March 20, 2023

6 Lokasi Aktiviti Sukan & Rekreasi Yang Menarik di Selangor

Windlab 1Utama

Ingin lakukan aktiviti mencabar luar dari kebiasaaan?

Di sini Bro ingin kongsikan beberapa lokasi yang menawarkan aktiviti sukan & rekreasi di Selangor untuk memenuhi keinginan anda sama ada bersama keluarga, rakan-rakan mahupun teman sekerja.

Bila lagi dapat luangkan masa bersama melakukan aktiviti yang mencabar bukan sahaja kepada fizikal bahkan juga kepada mental.

Tourism Selangor telah senaraikan “6 Lokasi Aktiviti Sukan & Rekreasi di Selangor” untuk anda. Jom kita lihat mana satu lokasi yang patut anda kunjungi :-

1 – Skytrex Adventure Sg Congkak, Hulu Langat

Skytrex Adventure Sg Congkak ialah 'Taman Flying Fox Pertama di Malaysia oleh Skytrex,' dengan lebih banyak ciri Flying Fox dan trek yang lebih panjang daripada mana-mana cawangan lain, serta pemandangan yang tenang, subur, indah Congkak Park & Resort dan Sg Congkak, yang aliran terus di bawah laluan aktiviti litar.

Skytrex Adventure ialah pengalaman pertama dari pokok-ke-pokok'sky-trekking' di Malaysia, di mana anda boleh melayang, berayun, meluncur dan berjuntai di atas banyak halangan udara yang tergantung di atas Hutan Hujan Malaysia tropika yang subur.

Untuk maklumat lanjut tentang penetapan harga anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://www.skytrex-adventure.org/sg-congkak-pricing.

2- JumpStreet Asia, Petaling Jaya

JumpStreet Asia

Jump Street Trampolline Park ialah taman permainan bandar yang dikhaskan untuk melompat, melantun, berguling dan sebarang aktiviti anti-graviti yang lain.

Hampir seratus trampolin disambungkan ke dalam gelanggang besar, termasuk gelung bola keranjang yang unik, gelanggang bola mengelak trampolin, lubang buih untuk melompat masuk dan beg udara gergasi untuk mendarat dengan selamat.

Jump Street Asia ialah taman permainan yang menyeronokkan untuk semua orang, sama ada anda baru mengenali trampolin atau atlet yang berpengalaman. Anak-anak kecil pun ada kawasan lompat khas tersendiri yang terbuka kepada golongan muda seawal 3 tahun.

Untuk harga anda boleh layari laman web rasmi mereka untuk maklumat lanjut https://jumpstreetasia.com.

3 – Camp5 1 Utama, Petaling Jaya

Camp5 1Utama

Camp5, 1 Utama ialah pusat pendakian yang menyediakan arahan untuk semua kebolehan, pemandangan bandar, dan batu besar.

Ia adalah rumah kepada dinding dalaman tertinggi di Malaysia, menjadikannya destinasi popular untuk pendaki tali atas dan pendaki.

Anda boleh mencuba mendaki dengan sesi ujian pengalaman 1 jam sahaja mereka, yang direka untuk membolehkan anda merasai faedah mendaki sebelum melakukan aktiviti sepenuhnya. Mendaki membolehkan anda menetapkan matlamat anda sendiri dan maju dengan kelajuan anda sendiri.

Layari laman web rasmi Camp5, 1 Utama untuk maklumat lanjut dan harga di https://www.camp5.com/1utama/.

4 – Morac Go Kart Track, 1 Utama, Petaling Jaya

Trek Morac Go Kart ialah padang 420 meter yang direka supaya semua orang boleh menikmati karting tanpa teragak-agak. Morac Go Kart Track ialah trek kart yang menyeronokkan untuk seisi keluarga.

Semua orang boleh menikmati masa yang selamat dan menyeronokkan memandu Sodikarts serba baharu mengelilingi litar. Trek Morac Go Kart sesuai untuk seisi keluarga, termasuk kanak-kanak seawal usia tujuh tahun (Mereka yang melebihi had ketinggian mereka).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pakej dan harga yang ditawarkan oleh Morac Go Kart Track, 1 Main dengan melayari laman web mereka https://morac1utama.com.

5 – FlowRider, 1 Utama

FlowRider 1 Utama

Anda kini boleh meluncur dengan kemudahan simulator menunggang sungai di 1 Utama. FlowRider ialah sukan papan hibrid yang menggabungkan teknik skating, papan salji, papan selaju, wakeboarding dan papan ski.

Alami ombak yang tidak berkesudahan dengan bantuan pengajar yang cekap, sama ada anda seorang pelayar pemula atau peluncur yang mahir. Penunggang boleh meluncur ke atas dan ke bawah, melakukan aksi, dan berputar pada bentuk seperti gelombang yang terhasil.

Untuk harga dan pakej anda boleh layari laman web rasmi mereka untuk maklumat lanjut https://flowrider1utama.com.my/Package.

6 – WINDLAB Indoor Skydiving, 1 Utama

WINDLAB Indoor Skydiving ialah rekreasi terjun udara luar sejauh 14,000 kaki. Ia adalah tunggangan mendebarkan dan sukan paling popular di Asia.

Sesiapa yang pernah ingin terbang boleh datang ke WINDLAB Indoor Skydiving dan merasai sensasi penerbangan. Terowong angin bulat berpanel semua kaca menyediakan kusyen udara dalam ruang penerbangan tinggi berdiameter 12 kaki 32 kaki, di mana penerbang masuk dan menjadi bawaan udara, semuanya dalam genggaman pengajar yang mahir.

Pangkalan ruang adalah lantai trampolin yang diperbuat daripada keluli tahan karat berkualiti pesawat, dan dengan kelajuan angin sehingga 250 km/j.

Untuk maklumat mengenai pakej dan harga mereka boleh layari laman web rasmi mereka di https://www.windlab.my.

***

Selain aktiviti di atas yang menyeronokkan dan unik untuk anda cuba di Negeri Selangor, terdapat banyak lagi lokasi dan aktiviti menarik di Selangor yang patut anda cuba pada musim cuti sekolah.

Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom “Pusing Selangor Dulu!”.

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *