July 25, 2024

Synergy House Berhad Mula Didagangkan Di Pasaran ACE

Synergy House Berhad Pasaran ACE

Synergy House Berhad, penjual e-dagang rentas sempadan dan pengeksport perabot yang mengkhusus dalam perabot rumah pasang siap mampu milik, telah memulakan perjalanan di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Securities”).

Dibuka pada RM0.38 sesaham, Synergy kini disenaraikan di bawah nama saham “SYNERGY” dan kod saham “0279”.

Synergy House menggunakan sumber luar semua kerja pembuatannya kepada pengeluar pihak ketiga dan menjual produk perabot rumahnya melalui saluran jualan perniagaan-ke-perniagaan (“B2B”) dan perniagaan-ke-pengguna (“B2C”).

Melalui bahagian terbitan awam IPO, Synergy mengumpul sejumlah RM34.4 juta, di mana RM10.0 juta diperuntukkan untuk mengembangkan jualan B2C Kumpulan dengan membeli inventori bagi pencapaian e-dagang Kumpulan.

Pusat pengumpulan e-dagang di luar negara serta pusat pemenuhan e-dagang yang dicadangkan di Muar, Johor.

Di samping itu, RM1.5 juta daripada hasil IPO akan digunakan untuk membiayai pembelian sistem rak dan forklift untuk cadangan pusat pemenuhan e-dagang di Muar, Johor.

Selain itu, RM1.0 juta daripada hasil itu akan digunakan untuk melaksanakan strategi pengiklanan dan promosi di platform e-dagang pihak ketiga untuk meningkatkan lagi jualan B2C Kumpulan.

Sementara itu, RM10.0 juta daripada hasil itu telah diperuntukkan untuk pembayaran balik pinjaman dan RM7.7 juta lagi diperuntukkan untuk tujuan modal kerja. Baki RM4.2 juta telah diperuntukkan untuk perbelanjaan penyenaraian.

Menurut laporan penyelidikan pasaran bebas yang disediakan oleh Smith Zander International Sdn Bhd bertarikh 12 April 2023 seperti yang didedahkan dalam prospektus IPO Synergy bertarikh 12 Mei 2023, jualan e-dagang perabot global meningkat daripada USD59.43 bilion (RM246.20 bilion) pada 2019 kepada USD82.41 bilion (RM341.62 bilion) pada 2021, pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 17.76%.

Melangkah ke hadapan, pasaran e-dagang perabot dijangka terus berkembang dengan penggunaan berterusan membeli-belah dalam talian di kalangan pengguna.

Selain itu, permintaan global terhadap perabot dijangka kekal kukuh dalam jangka panjang kerana perabot merupakan barangan keperluan untuk menyokong aktiviti harian.

Permintaan global untuk perabot akan terus disokong oleh pemulihan dan pertumbuhan dalam keadaan ekonomi global, pertumbuhan penduduk global dan pembandaran, populariti e-dagang perabot yang semakin meningkat dan peningkatan pilihan pengguna untuk perabot RTA.

KIBB merupakan Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan bagi pelaksanaan IPO.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *