You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Antara Namewee & Siti Inshah

17,433,177 total views, 842 views today

Antara Namewee & Siti Inshah

Namewee

Rasanya, ramai yang mengenali beliau, stories banyak pun x guna juga,

Kalau ada yang tidak kenal tue, memang dia lost di dunia dia sendiri la ek. [Kalau artis tue, korang amik port ek]

Yang ingin bro kongsikan di sini adalah mengenai;-

Puan Hajah Siti Inshah Mansor

Tuan Pengetua SMK Tunku Abdul Rahman Putra Kulai Johor, Pn Hajjah Siti Inshah Mansor DG48 telah dikritik hebat oleh Hindraf, DAP, PKR dan PAS.

Ini kerana dianggap seorang pengetua bersikap perkauman dalam satu situasi di sekolahnya.

Kronologi peristiwa ini bermula dimana Puan Hajah Siti Inshah iaitu pengetua cemerlang negeri Johor yang cuba mendisiplinkan para pelajarnya dengan ucapan yang dikatakan berbaur perkauman.

Ucapan tersebut telah menimbulkan kemarahan para pelajar berbangsa Cina dan India. Lantas laporan polis telah dibuat bagi menyatakan rasa tidak paus hati.

Beliau berucap tentang konsep 1 Malysia bersempena dengan sambutan bulan kemerdekaan dengan memberikan analogi seperti berikut

Pelajar Cina tidak diperlukan di sini (Malaysia) dan boleh pulang ke China di samping menyamakan gelang yang dipakai penganut agama Hindu yang dipakai oleh pelajar India seperti rantai anjing dan amat menjijikkan.

Saya bawa kereta Proton Saga, Ah Chong dan Muthu menumpang dalam kereta saya. Kami sama-sama menuju ke satu destinasi tetapi itu tidak menjadikan Ah Chong dan Muthu memiliki kereta Proton Saga tersebut kerana saya tetap pemandu.

Lirik di dalam lagu “Nah!! -Mamewee”

Fuck racist, fuck you,

Nah siti insyah , nah sucks banana
Nah kpm nah, nah kurang ajar
Nah siti insyah , nah sucks banana
Nah kpm nah nah diam diam lah,

Ada satu orang cacat, namanya siti
Tapi siti inshah bukan siti nurhariza
Dia suruh orang cina semua balik cina.
Dia tolong promote kapal terbang air asia.

Ei guru besar, you otak sudah rosak
You tak baca ? siapa buat Malaysia kaya?
Oh! Buku sejarah takde tulis lah!
Tapi ada internet mah!
u Tengok uporn saja har?

Haha! Sapa kasi dia jadi guru besar?
Haha! Siapa ajar dia mulut macam lampa?
Haha! Siapa cakap semua orang mesti puasa?
KPM har? Atau tourism Malaysia?

Wa pun ada kawan baik orang melayu
Wa pun suka minum sirap bandung
Tapi sekarang wa mahu cakap sama dengan U
Wa orang pendatang?
U betul pengKONGKAMlah?

Nah siti insyah , nah sucks banana
Nah kpm nah, nah kurang ajar
Nah siti insyah , nah sucks banana
Nah kpm nah nah diam diam lah,

Nah siti insyah , nah sucks banana
Nah kpm nah, nah kurang ajar
Nah siti insyah , nah sucks banana
Nah kpm nah nah diam diam lah

Kredit info kepada Afzaiafandi dan juga lirik kepada Zikrihusaini [tengok nama mu dah naik di blog bro]

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

56 thoughts on “Antara Namewee & Siti Inshah

    1. mase bile bro hensem ha he…23x

      pandangnya terlalu jauh sampai rakyat malaysia susah nak menerima ideologynya…

    1. salah seorang warga negara kita yang dok diluar negara tetapi suka menghasilkan karya yang menyentuh sensitivity sesetengah pihak..

      contoh cam dulu…

      lagu negarakuku yang di kritik hebat

      dan juga lagu khas buat TNB….

      pernah dikenakan tindakan buang negara… tetapi di tarik balik selepas memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia

    1. oh kawan mu ek.. patut la sama2 pandai berkrya he..23x

      setiap orang ade ideology mereka sendiri… ada orang suka cakap belakang-belakang.. ade orang pulak suka sembunyi tangan..

    1. perlu ke dibataskan… rasanya tidak… cuma perlu ada tatasusila je dalam berkarya…

      sebab teu ramai karyawan lebih suka berpuitis dari cakap direct je

    1. die mmg dah fames dah di luar sana… terlalu banyak karya die yang mendapat pandangan dunia..

      dari segi social masyarakat n sebagainya… mmg siap ade dokumentari sendiri lagi tue

    1. tau xpe… gagasan 1Malaysia masih xkukuh lagi…

      lagi-lagi la kalau benda ini dipolitikan tanpa ada usaha untuk membaikinya

      insya’lah rabu atau khamis depan

    1. die mmg kreatif…

      rasanya die terase dengan ape yg berlaku.. tue yg die sampaikan kecewaan die melalui lagu nie

    1. salam ramadhan & salam kenal juga buat kamu

      sama juga.. sharing is caring… search2 google jumpe blog mu…

      insya’lah if tiada pe2 halangan, boleh saja singgah blog mu

  1. salam bro.. muak dah dgr citer ni… ada sesetengah GB atau pengetua ni ckpmikut sedap mulut depa je.. tp ada jugak sesetengah students ni yg x dimakan ajar.. jenis yg kurang ajar juga..

    apa yg dilaporkan tu ntah betul ntah tidak.. tapi kan.. ni bukan kali pertama apek ni buat klip mcm ni.. sebelum ni pun klip yg berunsur kutuk kerajaan jugak.. kutuk malaysia.. dia tu lahir kt mn? bkn mesia ke?

    x sedar dek untung betul la.. anyhow.. apek ni mmg berani bersuara… tp bkn dgn cara yg betul..

    ehh.. panjang plak.. sorry.. slamat hari raya bro..

    1. he..23x maaf bro xamik port GB or pengetua cakap coz dah lama dah bro xdengar dorg bercakap

      tp ade sesetengah manusia yang makan gaji dan berada lama di satu tahap yang sama… pemikiran dorag agak mudah terganggu sikit la

      n selalu melakukan tindakan di luar kawalan

      sekali panjang la pulak ek kamu komen

    1. waduh.. slaah spell la pulak.. patut la xde keyword nama dia masuk ke blog bro

      thank ek coz remind bro pasal nie

  2. ehmmm~
    namawee nie owg taiwan ka?nanti aku cari dia kt snie!hahaha..
    isu racist nie dah lame dah..tapi pengetua tuh tak patut la cakp mcm tuh..negara nie majmuk.name jek pengetua, tapi tak leh fikir ke?
    apa yang namawee ckp dlm lirik dia tu pun ade betui gak..
    klu ikotkan mmg dorang berdua nie same jek~hahaha

    1. he…23x

      yup betul tue… sepatutnya sebagai seorang pengetua perlu sampaikan sesuatu dengan lebih jelas dan gitu…

      xperlu nak berkias2…

      kita perlu faham.. anak2 didik kita yang berbnagsa lain nie agak mudah menyalah tafsirkan apa yang ingin kita sampaikan…

      maka berhati-hati la ek

    2. salam broframestone.
      terima kasih atas entri anda berkenaan namawee vs siti inshah.
      apa yg tersebar bukanlah 100% kisah sebenar. sila rujuk http://tunfaisal.blogspot.com/2010/08/pengetua-di-kulai-rasis-atau-dianiayai.html

      mungkin maklumat ini belum cukup menyakinkan saudara. tapi, setidak2nya dapat mmberi gambaran, whatever u hear doesn’t always means the same. dunia akhir zaman, fitnah merata2. sama2lah kita berdoa semoga mereka yg memulakan segalanya lembut hati untuk sedar apa dilakukan itu benar2 menganiaya individu yg dah sedia sengsara sepanjang 53 thn hidupnya…
      terima kasih

  3. sapa x kenai namewee bangang ni…!!!
    de gaks yg kena seligi…
    ingatlah wahai teman2 ku
    berjuang berjihad kerana apa…
    agama bangsa n tanah air…

    muhasabah diri..
    jgn terus menunding sana sni…
    amik tindakan… jgn omong kosong…

    wakaka wakaka
    aku bukan gelak kosong..
    gelak ku ada makna…
    bersatu mencari ukhwah yg suci…
    wakaka wakaka

    ku tinggalkan jejak tuk dijejaki~

    1. Apa benda yang tak kena dgn lirik ni sebenarnya?

      Aku tengok okay saja.. tadak rasis pun?

      Tah apa-apa lah korang nih kadang-kadang.. terutamanya Toon Fasal tuu.. apa masalahnya?

      Dulu mmg dia ada kutuk lagu kebangsaan dan bendera mesia.. pastu dia dah mintak maaf dah..

      Lagu lagu lain mmg tepat pun.. sejak dia mintak maaf tu dia dah ubah dah pun.

      Tengok kutuk TNB mmg betol pun TNB lambat restore supply.

      Yang ni pu tepat juga. Tadak kena ngena ngan agama dan bangsa pun kecuali lagu dia yg first yang mana dia dah mintak maaf pun.

      Atau orang melayu tak reti atau tak ikhlas memaafkan? Bulan Ramadhan pun haru macam mana dgn bulan biasa?

    2. mmg xnampak pun apa yang dikutuk terutama bangsa mahupun agama dalam lagu ini..

      mungkin kerna nila yang setitik dulu, sampai sekarang orang pandnag serong terhdapnya..

      lain orang, lain pandangannya..

      resam manusia, susah nak memaafi kesalahan orang lain. kalau artis tue, sanggup di sanjung2 huhuhu

    3. thank untuk komen mu….

      peh panjang pulak mu komen kat blog bro ek…

      kenyataannya akan di ungkap di blog ini xlama lagi.. tgu sahaja update terbaru dari bro

    4. Assalamualaikum…

      Saya setuju dengan Azhar… jika wujud racist dalam lirik lagu tersebut di atas, sila buktikan.

      Kita berjihad dan berjuang kerana Allah dan bukan kerana perkara lain. Usah adakan sekutu buat Allah yang Maha Suci.

      Memasing kita ada belajar dan ada baca sejarah. Piagam Madinah yang terbina menyatukan Aus dan khazraj (ansar), pelbagai bangsa dari makkah (muhajirin), yahudi. kesemua bersatu di bawah 1 Agama yang dimiliki oleh tuhan yang satu. Nabi tidak bersandarkan pada bangsa atau suku kaum tertentu, tapi hanya ada 1 Agama.

      Apa guna sejarah kalau hanya sekadar untuk tatapan?
      Apa guna sejarah kalau hanya untuk memenuhkan ruang di muzium?
      Apa guna sejarah kalau manusia tetap mengulangi kesalahan dan kesilapan golongan terdahulu?

      Ambik la pengajaran dari sejarah… Baca la Quran, rajin2 solat…

      Erk pimpinan tertinggi kita pernah tak selit pesan “jangan lupa solat” dalam setiap persidangan dan ucapan mereka?

  4. Pengetua di Kulai rasis atau dianiayai pelajar?
    baca di http://tunfaisal.blogspot.com

    Saya mendapat kiriman fax daripada seorang individu dari Johor yang tidak mahu dikenali tentang kes Pengetua yang dikatakan rasis oleh pelajar-pelajar bukan Melayu di SMK Tunku Abdul Rahman Putera, Kulai. Hamba Allah ini menyatakan dakwaan yang dibuat oleh pelajar-pelajar tersebut adalah fitnah dan cerita yang direka-reka. Kisah yang sebenar, katanya adalah begini:

    Semasa ucapan Majlis Pelancaran Bulan Kemerdekaan pagi itu, Pn Siti Inshak Mansor telah menegur para pelajar yang tidak berdiri dengan tegak bagi menghormati lagu Bangsa Johor dan Negaraku. Sewaktu doa dibacakan pula ada sekumpulan pelajar yang bercakap sesama sendiri ketika doa dibacakan.

    Pengetua juga telah menegur tentang disiplin pelajar perempuan Cina yang sengaja tidak mengikat rambut dengan kemas bagi menutup subang yang berderet-deret di telinga, kuku panjang, pakai gelang tangan hitam, gelang kaki hitam dan tali hitam di leher dan berloceng. Pengetua menyebut tali hitam di leher berloceng hanya dipakaikan ke atas haiwan seperti anjing peliharaan bagi mengesan di mana ia berada. Murid lelaki Cina ada simpan ekor di rambut, tali leher tidak kemas dan baju tidak disisip ke dalam. Ada murid perempuan India yang memakai barangan kemas. Murid perempuan Melayu pula memakai tudung dan baju singkat, ketat dan sendat. Kepada pelajar Cina yang bermasalah disiplin, katanya “kamu pergi Beijing ma atau pergi sekolah Foon Yew, tengok bagaimana!, yang bermaksud pergi lah ke sana dan lihat sama ada kamu boleh tidak berdisiplin atau tidak.

    Dalam ucapannya juga Pengetua ada menyebut bahawa ‘tema sambutan adalah 1Malaysia Menjana Transformasi.’ Pengetua memberi gamabaran bahawa negara ini seperti sebuah Proton Saga, kereta penumpang atau teksi, kereta nasional. “Muthu naik, Chong Wei naik, Ali pun sama, tetapi kereta itu tetap sebuah kereta penumpang atau teksi. Negara kita Tanah Melayu walau pelbagai kaum menjadi rakyatnya tetap namanya Tanah Melayu yang dikenali sebagai Malaysia hari ini. Jadi sama-samalah menjana transformasi bagi menjayakan konsep 1Malaysia.

    Kata pengirim fax ini, masalahnya pelajar-pelajar ini tidak menumpukan perhatian dan besar kemungkinan tidak betul-betul mendengar apa yang diperkatakan.

    Sama ada benar atau tidak cerita yang disampaikan ini, bagi saya, biarlah siasatan terhadapnya selesai terlebih dahulu. Jika benar Pengetua ini mengeluarkan kenyataan yang bersifat perkauman, maka wajar sekiranya beliau dihukum dan diberi kaunseling yang bersesuaian. Bagaimanapun jika didapati pelajar-pelajar ini memang tidak berdisiplin dan membuat cerita bohong, maka mereka pula wajar dihukum dan diberi kaunseling. Pada waktu yang sama ibu bapa mereka juga perlu diajar untuk mendisiplinkan anak masing-masing dan memohon maaf kerana terburu-buru mempercayai anak-anak mereka sehingga menyebabkan ketegangan kaum!

    1. thank untuk info ini Tun Faisal

      semalam ada terpandnag info dari blog Tun… insya’lah jika tiada aral menimpa dalam masa terdekat ini saya akan kongsikan info ini di blog sy

  5. xjd mcm ni kalo Malaysia ni negara ISLAM..si kafir tunduk n patuh pada undang2 islam….

    Aku nampak menda ni memang ada pihak yg sengaja nak pecah belahkan ISLAM…

    Kalau skrg ni negara ISLAM…dah tau dah hukuman utk Namewee tu…n perkara Si guru besar tu takan terjadi…

    Moga tuhan bagi hidayah kat Namewee tu..kalo masuk ISLAM boleh jadi pendakwah apa…sama2 berdoa…

    tanak masuk ISLAM kalu lock up ja sebab sengaja pecah belahkan ISLAM..

    kalo zaman nabi dlu..org2 kafir yg kena tangkap ni…suruh jadi cikgu mengajar anak2 islam membaca n menulis…kalo kes namewee ni suruh ngajar nasyid..lagi steady…

    INDAHNYA ISLAM!

  6. npe la mlayu ni trlampau baek sgat ha….kowg sndri pon dh taw kn cina n india ni lidah dye bercbang yg ko nk p’cye kt diorg 2 pe hal…aq dak skola starp aq taw r yg pngetua johor ni x de pon ckp bende ni sme…diorg sje je fitnah pngetua ni…

Leave a Reply

Top