February 22, 2024

Le French Festival 2019 Tawar Trend & Hiburan Terkini dari Perancis

Le French Festival 2019
Acara tahunan Le French Festival (LFF) yang dinantikan kini kembali dengan edisi ke-18 dari 4hb April hingga 12hb Mei 2019.

LFF telah bersedia untuk membawa rakyat Malaysia ke dalam pengalaman yang sungguh menarik dalam acara-acara menawan termasuk pemilihan pawagam Perancis, pameran seni, persembahan muzik dan teater, gastronomi dan banyak lagi.

Sejak penubuhannya pada tahun 2001, LFF telah berkembang secara beransur-ansur sebagai jambatan penukaran budaya antara Perancis dan Malaysia di empat bandar utama, menjangkau puluhan ribu penonton: Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

Edisi kali ini mensasarkan semua lapisan masyarakat termasuk keluarga dan kanak-kanak, peminat Perancis, peminat filem, dan makanan-makanan antara lain. Sesetengah program pesta Perancis bahkan direka khas untuk sekolah dan universiti.

Buat kali pertama dalam sejarah LFF, penganjur Alliance Française (AFKL) dan Kedutaan Perancis di Malaysia bukan sahaja akan mengendalikan pelbagai program dan artis dari Perancis tetapi juga akan memainkan peranan pengarah sambil bekerjasama dengan syarikat teater yang diakui secara nasional di Malaysia, KL Shakespeare Players (KLSP) untuk mencipta prestasi khas untuk LFF 2019: tafsiran semula “Cyrano de Bergerac” (“The Story of Cyrano de Bergerac”) dianggap sebagai drama yang paling terkenal di teater Perancis.

Encik Jacques Bounin, Pengarah Alliance Française Kuala Lumpur berkongsi bahawa dengan Malaysia sebagai rakan ekonomi Perancis kedua terbesar di ASEAN, pertukaran budaya dan peruntukan penting dalam semua segmen pertumbuhan bagi kedua-dua negara.

LFF 2019 akan menampilkan trend dan hiburan terkini dari Perancis termasuk:

 • French Film Festival terbesar di Malaysia dengan lebih daripada 16 filem Perancis yang memenangi anugerah (dengan sarikata Bahasa Inggeris)
 • Pelbagai artis muzik dari Malaysia mempersembahkan muzik Perancis
 • Pertunjukan teater dan tarian secara langsung
 • Acara Art de Vivre termasuk merasa makanan & minuman Perancis, kelas memasak dan banyak lagi!

Beberapa acara menarik lain untuk ditinjau di LFF 2019 termasuk:

 • “FUNAN” – Nikmati filem animasi Perancis yang memenangi Anugerah Filem Terbaik di Annecy Animated Film Festival 2018, yang ditulis dan diarahkan oleh pembikin filem berbakat Perancis, Denis Do.
 • “Paris, oleh Lorànt Deutsch” – Perjalanan di sepanjang sungai Seine dengan pelakon dan penulis Perancis terkenal Lorànt Deutsch dalam pertunjukan teater yang meriah.
 • “Exit” – Persembahan hip-hop luar biasa yang lucu dan remeh, oleh Art Move Concept.
 • Pameran Seni Pop “Brave New World” – Mengagumkan karya artis Perancis kontemporari Argadol yang dibuat secara eksklusif untuk Festival Perancis Le 2019 yang menggambarkan cabaran global semasa melalui Visual dan Street Art yang menakjubkan.
 • Bengkel roti artisan dengan PAUL – Pelajari untuk membuat roti Perancis secara langsung dari Master Bakers PAUL, Duta seni de vivre Perancis.

Menurut Cik Fanny Surzur, Penyelaras Kebudayaan dari Alliance Française Kuala Lumpur – edisi LFF tahun ini berusaha untuk menggalakkan Malaysia lebih terlibat dan mengalami pengalaman Perancis, dengan bekerja dan menyokong seni tempatan untuk mencipta kandungan yang bergema dengan rakyat Malaysia dan Perancis.

Broframestone Le French Festival 2019

Peminat pesta boleh menantikan Le French Festival 2019 di bandar-bandar dan tarikh di bawah:

 • Kuala Lumpur : 4 April – 28 April
 • Penang : 25 April – 5 Mei
 • Johor Bahru : 2 Mei – 5 Mei
 • Kota Kinabalu : 9 Mei – 12 Mei

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.lefrenchfestival.com.my atau lama Facebook www.facebook.com/lefrenchfestivalmy. Official hashtag di media sosial #lefrenchfestivalmy

Jemput Follow Bro Framestone di Facebook ! Instagram ! Twitter

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *