Assalamualaikum wbt

Kenapa dalam islam mewajibkan kaum lelaki berkhatan? Sedangkan bangsa yang beragama lain menganggap kita melakukan penderaan kepada kanak-kanak dalam bentuk paksaan.

Untuk pengetahuan, bukan penganut agama Islam sahaja yang berkhatan.

Sejak dulu lagi amalan berkhatan ini untuk mengelak penyakit yang diamalkan oleh kebanyakan kaum-kaum yang juga bukan penganut agama islam.

Tujuan berkhatan pada kaum lelaki :

1- Kebersihan

Dari segi kesihatan kawasan kemaluan merupakan kawasan yang perlu dijaga kebersihannya. Dimana dalam islam menitik beratkan kebersihan. Kawasan itu juga tidak terkecuali.

2-Kesihatan

Kawasan kemaluan merupakan kawasan paling sensitif dan mudah dijangkiti kuman & penyakit apabila ianya tidak dijaga & bersihkan dengan sempurna.

Dengan berkhatan ianya dapat mengurangkan risiko menghidapi penyakit dan dalam masa yang sama kebersihan alat sulit terjamin.

3- Mengeluarkan darah kotor dari badan

Lelaki tidak seperti perempuan dimana setiap bulan darah kotor mereka akan keluar dari badan.

Bagi lelaki, khatan merupakan salah satu pilihan untuk mengeluarkan darah kotor dari dalam badan selain dari aktiviti berbekam.

4- Lelaki kena berani

Sebagai seorang lelaki, berkhatan merupakan salah satu ujian dalam seumur hidup untuk membuktikan kelakian mereka.

Jangan takat berani kacau / sekodeng anak dara orang, tetapi buktikan juga keberanian anda bila menghadapi Tok Mudim.

Jika anda atau pasangan anda [bagi perempuan] mempunyai pengalaman meraung tak nak berkhatan atau hilang melarikan diri atau lari keliling kampung. Anda boleh fikirkan sendiri.

5- Bukti sudah bersedia menerima tanggungjawab

Lelaki telah dinyatakan sebagai Khalifah dimuka bumiNya. Bila dia sudah dikhatani, bermakna dia sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebelum sampai baligh.

Dimana mereka layak untuk dimarahi jika tidak menunaikan solat. Menjadi pelindung dan penjaga kehormatan keluarga dan juga bersedia memikul segala dosa yang selama ini masuk ke akaun ibubapanya sebelum dia baligh.

Cukup 5 sebab untuk tazkirah kita pagi ini.

Jika mempunyai kesempatan, sudi-sudikan membaca kisah pengalaman dikhatankan.

Bicara Bro : Doakan rakan blogger kita iaitu YiedPozi yang akan dikhatankan pagi ini. Moga segala urusan selamat ek -amin-