September 23, 2023

MI5I Malaysia : MPL Malaysia Kembali Dengan Musim Ke-12

MPL Malaysia Season 12

MI5I Malaysia : Debaran mula terasa, dimana Mobile Legends: Bang Bang Professional League Malaysia (MPL MY) kini kembali dengan Musim 12.

Bakal meletakkan sepuluh pasukan yang layak dalam ujian besar – bertujuan membawa misi MI5I Malaysia untuk membawa semangat #pantangmengalah ke arena antarabangsa, yakni Mobile Legends: Bang Bang M5 World Championship 2023.

Kejohanan ini akan bermula pada 18 Ogos dengan peringkat akhir akan berlangsung pada 8 Oktober 2023.

Juara bagi MPL Malaysia 12 akan mendapat slot terus ke M5 World Championship, manakala naib juara akan memasuki M5 Wildcard untuk merebut satu slot ke M5 melawan 7 pasukan lain.

“Malaysia telah menjadi tuan rumah kepada beberapa kejohanan antarabangsa Mobile Legends: Bang Bang Esports, termasuk MSC 2022 dan M1, dan merupakan rumah kepada sekumpulan besar bakat yang memiliki kapasiti dan keupayaan untuk mengendalikan kejohanan bertaraf dunia,” – En. Fikri Rizal Mahruddin, Ketua Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan, MPL Malaysia.

M5 Wildcard telah diperkenalkan sewaktu MSC 2023 pada bulan Jun, menawarkan dua slot membolehkan lebih banyak wilayah dapat menyertai kejohanan MLBB terbesar tahun ini.

Malaysia adalah salah satu negara yang mengambil bahagian untuk kelayakan luar talian. Peringkat Kumpulan dan Kalah Mati Kejohanan Dunia M5 berlangsung di Filipina pada bulan Disember.

MPL MY ialah salah satu liga esports yang paling lama berjalan di negara ini, membawa perhatian kepada bakat baru dan kemampanan industri.

Tema musim ini ‘MI5I Malaysia’ dengan harapan membawa semangat kepada pasukan yang bakal mewakili Malaysia di kejohanan terbesar ini.

Arena dirombak dengan cabaran yang lebih besar!

MI5I Malaysia MPL Malaysia Season 12

Musim kali ini akan menguji pasukan dengan rombakan lambang baharu.

Kemas kini permainan membolehkan pemain pergi ke sudut yang lebih meneroka dengan wira dan gaya permainan masing-masing dan mencetuskan kesan tertentu atau melangkaui laluan konvensional peranan watak.

Strategi dan meta baharu akan menjadi tumpuan musim ini, memberikan pasukan lain membuktikan diri mereka dan peluang untuk pergi daripada #ZerotoHero.

Musim ini juga menandakan salah satu perpindahan terbesar untuk MPL MY, dengan beberapa pasukan ingin melabur untuk menang besar. Beberapa pergerakan yang ketara termasuk:

  • Skadaga (bekas Jurulatih HomeBois) kepada RSG MY
  • Stowm (OMG) kepada RSG MY
  • Exort (RSG PH) kepada RED Esports
  • Super Red (BLCK) dan Pancake (ONIC) kepada RG
  • Z1PPY (FCON) dan Kid (AI Esports) kepada LTX
  • Xorn (GeekFam), Feekz (GeekFam) dan Raizel (Alter Ego) kepada HomeBois
  • Matt (GeekFam ID) dan Maxx (BTR) kepada Team Secret

Kebangkitan Pesaing Baru!

TODAK memegang watak antagonis hebat kali ini dengan kejutan baharu. Jadual mereka telah dirombak dengan banyak, dengan Kuja menyertai sebagai Jurulatih. Kuja, Martzy, dan HazelnuT menyertai barisan pasukan legenda Malaysia.

Player MPL Malaysia Season 12

Lawan yang layak – Red Giant, Team SMG dan HomeBois – bersedia untuk mengambil peringkat MPL MY dengan barisan masing-masing dan merampas persaingan.

10 pasukan yang terlibat dengan MPL Malaysia musim ke-12 adalah;

* Team HAQ
* TODAK
* Team SMG
* RSG Slate MY
* Red Esports
* Team Lunatix
* HomeBois
* Red Giants Esports
* MPX NSEA
* Team Secret

Ikuti perkembangan pasukan setiap hari Jumaat hingga Ahad (kecuali Minggu 6) bermula dari 18 Ogos hingga 24 September untuk Musim Biasa dan 5 hingga 8 Oktober untuk Playoff.

Perjalanan mereka untuk menjadi #BetterThanGreat baru bermula, dengan usaha mengejar kegemilangan negara menjadi tumpuan utama di M5.

Semasa Musim Biasa, kesemua 10 pasukan akan bermain BO3 dengan setiap pasukan lain dalam liga. Kedudukan pertandingan ditentukan oleh jumlah mata yang diperoleh oleh pasukan, dengan 8 teratas kekal dan mengekalkan slot mereka untuk musim seterusnya MPL Malaysia.

Moonton turut mengumumkan M5 Wildcard akan berlangsung di Malaysia pada bulan November ini.

Arena Kejohanan Dinaik Taraf

Medan pertempuran untuk MPL MY S12 dinaik taraf, dengan semua pasukan bersedia untuk bersaing di Dewan Sri Putra, Bukit Jalil yang mampu menampung sehingga 600 orang.

Kehadiran anda dialu-alukan, dengan jadual tempahan tempat duduk dikeluarkan seminggu sebelum setiap Khamis.

Penonton boleh menempah tempat duduk mereka terlebih dahulu dengan rakan kongsi tiket pelesenan rasmi, Ticket2U. Peminat boleh memasuki MPL MY S12 secara percuma, dan menyokong pasukan mereka tanpa teragak-agak!

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *