April 16, 2024

DJI Mavic 3 Pro – Dron Tri-Kamera Dengan Harga Bermula Dari RM9,799

DJI Media Experience Day

Baru-baru ini, Bro berpeluang untuk merasai sendiri pengalaman menerbangkan DJI Mavic 3 Pro meninjau sekitar kawasan tanah lembap Gamuda Cove di Banting, Selangor.

Acara Media Experience Day ini merupakan anjuran DJI untuk pengamal media dan influencer.

Untuk pengetahuan anda,

Mavic 3 Pro merupakan dron tiga kamera optikal pertama di dunia yang dilengkapi kamera tele sederhana 70mm, sesuai untuk bingkai subjek berkuasa.

Kamera Dron DJI Mavic 3 PRO

Mavic 3 Pro dilengkapi kamera terkemuka Hasselblad, dua kamera tele dan mempunyai masa penerbangan maksimum selama 43 minit.

Dron ini turut didatangi dengan sensor signature DJI Omnidirectional Obstacle Sensing dan juga Transmisi Video HD 15km untuk pencipta lebih kreatif ketika mengambil rakaman.

DJI Mavic 3 Pro, Dron dengan 3 Kamera

Hadir dengan sistem tri-kamera, Mavic 3 Pro memberi prestasi pengimejan berkualiti tinggi menerusi jarak fokus berganda (24mm/70mm/166mm) yang membolehkan anda mengekspresikan penglihatan kreatif dengan keupayaan pelbagai senario.

Kamera 4/3 CMOS Hasselblad menyokong penangkapan foto RAW 12-bit dengan julat dinamik sehingga 12.8 hentian, seterusnya menghasilkan butiran imej menawan.

Tambahan pula, Penyelesaian Warna Semulajadi Hasselblad (HNCS) berupaya memulihkan warna sebenar dengan tepat.

3 Kamera DJI Mavic 3 Pro

Pencipta kandungan pasti tidak kecewa dengan hasil rakaman yang terhasil dari set spesifikasi video profesional yang mengagumkan dan tangkapan imej sehingga 5.1K pada 50fps atau DCI 4K pada 120fps.

Mod warna D-Log M 10-bit baharu menyokong rakaman sehingga satu bilion warna. Walaupun dalam senario kontras tinggi seperti matahari terbit dan terbenam, ia memberikan penggredan warna semulajadi dengan butiran halus untuk pengalaman visual spektrum penuh.

Selain itu, mod D-Log M mengurangkan kesukaran penggredan warna, membolehkan pasca pengeluaran yang cekap tanpa kehilangan kualiti atau kejelasan imej.

Mavic 3 Pro Cine pula menyediakan pilihan meluas untuk pencipta profesional.

Mavic 3 Pro menyokong pengekodan Apple ProRes 422 HQ, Apple ProRes 422 dan Apple ProRes 422 LT.

Ia juga mempunyai SSD 1TB terbina dalam dan kabel data kelajuan cahaya 10Gbps bagi memudahkan aliran kerja profesional.

Kamera tele sederhana (bersamaan format 70mm) sesuai untuk pelbagai senario yang berbeza, dari merakam bangunan menarik hingga ke kereta dalam bentuk penggambaran komersial.

Dengan sensor CMOS 1/1.3″ dan zum optik 3x, ia mampu menghasilkan foto 48MP/12MP, video 4K/60fps dan menyokong D-log M baharu.

Bagi mereka yang ingin memukau pengikut dengan Hyperlapse menakjubkan, kamera zum optik 3x ini adalah pilihan ideal.

Dengan mempertingkatkan kamera tele Mavic 3, Mavic 3 Pro menampilkan kamera dengan resolusi, apertur dan kadar bingkai video yang dipertingkatkan.

Ia menyokong rakaman video 4K/60fps dengan zum optik 7x dan foto 12MP. Ia juga mempunyai zum hibrid mencapai sehingga 28x.

DJI Movic 3 PRO RC

Mavic 3 Pro boleh terbang sehingga 43 minit dan pencipta tidak perlu bimbang mengenai jangka hayat bateri.

Sistem penghantaran dron DJI O3+ memberikan paparan kamera yang stabil dan jelas dan boleh menghantar suapan langsung HD 1080p/60fps pada kadar bingkai tinggi pada jarak sehingga 15km.

Ciri tambahan seperti Waypoint Flight, Cruise Control dan Advanced RTH meningkatkan pengalaman penerbangan automatik. Mavic 3 Pro menampilkan set lengkap mod pintar DJI untuk membantu dalam mencipta kandungan yang tidak menjemukan.

  • FocusTrack: Kamera Hasselblad dan kamera tele sederhana Mavic 3 Pro menyokong FocusTrack yang termasuk ActiveTrack 5.0, Spotlight dan Tempat Menarik untuk tangkapan. Ini membolehkan rakaman yang stabil di pelbagai arah.
  • MasterShots: MasterShots diaktifkan dengan hanya satu ketikan dan dron akan menangkap, mengedit, menambah runut bunyi secara automatik untuk menghasilkan rakaman sinematik secara automatik.
  • QuickShots: Lakukan pelbagai pergerakan kamera seperti Dronie, Rocket, Circle dan Helix.
  • Panorama: Hasilkan foto panorama 100MP untuk rakam landskap yang lebih luas dan menakjubkan.

Proses tukaran imej asli kepada kandungan klasik kini lebih mudah. Pilihan Pemindahan Pantas Berkelajuan Tinggi membolehkan imej dan video dimuat turun dengan pantas dari dron ke telefon pintar melalui Wi-Fi 6 pada kelajuan sehingga 80MB sesaat tanpa menyambung ke alat kawalan jauh.

Aplikasi penyuntingan video disyorkan secara rasmi oleh DJI ialah LightCut yang menyediakan pelbagai fungsi penggambaran dan penyuntingan. Maklumat lanjut boleh didapati di https://www.dji.com/lightcut

DJI Mavic 3 Pro Event

Harga DJI Mavic 3 Pro untuk Pasaran Malaysia

  • DJI Mavic 3 Pro (DJI RC) RM9,799
  • DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (DJI RC) RM12,399
  • DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (DJI RC Pro) RM14,999
  • DJI Mavic 3 Pro Cine Premium Combo RM21,999

Anda boleh dapatkan DJI Mavic 3 Pro secara online di Kedai Rasmi DJI Lazada dan Kedai Rasmi DJI Shopee.

Atau datang terus ke :-

DJI Stor Perdana:
DJI @ Pavilion, Kuala Lumpur

Authorized Store:
DJI @ One Utama, DJI @ Sunway Pyramid, DJI @ IOI City Mall, DJI @ Gurney Plaza (Penang), DJI @ Imago (Sabah), DJI @ Vivacity Megamall (Sarawak)

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *