April 17, 2024

Lokasi Air Terjun & Sungai Popular di Selangor

Taman Hutan Eko Kanching

Terasa panas dan bahang? Jom sejukan badan dengan melalukan aktiviti di lokasi air terjun mahupun sungai sekitar Selangor.

Sambil beraktiviti, dapat juga anda dekati diri dengan alam semulajadi. Hari-hari hadap kerja mahupun pembangunan serta kesesakan boleh menyebabkan kita tertekan dan boleh menyebabkan kesihatan diri terjejas.

Mendekatkan diri dengan alam semulajadi boleh dijadikan terapi untuk anda menjalani kehidupan yang lebih sihat dan tenang. Dalam masa yang sama membolehkan tubuh kita berehat sambil menikmati kesegaran dan keindahan alam semulajadi

Oleh itu, Tourism Selangor telah senaraikan “5 Lokasi Air Terjun & Sungai di Selangor” untuk anda. Jom kita lihat mana satu lokasi yang patut anda kunjungi :-

1 – Taman Hutan Eko Kanching

Taman Hutan Eko Kanching terkenal dengan air terjun terbanyak di Selangor, dengan tujuh tingkat. Sesetengah air terjun adalah kecil tetapi kuat, manakala yang lain adalah halus dan anggun, jatuh, dan melata dengan mulia.

Pengunjung akan disambut dengan kehijauan semula jadi dengan rumput yang indah dan sungai yang tenang ditutup dengan batu di mana kanak-kanak dan orang dewasa boleh berenang.

Tempat ini sesuai untuk berkelah kerana ia mempunyai gazebo, bangku batu dan jambatan merentasi anak sungai. Air terjun pertama dicapai melalui anak tangga simen.

Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi Tourism Selangor di talian 03-5513 2000.

2 – Sungai Congkak Park & Resort

Sungai Congkak ialah hutan rekreasi yang terkenal di daerah Hulu Langat Selangor. Berkhemah, berkelah, BBQ, dan mandi-manda di air sejuk jernih kolam sungai semula jadi dan jeram di bawah pokok hutan hujan tropika yang tinggi adalah antara aktiviti dan kemudahan yang terdapat di sini.

Walaupun tiada air terjun di Hutan Lipur Sungai Congkak, kolam sungainya luas dan cetek di tempat tertentu, menjadikannya sesuai untuk berenang atau berenang. Penginapan bermalam juga disediakan di chalet.

Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi Tourism Selangor di talian 03-5513 2000.

3 – Sungai Chiling, Kuala Kubu Bharu

Sungai Chiling terletak 3 kilometer dari Kuala Kubu Bharu. Air Terjun Chiling, seperti Air Terjun Gabai, terletak di dalam Taman Warisan Negeri Selangor.

Pendakian hutan yang menyeronokkan membawa tetamu melalui sungai dan sungai, melepasi spesies unik seperti orkid liar dan buluh, sebelum tiba di air terjun setinggi 80 meter yang istimewa yang menghadap ke lagun yang tenang.

Air terjun dan sungai juga merupakan rumah kepada Santuari Ikan Mahseer, yang diawasi oleh Jabatan Perikanan dan Perhutanan Selangor.

Kini, kawasan itu telah menjadi habitat penting dan tempat pembiakan semula jadi bagi ikan-ikan yang berhijrah dari hulu sungai ke kawasan air terjun utama.

4 – Sungai Tekala

Sungai Tekala terletak berhampiran Empangan Semenyih di wilayah Hulu Langat. Ia adalah sebahagian daripada Hutan Simpan Sungai Lalang, yang merupakan sebahagian daripada Hutan Taman Negeri, atau Taman Warisan Negeri Selangor.

Hutan dipterokarpa tanah pamah yang masih belum tercemar ini merupakan tempat yang popular bagi penduduk tempatan untuk berkelah di tepi sungai yang cantik dan berenang di dalam airnya yang jernih, serta bersiar-siar melalui hutan hujan semula jadi.

Taman ini menyediakan kemudahan terhad, seperti pondok rehat yang diletakkan berhampiran anak tangga menuju ke air terjun. Melihat air terjun yang mengalir dan mendaki di satu denai taman adalah antara aktiviti dan kemudahan yang terdapat di sini.

5 – Sungai Pertak

Sungai Pertak mengalir melalui masyarakat Orang Asli dan masuk ke Empangan Sungai Selangor. Hujung minggu dan destinasi memancing dan perkhemahan kegemaran untuk pelawat dari Kuala Lumpur, peminat 4WD dan penunggang motosikal turut menyusuri beberapa laluan yang merentangi sungai ini.

Sungai mengalir melalui kolam yang dalam dengan air terjun kecil dalam selang waktu, dengan segmen utama berhampiran penempatan. Sungai ini juga berfungsi sebagai titik permulaan untuk pendaki ke Bukit Kutu, sebuah stesen bukit kolonial terbiar yang terletak di puncak gunung setinggi 1000 meter.

Tapak pelancongan tepi sungai ini boleh dicapai dengan mengambil jalan utama ke Kampung Pertak dan kemudiannya mengikut jalan tanah sehingga ke penghujung.

***

Selain lokasi air terjun & sungai di atas, terdapat banyak lagi lokasi menarik di Selangor yang patut anda cuba pada musim cuti sekolah ini.

Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom “Pusing Selangor Dulu!”.

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *