March 21, 2023

Senarai Taman Tema Luar & Dalam yang Terdapat di Selangor

Antara taman tema luar & dalam yang ada di Selangor untuk anda kunjungi seisi keluarga sepanjang cuti sekolah mahupun pada hujung minggu.

Memang pening kepala bila tiba cuti sekolah, kita belum terfikir apa-apa aktiviti sesuai untuk dilakukan bersama keluarga. Tak kan nak biar anak duduk rumah layan gajet semata-mata, bukan?

Elok juga bawa mereka keluar dan habiskan masa bersama.

Tourism Selangor telah senaraikan “6 Taman Tema Luar & Dalam di Selangor” untuk anda. Jom kita lihat mana satu taman tema yang patut anda kunjungi :-

1 – KidZania Malaysia, Damansara

KidZania Kuala Lumpur

Selamat datang ke KidZania Kuala Lumpur (Mutiara Damansara), di mana kanak-kanak boleh hidup berdikari dan lebih memahami dunia orang dewasa dengan menjadi orang dewasa sendiri.

Pusat pembelajaran bertema keluarga tertutup di mana kanak-kanak boleh mengalami kehidupan dewasa dalam model bandar. Terdapat pelbagai latihan main peranan yang direka khusus untuk membantu perkembangan fizikal dan intelek.

KidZania dibuka setiap hari kecuali pada hari Selasa dari 10.00 pagi – 6.00 petang. Untuk maklumat lanjut, anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://www.kidzania.com.my.

2 – i-City Theme Park, Shah Alam

i-City Theme Park

City of Lights, i-City, mempesonakan pemandangan malam dengan lampu LED yang mengagumkan.

Pada waktu siang, anda boleh melawat muzium lilin interaktif pertama di Malaysia, Red Carpet 2. Untuk menambah keseronokan, anda mungkin menikmati musim sejuk yang sejuk di bawah 8 darjah Celsius di SnowWalk, kawasan permainan
musim sejuk.

Keluarga yang mencari keseronokan pengalaman yang tidak berkesudahan, akan dapat menikmati semua tunggangan dan aktiviti yang menarik di Taman Tema i-City Leisure.

Untuk maklumat lanjut mengenai Taman Tema i-City, anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://www.i-city.my/themepark/ .

3 – ESCAPE Challenge Adventure Park, Petaling Jaya

Escape Petaling Jaya - Landscape

ESCAPE Petaling Jaya adalah penyelesaian moden kepada masalah kemahiran hidup yang kurang berkembang di kalangan kita yang disebabkan oleh kekurangan bermain.

ESCAPE PJ mengubah tunggangan dan permainan yang menggembirakan daripada alam semula jadi kepada suasana moden di Paradigm Mall di Petaling Jaya.

Tunggangan dan permainan di ESCAPE PJ menunjukkan bahawa tiada had umur untuk berseronok, kerana ia telah direka untuk pelbagai kumpulan umur, bakat dan tahap tenaga.

ESCAPE Petaling Jaya ditutup setiap hari Isnin dan waktu operasi adalah dari 10.00 pagi – 8.00 malam. Layari laman web rasmi mereka untuk maklumat lanjut di https://www.escape.my/pj.

4 – Discovery Park at Gamuda Cove, Kuala Langat

Komponen hiburan Gamuda Cove yang baru dibuka ialah Discovery Park. Ia adalah sebuah taman hiburan yang menampilkan pelbagai tarikan, dari tarikan pertama di Malaysia hinggalah aktiviti memacu adrenalin.

Discovery Park di Gamuda Cove bersedia untuk menawarkan pengalaman yang menarik dan unik di seluruh dua zon rekreasi – Adventure Park dan Hangout Village. Satu taman, banyak pengembaraan.

Discovery Park beroperasi setiap hari dari 12.00 tengahari – 8.00 malam pada hari bekerja manakala 10.00 pagi – 8.00 malam semasa cuti dan tutup setiap hari Selasa.

Untuk maklumat lanjut mengenai Discovery Park, anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://www.discoverypark.com.my.

5 – District 21, Sepang

District 21

Luangkan hari yang memacu adrenalin di District 21 bersama rakan dan keluarga anda, mengalami reka bentuk dunia pasca-apokaliptik masa depannya.

Terokai kesemua lapan aktiviti pengembaraan yang terkandung di dalamnya, termasuk memanjat, meluncur, menunggang, melompat, jatuh bebas dan terbang. Dengan tiket berbilang penyertaan ini, anda boleh bermain dan berhenti pada bila-bila masa yang anda pilih.

Daerah 21 dibuka setiap hari dari 12.00 tengahari – 8.00 malam pada hari bekerja dan 10.00 pagi – 8.00 malam pada hujung minggu. Layari facebook rasmi mereka untuk maklumat lanjut mengenai harga tiket di https://www.facebook.com/district21park/.

6 – RollerWa, 1 Utama Petaling Jaya

RollerWa 1Utama

RollerWa ialah gelanggang luncur dan gelanggang dalaman pertama di Malaysia, terletak di pusat beli-belah 1 Utama.

Sesi 2 jam termasuk menyewa gelanggang luncur, kasut roda dan peralatan keselamatan berharga RM38 untuk dewasa dan RM28 untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun. Kos sewa 1 hari ialah RM68 untuk dewasa dan RM58 untuk bawah 18 tahun.

Terdapat juga tenaga pengajar yang bertugas yang akan memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada anda; adalah disyorkan supaya anda memakai peralatan keselamatan yang lengkap.

Selain itu, RollerWa ialah lokasi tempat Instagrammable, kerana mereka telah menyediakan 2 Photo Booth untuk mengambil gambar bersama keluarga dan rakan dengan pencahayaan neon yang menakjubkan.

Lawati laman web rasmi mereka untuk maklumat lanjut http://www.rollerwa.com.

***

Selain tempat-tempat di atas yang menyeronokkan dan unik untuk dilawati oleh pelancong di Negeri Selangor, terdapat banyak lagi tempat menarik di Selangor yang patut anda lawati terutamanya pada musim cuti sekolah.

Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom “Pusing Selangor Dulu!”.

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *