17,159,609 total views, 175 views today

Diesel Masuk Sungai – Gangguan Bekalan Air Lembah Klang

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Punca Air Tiada Area Lembah Klang

Penduduk di tujuh wilayah Lembah Klang dijangka mengalami gangguan bekalan untuk tempoh masa yang belum diketahui.

Gangguan ini disyaki berlaku ekoran tumpahan diesel dari sebuah kawasan perusahaan yang beroperasi di Rawang, semalam.

Tumpahan berkenaan menyebabkan empat muka sauk loji di Sungai Selangor terpaksa ditutup sejak jam 8 pagi semalam, diikuti penutupan Loji Rawatan Air Sungai Selangor (SSP) Fasa 1, 2 dan 3 serta Loji Rantau Panjang.

Keempat-empat loji rawatan air yang ditutup ini merupakan pengeluar bekalan air terawat sebanyak 2,670 juta liter sehari (JLH) atau 57% peratus bekalan untuk Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Patutlah semalam,

Ada member Bro tak dapat nak join makan bersama. Dia cakap dia tak mandi lagi sebab air tiada dikawasan beliau. Dan tokey kedai tempat kami makan beramai semalam juga ada cakap, kedainya tiada air.

Paling malang, subuh tadi tekanan air dekat rumah Bro rendah sangat. Tak mandi ***** la subuh tadi. Dah la Air merupakan isu paling sensitif dekat Selangor nie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 thoughts on “Diesel Masuk Sungai – Gangguan Bekalan Air Lembah Klang

  1. kata penurunan peningkatan air di loji yg menyebabkan takde air. Rupa rupanya haaa………

  2. gua pun tak mandi lagi ni. save air tuk tandas. hadoi susah tul xde air ni

    1. Hope tak bertembung dengan mu hari nie.. ucukkk….!!!!

  3. Kan dah tahu tak mandi ……..bila air tak der…..

    1. He…23x ini macam kena isi tempat kosong je nie

  4. Fuh.. nasib baiklah dekat Sabak Bernam tiada masalah gangguan air… kalau tak mau tak mandilah jawabnya. .

    1. Esok macam plan nk turun Sabak Bernam, ada kenalan kahwin dekat sana.. Malangnya, wife x lapang pula…

  5. […] malangnya, rumah member tiada air dan tiada pula yang nak menadah air. Semua orang bujang dan jarang ada dekat […]

  6. Untuk mengetahui lebih lanjut dari sudut teknikal bagaimana sistem perbekalan air dibuat, silalah mengikuti tulisan saya bertajuk,”memahami sistem perbekalan air di lembah kelang dan projek langat2 serta isu-isu berkaitan”

    http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/05/memahami-sistem-perbekalan-air-di.html

  7. Hari Sabtu pergi mandi Air Terjun Serendah. Alhamdulillah tidak ada masalah air. Bil air pun tak payah bayar sebab ad subsidi. 🙂

    1. Tak pernah lagi pergi ke sana…

  8. Berharap sangat Kepong Sentral x mengalami gangguan air…

Leave a Comment