September 25, 2023

5 Taman Tema Air di Selangor Untuk Anda Kunjungi Sepanjang Cuti Sekolah

Sunway Lagoon Wildlife Park

Antara taman tema air yang ada di Selangor untuk anda kunjungi seisi keluarga sepanjang cuti sekolah mahupun pada hujung minggu.

Memang pening kepala bila tiba cuti sekolah, kita belum terfikir apa-apa aktiviti sesuai untuk dilakukan bersama keluarga. Tak kan nak biar anak duduk rumah layan gajet semata-mata, bukan?

Elok juga bawa mereka keluar dan habiskan masa bersama.

Tourism Selangor telah senaraikan “5 Taman Tema Air di Selangor” untuk anda. Jom kita lihat mana satu taman tema yang patut anda kunjungi :-

1 – Sunway Lagoon, Subang Jaya

Sunway Lagoon ialah destinasi sehenti yang menyeronokkan dengan lebih 90 tarikan yang tersebar di kawasan seluas 88 ekar, menawarkan pengalaman taman tema terbaik di enam zon pengembaraan: Taman Air, Taman Hiburan, Taman Hidupan Liar, Taman Extreme, Taman Scream dan Nickelodeon Lost Lagoon, Taman Bertema Nickelodeon pertama di Asia.

Anda boleh menghabiskan sepanjang hari di sini dengan mudah sebaik sahaja anda masuk! Sunway Lagoon beroperasi setiap hari kecuali hari Selasa dari 10.00 pagi – 6.00 petang.

Untuk maklumat lanjut anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://sunwaylagoon.com.

2 – Bangi Wonderland

Bangi Wonderland

Luangkan masa seharian dengan bersantai, berenang dan bermain di Bangi Wonderland, serta mencuba kesemua 14 tarikan dan gelongsor yang hebat.

Sama ada anda ingin memacu adrenalin anda pada gelongsor air berkelajuan tinggi atau sekadar ingin tempat berehat bersama keluarga, taman tema air mereka dianggap sebagai pusat yang menyeronokkan untuk semua peringkat umur.

Jangan lupa untuk menaiki gelongsor air terpanjang berwarna-warni di taman tema air mereka, Insane Racer, yang merupakan gelongsor mesra kanak-kanak. Bangi Wonderland beroperasi setiap hari kecuali Selasa dari 11.00 pagi – 6.00 petang manakala pada hujung minggu ia beroperasi dari 10.00 pagi – 6.00 petang.

Layari laman web mereka untuk maklumat lanjut di https://www.bangiwonderland.com.my.

3 – Wet World Shah Alam

Taman Air Wet World Shah Alam, Selangor menjanjikan keseronokan dan merupakan taman tema air yang berbaloi dengan wang dan berorientasikan keluarga.

Acara berkumpulan, karnival, parti, hari keluarga, perkelahan sekolah, acara korporat dan aktiviti mengumpul dana semuanya sesuai untuk taman tema air ini. Perjalanan Monsoon Buster, gelongsor air sepanjang 225 meter yang mendorong penunggang naik, menjadi tarikan utama.

Wet World Shah Alam beroperasi setiap hari kecuali hari Rabu dari 10.00 pagi – 6.00 petang. Layari laman web mereka untuk maklumat lanjut di https://wetworld.my/shah-alam/.

4 – WaterWorld i-City, Shah Alam

WaterWorld ialah taman air i-City, ia melengkapkan City of Digital Lights sebagai destinasi pelancongan malam dengan membenarkan tetamu menikmati i-City pada waktu siang.

WaterWorld, dengan pelbagai jenis tunggangan airnya, memberikan keseronokan akuatik berjam-jam untuk seisi keluarga. Jakuzi Gergasi, Lingkaran dan Slaid Pelangi.

WaterWorld i-City mula dibuka pada pukul 11.00 pagi – 6.00 petang manakala pada hujung minggu dibuka pada pukul 10.00 pagi – 6.00 petang dan ditutup setiap hari Selasa. Layari laman web mereka untuk maklumat lanjut di https://iticket.i-city.my/products/2022-02-waterworld .

Riverine Splash Water Theme Park @ Amverton Cove, Kuala Langat

Riverine Splash Water

Resort ini mempunyai Taman Tema Riverine Splash Water bertemakan suku kaum.

Terdapat lebih 12 tarikan dan gelongsor untuk anda cuba, termasuk Anaconda Tube Slide, Rimba River, Survival Park dan juga Kiddie Beats yang dikhaskan untuk kanak-kanak.

Taman Tema Riverine Splash Water ditutup setiap hari Selasa dan dibuka dari jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Kemasukan untuk dewasa ialah RM58 manakala untuk kanak-kanak RM38 untuk tiket sepanjang hari.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh melayari laman web rasmi mereka di https://www.amvertoncove.com/theme-park/.

***

Selain tempat-tempat di atas yang menyeronokkan dan unik untuk dilawati oleh pelancong di Negeri Selangor, terdapat banyak lagi tempat menarik di Selangor yang patut anda lawati terutamanya pada musim cuti sekolah.

Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom "Pusing Selangor Dulu!".

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor,

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *