July 14, 2024

Senarai Zoo / Mini Zoo / Petting Zoo Yang Terdapat di Selangor

Farm In The City, Seri Kembangan

Bila tiba cuti sekolah, pasti anda ingin membawa anak-anak seisi keluarga pergi melihat haiwan yang terdapat di Zoo.

Bro juga tidak pernah melepaskan peluang seperti ini. Bila lagi nak kenalkan haiwan-haiwan yang ada. Asik tengok haiwan dekat tv je.

Selain Zoo, terdapat juga lokasi lain seperti Mini Zoo mahupun Petting Zoo yang boleh anda kunjungi. Selain melihat haiwan, pihak zoo juga turut mengadakan pelbagai aktiviti bagi memeriahkan lagi suasana buat pengunjung mereka.

Oleh itu, Tourism Selangor telah senaraikan beberapa lokasi “Zoo / Mini Zoo / Petting Zoo di Selangor” untuk anda. Jom kita lihat mana satu lokasi yang patut anda kunjungi :-

1 – Zoo Negara

Zoo Negara ialah zoo terbesar di Malaysia, seluas 44 hektar (110 ekar) di Ulu Klang, Daerah Gombak, Selangor. Zoo Negara menempatkan kira-kira 5,137 spesimen yang mewakili 476 spesies mamalia, burung, amfibia, reptilia dan ikan yang berbeza.

Terdapat banyak paparan untuk dinikmati, yang terletak di sekeliling tasik yang ideal dengan bangau berkeliaran percuma, burung pelikan, burung kuntul, ibis dan angsa di dalam persekitaran berlandskap yang indah yang dihuni oleh pokok-pokok matang.

Jangan lupa tentang sesi Memberi Makan Haiwan. Waktu operasi Zoo Negara adalah setiap hari dari 9.00 pagi – 5.00 petang.

Farm In The City, Seri Kembangan

Farm In The City, Seri Kembangan

A Nature and Animals Farm In The City (FITC) ialah konsep yang menggabungkan unsur hidupan liar dan alam semula jadi dalam persekitaran seperti taman pemuliharaan.

FITC berhasrat untuk menjadi hab pelancongan di negeri ini dengan memberikan pandangan yang mengajar dan menarik tentang gaya hidup dan pemandangan bandar, ladang dan dusun buah-buahan di Malaysia, lengkap dengan tumbuh-tumbuhan dan fauna semula jadi.

FITC menggalakkan pelawat untuk melibatkan diri dengan haiwan dan hidupan tumbuhan dalam suasana yang santai namun asli. FITC juga meletakkan nilai tinggi dalam mendidik pelancong tentang pelbagai aspek kehidupan ladang dan haiwan serta pemuliharaan dan pemeliharaan hidupan liar.

Waktu hari bekerja adalah dari 10.00 pagi – 6.00 petang, manakala waktu hujung minggu adalah dari 9.30 pagi – 6.00 petang dan ditutup setiap hari Selasa.

3 – G2G Animal Garden, MAEPS Serdang

G2G Animal Farm terletak di Taman Ekspo Agro Malaysia di Serdang (MAEPS). G2G Animal Garden ialah zoo haiwan kesayangan yang sangat baik untuk peminat haiwan, keluarga dan sesiapa sahaja yang ingin melibatkan diri dengan haiwan.

Lawati zoo haiwan peliharaan G2G Animal Garden bersama keluarga anda. Memberi makan dan membelai haiwan membolehkan anda menjadi lebih dekat dengan alam semula jadi dan haiwan.

Antara stesen haiwan tersebut ialah Rumah Kucing, Sangkar Burung, Rumah Terapi Haiwan, Taman Arnab, Rumah Reptilia, Rumah Merpati, Taman Kura-kura, dan Haiwan Peliharaan Kampung.

Waktu hari bekerja ialah 10 pagi hingga 6 petang, manakala hujung minggu dan cuti umum ialah 9.30 pagi hingga 6 petang.

4 – Sunway Lagoon Wildlife Park

Sunway Lagoon Wildlife Park

Wildlife Park @ Sunway Lagoon ialah zoo interaktif dan pendidikan dengan burung, reptilia dan mamalia yang luar biasa, kecil dan mesra.

Idea interaktif zoo ini membolehkan pengunjung bukan sahaja memerhati dan belajar tentang haiwan, tetapi juga untuk mendekati dengan haiwan dengan menyentuh mereka.

Tarikan zoo interaktif sepenuhnya menawarkan pelbagai aktiviti pendidikan dan menarik untuk seisi keluarga, daripada perjalanan pembelajaran melalui Pertemuan Hidupan Liar haiwan yang unik sehinggalah dihiburkan oleh haiwan berbakat di Teater Hidupan Liar dan memberi makan kepada haiwan di Pet Village.

5 – Aviary 'N' Bunny Park @ National Botanical Garden Shah Alam

Aviary 'N' Bunny Park @ National Botanical Garden Shah Alam

Aviary & Bunny Park Taman Botani Negara Shah Alam ialah zoo kecil untuk kanak-kanak. Pendidikan Haiwan Kesayangan (Pets Education) juga disediakan untuk anak-anak muda belajar tentang zoo membelai dan kasih sayang haiwan.

Kanak-kanak akan memulihara dan menghargai sifat haiwan peliharaan.

Aviary & Bunny Park dibuka setiap hari dari 8.00 pagi – 5.00 petang dan layari laman web rasmi mereka untuk
maklumat lanjut https://aviary-bunny-park-tbnsa.business.site.

***

Selain lokasi eko semulajadi di atas, terdapat banyak lagi lokasi menarik di Selangor yang patut anda cuba pada musim cuti sekolah ini.

Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom “Pusing Selangor Dulu!”.

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *