October 3, 2022

Lokasi Tarikan Eko Semulajadi di Selangor

Ingin luangkan masa melihat keindahan alam?

Di sini Bro ingin kongsikan beberapa lokasi yang menarik untuk mendekatkan diri anda dengan alam semulajadi sekitar Selangor.

Hari-hari hadap kerja mahupun pembangunan serta kesesakan boleh menyebabkan kita tertekan dan boleh menyebabkan kesihatan diri terjejas.

Mendekatkan diri dengan alam semulajadi boleh dijadikan terapi untuk anda menjalani kehidupan yang lebih sihat dan tenang. Dalam masa yang sama membolehkan tubuh kita berehat sambil menikmati kesegaran dan keindahan alam semulajadi

Oleh itu, Tourism Selangor telah senaraikan “6 Lokasi Tarikan Eko Semulajadi di Selangor” untuk anda. Jom kita lihat mana satu lokasi yang patut anda kunjungi :-

1 – Taman Botani Negara Shah Alam

Taman Botani Negara Shah Alam ialah salah satu destinasi eko/agropelancongan terbaik di Selangor dan Malaysia, menawarkan pelbagai taman dengan tarikan untuk pencinta alam semula jadi dan pencari keseronokan.

Amalan agraria tradisional Malaysia digambarkan di taman botani dalam suasana semula jadi yang indah. Taman botani merangkumi pelbagai taman dan taman bunga. Cara terbaik untuk merasai taman ini adalah dengan menyewa basikal atau berjalan kaki jauh untuk meneroka keindahan alam semula jadinya.

Untuk maklumat lanjut mengenai waktu operasi Taman Botani Negara Shah Alam anda boleh melayari laman web rasmi mereka di http://tbnsa.gov.my/en/waktu-operasi.

2 – Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)

FRIM

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) adalah tempat yang wajib dikunjungi oleh semua pencinta alam. Ia terletak di pinggir bandar Petaling Jaya. Terokai banyak denai alam semula jadi dan pelajari tentang flora dan fauna tempatan.

Ingatlah untuk singgah di meja maklumat untuk taklimat dan ambil beberapa risalah tumbuhan sebelum menerokai kawasan sekitar. Skywalk yang dibina di Taman Botanical Kepong adalah sepanjang 250 meter dan menjulang 50 meter di atas lantai hutan, memberikan pemandangan Lembah Klang yang menakjubkan.

Untuk maklumat lanjut mengenai FRIM anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://www.frim.gov.my.

3 – Paya Indah Discovery Wetlands, Kuala Langat

Paya Indah Discovery Wetlands

Kehijauan yang subur seluas 1,111 ekar dan tasik besar yang membentuk Discovery Wetlands adalah tempat perlindungan semula jadi di mana haiwan telah membina rumah mereka.

Taman tanah lembap terbesar di Lembah Klang akan menjadi rumah kepada aktiviti luar yang baharu dan menarik. Ia lebih daripada mencukupi untuk semua orang, sama ada untuk percutian hujung minggu yang cepat atau hari keluarga yang menyeronokkan!

Salah satu cara terbaik untuk mempelajari dan mengalami kepelbagaian biologi Malaysia adalah dengan melawat Paya Indah Discovery Wetlands.

Layari laman web rasmi Paya Indah Discovery Wetlands untuk maklumat lanjut di https://www.discoverypark.com.my/acitivities/paya-indah-discovery-wetlands-centre/ .

4 – Kelip – Kelip (Fireflies Park) Kampung Kuantan, Kuala Selangor

Kelip-kelip amat dikenali di Kampung Kuantan Selangor. Banyak sarang kelip-kelip hanya boleh didapati di sini. Tambahan pula, kelip-kelip merupakan sejenis serangga yang tergolong dalam keluarga kumbang.

Spesies 'Pteroptyx tener' adalah yang paling biasa di Kampung Kuantan. Ciri yang membezakan kelip-kelip adalah ekornya, yang menghasilkan kelipan cahaya. Apa yang membezakan kelip-kelip daripada serangga lain ialah serangga berkelip tiga cahaya secara serentak setiap saat.

Kampung Kuantan adalah sebuah kampung kecil dan terletak kira-kira 9km dari Kuala Selangor. Taman Kelip-kelip Kampung Kuantan dibuka setiap hari dari jam 7.30 malam – 10.30 malam.

5 – Sekinchan Paddy Field, Sabak Bernam

Family Bro Framestone Sekinchan

Sekinchan terkenal dengan hasil padi yang cemerlang dan amalan pertanian berjentera. Terdapat banyak industri kilang padi di Sekinchan, salah satunya ialah PLS Marketing (M) Sdn Bhd, yang dibuka untuk pengunjung. Di dalam loji itu, terdapat pasar beras dan Galeri Padi.

Terdapat aktiviti memancing belut yang menarik dengan sawah padi yang luas merangkumi hampir seluruh kawasan Sekinchan. Apabila sawah padi dituai, paras air menurun, menjadikan ini masa yang sesuai untuk memancing belut.

Semasa musim menuai padi, memancing belut menjadi hobi yang popular di kalangan penduduk Sekinchan.

6 – Taman Alam Kuala Selangor

Taman Alam Kuala Selangor adalah syurga untuk pelbagai jenis flora dan hidupan liar. Terdapat Hutan Hujan Tropika seluas 201 hektar dan selebihnya adalah Hutan Paya di kawasan seluas 296 hektar, yang dibahagikan kepada dua wilayah utama.

Sebagai sebahagian daripada muara Sungai Selangor, taman ini adalah rumah kepada pelbagai spesies burung besar, termasuk bangau susu dan bangau, serta primata, termasuk monyet daun perak dan kera ekor panjang.

Terdapat juga lebih 150 spesies burung di kawasan, dengan dianggarkan 100,000 burung meranduk daripada 30 spesies berbeza melalui penghijrahan tahunan mereka.

Memerhati burung adalah salah satu aktiviti yang lebih menarik di Taman Alam Kuala Selangor.

***

Selain lokasi eko semulajadi di atas, terdapat banyak lagi lokasi menarik di Selangor yang patut anda cuba pada musim cuti sekolah ini.

Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom “Pusing Selangor Dulu!”.

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *