17,147,310 total views, 2,699 views today

Tengah Sesak Hujung Bulan, Dapat Pula Saman DBKL.

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Alang-alang gaji bulan lepas dah masuk.

Bro nak bertanya pada korang semua nie. Korang jawab sahaja. Jangan gegatai nak mintak hadiah ataupun apa-apa free gift.

Hope jawapan korang ikhlas untuk menolong bro.

Ini persoalan dari Bro :

Kompaun DBKL berapa kena bayar ek? Sebab bro tak nampak jumlah yang perlu dibayar.

Ke tak payah bayar?

Di sini antara jawapan yang bro terima :-

  1. Kalau dekat JB rm30 hengget…Kalau ada 50% daapt le rm15 hari tue.. hehehehe – Sis Lin
  2. Biase rm30..tp klu xbyar pn xpe..bt xtau je..haha – Iera Kan
  3. haha..buat dek je..hehe – Haziqa Yoo
  4. Sekarang dbkl kn dah ikut saman traffic – Anak Perak
  5. Kalau x silap, rm 100.hahahhahaha – Red Linda

Jika ada sesiapa yang sudi menolong bro. Sudi-sudikan tinggal komen di bawah. Bro amat hargai pertolongan dari korang.

Bicara Bro : Suka hati je nak saman menyaman. Dah la tempat parking pun tak ada, very limited sungguh.

Cari duit poket ek. Dah la tak tulis berapa jumlah kena bayar.

Rasanya tak salah bro buang sampah dekat jalan. Sebab sure DBKL akan sapu dan gaji dorang pun mungkin datang dari saman yang bro bayar [Hope tiada staff DBKL yang baca. If baca, sudikan bagi solution untuk masalah bro dan bukan hentam bro]

Iklan : Saya bukan duduk KL, so xtau menahu pasal DBKL ke ape ke ek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

45 thoughts on “Tengah Sesak Hujung Bulan, Dapat Pula Saman DBKL.

  1. rasenyer xyah kot…tggu jer surat warning smpi kat rumah bru bayar…hehehe

    1. Bro Framestone

      adeh.. parah gak la kalau cam tue….

      sekali campur bunga + denda2 lelain.. risau nilai dah macam along la pulak nnti

  2. kalau kat Ipoh ni,RM30.. taxtaula len tmpt len ke hrganya..

    1. Bro Framestone

      dekat tempat bro pun rm30 je.. if bayar awal dapat rm10 je…

      nie apa pun xtulis.. harap surat saman panjang berjela

  3. setiap kali ke negeri lain selain Pahang ni…bila dapat saman mcm tu, saya tak bayar…

    saman DBKL saya pernah dapat 2 keping…

    saman MPKT 2 keping…

    sakit hati nye pasal sebab limited space dan suka2 hati nak saman org cari duit poket dia…haha

    setakat hari ni…tiada apa2 tindakan diterima…

    1. Bro Framestone

      Dekat perak pernah kena x…??

      xde la.. sebab dalam surat saman tue ade tulis dorang dah start selaraskan dengan PDRM

      itu pasal bro tanye tue

    2. aiman ali

      betul jgak broo. saye pn baru pas kne saman tadi.. nk minta pendapat la camne. duit payment dh la xdpat lgi.. camne nk bayar.. bile bace dy dh selaraskan tu mcam bhaya je.. kne bayar jgak ke n nilainye berape

    3. bro xbayar2 lagi sampai la nie

  4. salam
    he3x… tak pernah lagi kena saman, jdk tak tau lah…

    1. Bro Framestone

      w’salam..

      ok xpe…

  5. rasanya tak cecah ratusan ringgit kot..kalau cepat bayar dapat diskaun banyak…. separuh harga lagi…tp masalahnya bro punya saman tak letak pula nilainya…

    1. Bro Framestone

      Kalau ikutkan memang murah.. tapi xtau la.. sebab dorg dh selaraskan dengan PDRM

      Tue la pasal.. xmembantu betul la

  6. cuba buka rilek.com.my kat situ boleh check saman dbkl

    mungkin kat situ ada berapa yg kn bayar

    1. Bro Framestone

      Thank untuk info nie..

  7. ala saman biase2 je tu..naz try check kat sini http://appsys.dbkl.gov.my/saman/view.asp ..xde amount dia gak..so bro kol la dbkl ..

    1. Bro Framestone

      Nk kol tue pun duit gak kan nazz..

      Kalau naz pula cam mane ek.. pernah kena saman x

  8. kalau saman parking rasanya RM30 kot..
    kalau g awal2, mungkin jadi RM10..

    1. betul tu. ada tempoh dalam masa beberapa hari dapat murah

    2. Bro Framestone

      Oh ye ke.. tp sekarang dorang dah start selaraskan dengan PDRM tue yg bro nk tahu tue

  9. kena saman kat mana ni bro? pertama? bangunan CIMB? aku pernah gak kena saman dulu kat puduraya, tapi lama dulu lah. RM30 kalau tak silap. sekarang tak tahu lak. tapi yang pasti kalau tak bayar dia akan hantar notis ke alamat pemilik kenderaan.

    1. Bro Framestone

      Area cheras.. if dulu mmg la rm30.. now dekat surat saman die mention saman telah diselaraskan antara DBKL & PDRM

      Tue yg bro open soalan dekat sini

  10. Normally bawah 15 hari RM30..lebih RM40-50

    1. Bro Framestone

      Itu yg terbaru ke..?? Macam mane nk tahu jumlah saman yg kita terime ek

  11. stakat ni tak penah kena saman parking..
    dah cuba cek website or call DBKL tanya?

    1. Bro Framestone

      Malas nk call tnye.. cdg nk check dulu je

    2. hmm..mmg takda mention..pelik kan..pttnya mention la brapa kena denda tu..haishh

    3. zaty..diorang terlupa nak print tu..hehehe

    4. Bro Framestone

      memang xmention pun

  12. kalau saman lalu lintas rm300 serupa polis sbb dia link dgn polis…dbkl lain leceh sikit bnding mjls pbndaran lain

    1. Bro Framestone

      Yup memang leceh, dh terase kelecehannye huhu

  13. kalau kat perlis, mandatori RM30. tapi hakikatnya parking tak pernah cukop. sptutnya buatlah parking bertingkat byk2 kt dlm bandar

    1. Bro Framestone

      Dekat mana2 pun sama.. tapi harga n jenis surat saman berbeza.

      Nie surat panjang.. tapi xmention pun berapa saman yang dikenakan

  14. pelik sebab takde amount tertulis kat situ..selalunya pasti amount tu kene ade..sekadar warning je kot..hehe

    1. Bro Framestone

      maybe.. tapi entah la.. xde pulak dia mention amount dan dia bgtau kena jelaskan kompaun yang dikenakan

  15. bro g je la dbkl 2 bayo saman… takot nek bunga lak nanti.. mcm2 kang dorg nak naek.. sebelum 2 komplen dulu kate xde tulis bape kene bayar.. pas2 kate la bleyy bayar ikot ske ati.. hik33…

    1. Bro Framestone

      bro nak turun KL tue la yang susahnya 🙂

      if senang, boleh la pergi lawak DBKL tue

  16. Biasa harga saman tu dalam RM30 je

    1. Bro Framestone

      Itu yg biasa.. dengan DBKL nie luar biasa

  17. Nampaknya terpaksa keluar duit berblogging nak bayar saman…ummm

    1. Saman lagi mahal dari payment yg dapat dari blog T-T

    1. Thank untuk info ini 🙂

      RM100 ek… kalau dorang kumpul2 duit2 saman nie.. boleh x dorang buka satu tempat parking bagi memenuhi keperluan parking yang limited nie he..23x

  18. ijat

    aku dah kena..mggu lepas check kat online,rupanya saman date 15 Ogos 2011,tapi surat dlm bakul moto xde pun,RM100 dalm tempoh brapa hari tah..bayangkan la bln dec aku baru tau kena saman..terus jadi RM250, ikut hati mampus aku xnak bayar tp memandangkan moto tu aku pinjam,so owner dia pun dah bising kena le bayaq,tunggu bonus dec la jawabnya..aku dapat info dr staff DBKL saman2 yg xbayar b4 ni akan di link kan ke JPJ thn depan..so sendiri mau hingat masa nak renewroadtax

  19. yusri

    Last week, saya settlekan semua kompaun parking kt DBKL jln raja laut. Klu ikut byran sebenar adalah kat RM1400 sebab ada 14 kompaun parking. Tp DBKL offer RM30 utk setiap kompaun yg dikenakan b4 Mac 2011, t’paksa la pegi. Klu pegi caw DBKL lain mungkin x layan sebab xde pegawai kompaun. So kenala pegi jumpe pegawai kompaun kt DBKL jalan raja laut. Offer RM30 utk setiap kompaun, adalah sempena hari wilayah persekutuan pada bulan feb.

Leave a Comment