October 3, 2023

Pesta Durian di Pavilion Bukit Jalil Pada 16 & 17 Julai 2022

Malaysia International Durian Cultural Fest 2022

Berita baik buat peminat durian di Malaysia.

Anda dijemput untuk memeriahkan Pesta Durian & Kebudayaan Antarabangsa Malaysia 2022 yang akan berlangsung di Pavilion Bukit Jalil pada 16 & 17 Julai.

Pengumuman mengenai pesta ini telah dirasmikan oleh YBrs. Puan Rosnah Mustafah, Timbalan Pengarah Kanan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) bertempat di Dking SS2 Durian Wonderland, Jalan SS2 Petaling Jaya, Selangor.

Festival gaya bufet dengan durian dan buah-buahan tropika ini dijangkakan dapat memberi para peserta pemandangan tentang budaya Malaysia melalui buah-buahan tempatannya.

Dianjurkan bersama Malaysian Inbound Chinese Association (MICA) dan disokong oleh Tourism Malaysia, festival ini menandakan usaha untuk meningkatkan budaya dan pelancongan Malaysia di peringkat tempatan dan antarabangsa oleh Dking -– salah satu nama terbesar dalam industri buah Durian.

Sepanjang dekad yang lalu, Malaysia telah terpesona dengan peningkatan durian dalam pasaran, dan dengan permintaan berterusan untuk durian yang meningkat, festival ini akan menyebarkan kesedaran global tentang pelbagai jenis durian lazat yang boleh didapati di Malaysia.

“Makanan kita sentiasa menjadi antara komponen perbelanjaan teratas untuk pelancong domestik dan antarabangsa di Malaysia. Selama bertahun-tahun negara kita menawarkan kepelbagaian makanannya, Durian, telah mencapai kedudukan teratas senarai buah yang terkenal di Malaysia; dengan lebih 200 jenis yang ditawarkan oleh negara kita ini.

Demi kepentingan kami di Tourism Malaysia untuk melakukan semua yang kami mampu untuk meningkatkan dan mempamerkan dengan bangga yang terbaik kami kepada dunia dan Dking telah melakukan yang sangat baik untuk kita.”

Festival itu merupakan satu langkah yang sejajar dengan kempen ‘Malaysia Truly Asia’ yang akan menangkap dan mentakrifkan intipati kepelbagaian unik negara di mana ia akan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan yang luar biasa.

Sewaktu COVID-19 bermula, Dking terpaksa berhenti seketika dengan acara-acara mereka berikutan peningkatan kes COVID-19 dan sekatan sempadan.

Oleh itu, kini setelah sempadan dibuka semula di kebanyakan negara, Dking kembali mewakili salah satu barangan paling popular di Malaysia yang telah menyumbang kepada makanan Malaysia, salah satu komponen perbelanjaan utama untuk pelancong domestik dan antarabangsa di Malaysia.

“Melalui pilihan durian dan makanan budaya yang kami ada pada festival itu, ia akan memberi para peserta merasai kepelbagaian dan budaya yang ada di Malaysia dan kami berharap untuk dapat memainkan peranan penting dalam mempromosikan Malaysia sebagai destinasi ideal untuk mengalami makanan, budaya dan tarikan pelancong yang unik.” – Leron Yee, Pengasas Dking,

DKing Hantu Durian

Malaysia International Durian Cultural Fest 2022

Tarikh : 16 & 17 Julai 2022.
Lokasi : PIAZZA, Level 3, Pavilion Bukit Jalil.
Pembelian Tiket : http://t2u.asia/e/27800

Dking dan Tourism Malaysia teruja untuk mempamerkan usaha terbaik dari Malaysia kepada dunia dan Malaysia boleh mengharapkan pelawat dari semua peringkat umur dan tempat untuk merasai budaya Malaysia melalui festival ini.

Untuk maklumat lanjut, sila layari: https://dking.com.my/our-story/

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *