September 23, 2023

Aneka Sajian Dari Negeri Selat & Arab di V E Hotel & Residence, Bangsar South

V E Hotel & Residence (V E Bangsar South) menyajikan berbagai-bagai jenis hidangan enak dari negara Arab serta tempatan bagi mengetengahkan citarasa unik Malaysia di restoran mereka, The Straits Estate.

Sepanjang Ramadan ini bermula pada 29 Mei sehingga 23 Jun 2017,anda bakal dihidangkan dengan pelbagai jenis masakan yang meliurkan, hasil pertembungan budaya kedua-dua rantau berkenaan.Straits & Arabian Bazaar at V E Hotel & Residence, Bangsar South
Sajian menu istimewa ini disediakan oleh pasukan chef yang diketuai Eksekutif Chef Sous Unaver Unabia.

Chef Unaver yang berasal dari Sabah akan mempamerkan kepakarannya dalam menyediakan masakan Arab serta kecintaan beliau terhadap masakan tradisional Malaysia dalam aneka sajian bertemakan ‘Straits & Arabian Bazaar’ (Bazar Negeri Selat & Arab) tahun ini.

Straits & Arabian Bazaar

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Penyediaan menu yang diatur khas untuk ‘Straits & Arabian Bazaar’ yang memberikan keseimbangan antara hidangan Arab yang popular dengan hidangan istimewa Malaysia yang sentiasa menjadi kegemaran ramai.

Anda boleh menikmati jamuan berbuka puasa bersama yang tersayang dengan hidangan pembuka selera seperti Hummus, Babaganoush, Moutabel, Salad Fattoush, Kerabu Pucuk Paku Dengan Udang Kering, Serunding Ayam dan Daging dan banyak lagi.

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Hummus – Sapuan tebal dan berkrim yang diperbuat daripada kacang kuda lenyek dengan tahini (pes bijan) dan diakhiri dengan minyak zaitun dan tomato kecil segar, memberikan rasa yang menyeluruh buat celupan Arab popular ini.

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Moutabel – Moutabel adalah satu lagi celupan Arab yang popular selain daripada Hummus.

Keunikan rasanya terserlah apabila ia diperbuat daripada terung panggang dan kisaran pes bijian yang ditumis dengan herba beraroma, diakhiri dengan minyak zaitun dan zaitun hitam.

Kemudian, rasailah hidangan utama Arab yang padat dengan aroma seperti Lamb Shank Tagine, Ouzi Kambing, Kebab dan Shish Taouk, Shawarma Ayam (makanan jalanan yang klasik), dan Sup Harira yang berkhasiat (sup tomato dan kekacang).

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Lamb Shank Tajine – Masakan Lamb Shank Tajine ini semestinya dicuba kerana hidangan lagenda Maghribi ini padat dengan rasa manis dan enak, menggunakan perasa klasik seperti prun dan badam dan dimasak secara perlahan sehingga sempurna.

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Kebab Iran – Kebab ataupun dikenali sebagai Kabab adalah resipi tradisional Iran di mana dagingnya dipanggang dengan pelbagai gabungan herba dan rempah aromatik.

Dicadangkan memerah sepotong lemon di atas daging kebab berjus bagi menyerlahkan rasa panggang hidangan ini.

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Shish Taouk – Satu lagi hidangan istimewa autentik Timur Tengah dengan daging ayam yang dipotong kiub, diperap dan kemudian, dicucuk dan dipanggang dengan gabungan rempah kaya dan berperisa.

Ayam brochette ini sangat sesuai dimakan bersama celupan Hummus.

Anda juga boleh menikmati masakan Melayu yang hebat seperti Kambing Golek dan Ayam Golek yang diperap dengan resipi tradisi Kelantan, Kari Kawah Kepala Ikan Ala Melaka dan Ayam Percik Terengganu yang dipanggang hingga sempurna.

Tambahan lagi, anda juga boleh memuaskan selera makanan laut yang dibakar seperti Ikan Tenggiri Bakar, Ikan Pari, Ikan Tongkol, Ikan Cencaru dan banyak lagi.
Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Kawah Kari Kepala Ikan Melaka – Sentiasa menjadi sajian kegemaran ramai sejak dahulu, mengetengahkan gaya memasak autentik Selat Melaka dengan menggunakan kawah besar bagi melembutkan lagi warna kuah karinya.

Kepala Ikan Merah (Red Snapper) dipadankan dengan limpahan bendi, cili merah dan hijau, potongan tomato, hirisan bawang dan herba serta rempah-rempah bagi menghasilkan kari yang sederhana pekat dan padat rasa, semuanya dihidangkan dalam satu periuk yang menakjubkan.

Resipi warisan ini adalah pilihan hidangan yang amat popular di kalangan pencinta kari.

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Ayam Percik Terengganu – makanan istimewa tradisional Melayu yang berasal dari rantau Timur Laut Semenanjung Malaysia.

Disalut dan dipanggang bersama rempah berperisa seperti kunyit, kari dan gula Melaka, daging yang empuk serta beraroma pastinya memuaskan selera seseorang.

Straits & Arabian Bazaar - V E Hotel & Residence, Bangsar South
Bagi mengakhiri juadah ini,

Anda juga boleh menikmati pemanis mulut seperti Pancuran Coklat dengan pelbagai kondimen, Tart Laici Rangup, Kek Mousse Strawberi atau hidangan manis tempatan seperti Bubur Serawa Nangka, Pengat Pisang, aneka kuih-muih Melayu dan berbagai-bagai jenis pemanis mulut yang lain.

Pastikan anda tidak terlepas promosi Straits & Arabian Bazaar seperti berikut:

1. Bermula pada 29 Mei sehingga 5 Jun, hanya RM98 untuk dewasa bawah promosi “Early Bird Savings”.

2. Bermula pada 6 Jun dan seterusnya, buat tempahan dan bayar sebelum 15 Mei 2017 bagi menikmati potongan harga sebanyak 20%:

  • Harga biasa RM128 bagi dewasa
  • Set Muhibbah Dome (hidangan untuk 10 orang sahaja) berharga RM1,288 atau RM1,588 semeja

Untuk membuat tempahan, sila hubungi +603 2246 2888 atau emel kepada dine@vehotel.com.

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai V E Hotel & Residence, sila layari www.vehotel.com atau log masuk ke Facebook V E Bangsar South untuk melihat promosi atau aktiviti terkini mereka.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

One thought on “Aneka Sajian Dari Negeri Selat & Arab di V E Hotel & Residence, Bangsar South

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *