You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > [Tazkirah] Kenapa Diwajibkan Kaum Lelaki Berkhatan

17,413,379 total views, 1,774 views today

[Tazkirah] Kenapa Diwajibkan Kaum Lelaki Berkhatan

Assalamualaikum wbt

Kenapa dalam islam mewajibkan kaum lelaki berkhatan? Sedangkan bangsa yang beragama lain menganggap kita melakukan penderaan kepada kanak-kanak dalam bentuk paksaan.

Untuk pengetahuan, bukan penganut agama Islam sahaja yang berkhatan.

Sejak dulu lagi amalan berkhatan ini untuk mengelak penyakit yang diamalkan oleh kebanyakan kaum-kaum yang juga bukan penganut agama islam.

Tujuan berkhatan pada kaum lelaki :

1- Kebersihan

Dari segi kesihatan kawasan kemaluan merupakan kawasan yang perlu dijaga kebersihannya. Dimana dalam islam menitik beratkan kebersihan. Kawasan itu juga tidak terkecuali.

2-Kesihatan

Kawasan kemaluan merupakan kawasan paling sensitif dan mudah dijangkiti kuman & penyakit apabila ianya tidak dijaga & bersihkan dengan sempurna.

Dengan berkhatan ianya dapat mengurangkan risiko menghidapi penyakit dan dalam masa yang sama kebersihan alat sulit terjamin.

3- Mengeluarkan darah kotor dari badan

Lelaki tidak seperti perempuan dimana setiap bulan darah kotor mereka akan keluar dari badan.

Bagi lelaki, khatan merupakan salah satu pilihan untuk mengeluarkan darah kotor dari dalam badan selain dari aktiviti berbekam.

4- Lelaki kena berani

Sebagai seorang lelaki, berkhatan merupakan salah satu ujian dalam seumur hidup untuk membuktikan kelakian mereka.

Jangan takat berani kacau / sekodeng anak dara orang, tetapi buktikan juga keberanian anda bila menghadapi Tok Mudim.

Jika anda atau pasangan anda [bagi perempuan] mempunyai pengalaman meraung tak nak berkhatan atau hilang melarikan diri atau lari keliling kampung. Anda boleh fikirkan sendiri.

5- Bukti sudah bersedia menerima tanggungjawab

Lelaki telah dinyatakan sebagai Khalifah dimuka bumiNya. Bila dia sudah dikhatani, bermakna dia sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebelum sampai baligh.

Dimana mereka layak untuk dimarahi jika tidak menunaikan solat. Menjadi pelindung dan penjaga kehormatan keluarga dan juga bersedia memikul segala dosa yang selama ini masuk ke akaun ibubapanya sebelum dia baligh.

Cukup 5 sebab untuk tazkirah kita pagi ini.

Jika mempunyai kesempatan, sudi-sudikan membaca kisah pengalaman dikhatankan.

Bicara Bro : Doakan rakan blogger kita iaitu YiedPozi yang akan dikhatankan pagi ini. Moga segala urusan selamat ek -amin-

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

43 thoughts on “[Tazkirah] Kenapa Diwajibkan Kaum Lelaki Berkhatan

    1. w’salam

      eh awat xjadi.. leh postpone2 ke..??

      ala hantar je kamu g hospital.. dah selesai baru amik…

      cam bro kena dulu he…23x

    1. betul tue wazy…

      tapi probnya, bila kecik dah di khatanka.. time tue xtau apa2 & xterasa gerunnya..

      ye la benda pun kecik lagi

      tue pasla bila dah besar.. penakut (dok pukul2 perempuan) & tak berani nak pikul tggjawab (spm pun xmau study, dok nak buntingkan anak org je)

    1. w’salam

      he…23x entah sedar entah tidak kan masa khatan tue…

      tapi time nk bersalin, tue la yang terasa.. lagi sakit bermakna lagi banyak dosa2 akan digugurkan… ๐Ÿ™‚

    1. ye ke…

      bro xde sape2 nak bagi duit pun.. ke sebab bro tak bagi orang tengok bird bro kot he..23x

      melepas bro

    1. he…23x if rase ade kulit berlebihan… elok la di sunatkan lagi sekali

      try la.. nnt share kat blog ek

    1. berpantang tue perlu…

      cuba mu xberpantang dulu, entah jadi cam mne la sekarang nie ek

      bro dalam hidup, sampai la nie berpantang sebab ada darah tinggi

  1. Satu lagi bro kelebihan bersunat ialah ia akan mengurangkan rasa geli yang melampau bila bersetubuh dengan isteri.Dan ini akan dapat memberikan kepuasan kepada isteri.

    Dengan berkhatan,kita akan biasa dengan rasa geli ni,jadi ianya akan dapat mengurangkan rasa sensasi geli yang melampau.

    1. he…23x yup betul tue…

      bro malas nk share dalam nie.. karang ada [ulak yang xnak khatan sebab nk wat stock geli-geli

Leave a Reply

Top