itu yang membezakan profesional blogger dengan blogger yang menjadi blogger semata2 terikut2

      Dan niat nk dapatkan trafik dan populariti atas tujuan peribadi

    1. Yup perlu ada sifat bantu membantu sesama blogger, bukannya nk jatuhkan satu sama lain

      Baru nampak keprofesionalan seseorang blogger tersebut

    1. MDS tue ape ek?

      Blogger terbaik, adalah blogger yang mempunyai laluan mereka sendiri untuk berjaya.

      Xsalah menapak satu per satu.. tiada jalan mudah untuk berada diatas

    2. oh musuh dalam selimut…. jenuh fikir ape2 la benda tue kan huhuhu

      sebelum tersungkur elok berhati2 kan

    3. kalau baca entri saya semalam..tahulah MDS tu ape..hehehe

      yup betul tu..jangan dah tersungkur nanti baru nak sedar…ada yang dah tersungkur pun still tak sedar-sedar

  2. ermmm … disebabkan saya tak femes, hehehe… saya nak komen… ngee~ sometimes manusia ni suke bangga diri walhal ape yang die capai tu baru ciput jekk… 😛

    1. Xkisah fames or xfames, sesiapa pun ada hak untuk komen di blog bro

      Tak perlu berbangga berlebihan dengan pencapaian ciput mereka

      Ingat, anytime je benda nie boleh ditarik jika kita riak terhadapnya

    1. He…23x betul tue.. selalunya tak lama

      Dan paling bro kasihan jika last2 blog tersebut die delete n dia sendiri menghilangkan diri tanpa jejak

  3. biar lakite berblogging untuk semua..bg info ke ape ke…femes tu penting ke??mati nnt dlam kubur jgak tempat kite…yg penting amal..adab tu penting..

    ini sesam blogger boleh maki hamun bagai…xyah la kalu femes sebab perangai yg busuk2 tu…xkemane pon..

    1. ada juga yang mati tiada kubur, tiada nisan…

      sebab tue la bro berpesan2 di sini supaya kita tidak mengaibkan diri sendiri dengan perbuatan yang belum, sedang atau telah kita lakukan.. mungkin juga akan kita lakukan

  4. bro, ikhlas wa ckp, 2,3thn sblm ni, wa respek blogger tegar..tapi skang, rasanya bila sebut blogger, ramai dah cam menjeling..tp ada gk segelintir dua yang wa respek…

    1. dalam berblog ada banyak landasan. Bukan semua landasan tidak baik,

      tetapi cara kita menggunakanm landasan tersebut. xsalah nak jadi femes secara express tetapi ada caranya

  5. kalau bab sihir-menyihir tu mmg dah lumrah bangsa Melayu, bro. sifat dengki tu sangat tinggi. jgn la cuba MELAYUkan orang lain especially bangsa sendiri. Naik lah sama2 dgn diorang.

    1. biasa la..

      dah melayu cam tue…

      kita nak halang or nasihat pun susah nk diterima.. cara terbaik adalah dengan mengelakkannya

      sebab tue bro lebih selesa dengan bangsa lain, jika nak lebih maju ke depan

    1. Thank kerana menyokong.. if isu ini dapat dipanjangkan dan dikreditkan ke blog bro.. lagi bro hargai

  6. Yup..betul tu bro..entahlaa….sy lame dah berblog…bukan nak populariti..bg saya berblog ni kita sendiri akan puas bila info yg kita nak sampaikan dibaca, bila opinion yang kita cuba kongsikan ada orang bersama-sama menerima dan menolak..tak pernah mengharap otai tu segala..org lain baru berblog, follower kejap je leh capai ribu, sy tak pun…

    1. FS.. bro nk recall balik…

      dulu selalu datang blog bro kan… ingat2 lupa dah nie.. rasa cam kenal huhuh tp dah lupa nama lama…

      ianya bergantung pada nawaitu

  7. always always always remind myself tak mau jadi blogger yang mudah sombong bile blog dikenali ramai..camne nk sombong,blog pun org tak kenal..hehehe..kidding.nice entry bro..slalu baca blog orang yang bajet famous.entry carot2 bagi nampak cool n otai..apekah?

    1. He…23x betul tue.. yang lelain xdpt la kan.. populariti bukan mampu bawa kita kemana2 jika disalah gunakan

  8. biasa la bro, makin banyak blogger makin banyak la halnya…yg dok berkepak bangga dengan follower n supporter dia pun banyak gak…buat entry kalau x sindir org x sah…entry2 plak tajuk memang nak perangkap org masuk blog tapi bila baca entry lain plak ceritanya…lain tajuk lain plak isi entry ni…

    this type of blogger totally sucks! mark my words to those bloggers…ko nak traffic murahan sebab nak kejar duit kan? ngaku jer la…nak kasi up BE ko kan…puiiiiii…keji la ko ni…

    1. berkepak2 ek… ada juga yang mendada huuhu… kalau perempuan ok gak.. berselera gak bro tengok huhuhu

      he..23x betul tue… entah apa la yang dia nak kejar sebenarnye.. buat tajuk biasa2 sudah… tengok ada x yang datang komen ke tidak kan..

      tue la.. ramai nak kejar BE je..

      bro dulu kejar BE gak. tapi bila fikir.. bro rasa macam suck je…

      sejak tukar pakai innity nie bro lagi santai bila berblog. boleh kuarkan idea fresh2 dari kepala otak tanpa perlu pening kepala pasal trafik

    1. Mane yg boleh n patut bro tegur.. bro akan tegur

      Xsalah tegur kesilapan orang lain.. asalkan x silap cara menegurnya

    1. tau xpe.. rimas.. lemas…

      len la macammu.. rmai yang kenal.. siap ade yang offer itu ini… dengar cite mu ade tolong budak diploma uat project ape entah…

      dah terlupa beb

  9. sokong sangat dengan entri macam ni.Populariti tak menjamin apa-apa pun sebenarnya.Saya lebih respek dengan blogger yang rendah diri walaupun blog semakin dikenali.Sekarang pun ramai dah blogger yang berpuak2.sedih saya tengok.

    Blogger x mcm dulu dah.lebih banyak yang berkuantiti daripada kualiti.hurmm..lagi satu bro penting sangat ke kejar BE tu??

    1. thank kerana sudi menyokong entry ini…

      xramai blogger yang suak merendah diri terutama blogger2 yang baru nak up.. kalau blogger lama kebanyakan mereka lebih suka merendah diri…

      yup mmg banyak blogger yang berpuak2… bro lagi sedih…

      kebanyakan yang terjadi cam tue adalah blogger yang menggunakan nuffnang… xsalah nk kejar trafik.. tp bukan nk kejar BE semata2

  10. hebat la broo..thnx atas peringatan n nasihat..nawaitu tu penting..semoga kita dijauhkan dri sifat yg x baik..smg bro dpt tingkatkan diri dri semasa ke semasa..yup, life have up and down, penah jugak..and no matter what, life must go on..for me, respect ourselves, respect people n people will respect u..chaiyok2 dlm dunia blog..

    1. hebat..?? apa yang hebatnya sufi..?? bro biasa2 je…

      sekabar memberi peringatan dan nasihat, supay akita tidak lupa..

      Thank sudy..

      doakan yang terbaik untuk bro ek

    1. Memang diabaikan.. tp kita as blogger if rase leh tegur kite tegur sebelum benda xbaik jadi pada die

  11. cik suha berblog sbb cik suha suke menulis..tp andai kata 1 ari nnti cik suha jd glemer*ayat perasan abeh*,cik suha akn sntiase ingat pesanan dlm entry neh (^_^)

    1. thank.. hope ape yang bro pesan sentiasa di ingati 🙂

      xkisah kita jadi apa di masa hadapan.. takut apa yang kita lakukan sekarang memberi kesan buruk pada masa depan je

    1. thank.. mmg entry ini ditulis untuk menjadi renungan dan pengajaran pada yang lain

    1. yang terlalu obses nie selalunya terjadi pada blogger yang baru berblog n teruja dengan apa yang mereka lakukan

    1. harap macam tue la wazy

      susah dengan melayu nie.. banyak sangat ilmunye nak digunakan bila hati dah busuk sikit

  12. hmm..lain org lain perangainya…rmbut sm hitam hati lain lain kan..n dh tntu cr berblog mengikut cr msing2…
    berblog ni perlu berhati hati,kena jg sentimen sekeliling..nnt dek sbb tulisan, bdn binasa..huiishh..mintak simpang la perkara hitam2 ni jd kat sy…n semua..

    1. jangan kata hati lain2.. jenis darah pun lain2…

      harap tiada perkara hitam terjadi kepada anda… perkara ungu xpe

  13. blogger yang paling best adalah blogger yang senang dgn semua orang dan takde rasa apa-apa pun kalau blog dia kena kritikan ke apa ke..hehe..

    blogger juga manusia..:D

    1. Halia ok lagi kot.. m-pop kan tengah nk cipta nama di malaysia he…23x gegurau je..

      Tapi nie bro tuju pada blogger yg mencari jalan mudah untuk berada diatas

  14. kalau niat berblog nak ‘up’ diri itulah dia dapat. kalau niat dia berblog nak duititulah dia dapat. tapi Q berblog untuk cari kawan. tak kurang juga berkongsi ilmu. apa pun semua bergantung kepada niat. buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.

Leave a Reply

Top