September 21, 2023

[iZombie] 5 ‘Makanan Otak’ Yang Perlu Anda Makan & Kenapa?

5-Brain-Food-You-Should-Consume-Why
Salah satu zombi kegemaran Bro, Olivia “Liv” Moore kini kembali dengan musim terbaru iZombie (salah satu rancangan kegemaran Bro ketika ini).

Bro yakin apa yang Bro tulis dalam artikle ini bukannya salah satu dari senarai “makanan otak” yang akan dia akan nikmati. (otak manusia sebenar dan sos panas pasti akan mengiurkan).

Disini Bro telah meletakkan 5 senarai makanan otak yang patut anda ambil supaya otak anda lebih mengiurkan dan menarik pada zombi-zombi yang lain.

Untuk pengetahuan anda,

Makanan yang anda makan setiap hari sebenarnya tidak memberi kesan kepada fungsi otak anda.

Ia memerlukan pemakanan yang baik untuk memastikan ia berfungsi berterusan. Terdapat banyak artikel di luar sana yang mencadangkan pelbagai jenis makanan yang anda perlu ambil untuk meningkatkan tumpuan, ingatan dan juga mencegah penyakit otak.

Senarai makanan otak yang perlu anda makan dan kenapa ;-

  1. Beri – Sama ada blueberry, strawberi, raspberi atau beri hitam boleh dikatakan kerap berada di atas mana-mana senarai makanan otak. Antioksidan yang terdapat di dalamnya dikatakan melindungi sel-sel otak daripada kerosakan oksidatif. Dengan ini, mereka memainkan peranan penting dalam meningkatkan kemahiran kognitif anda secara keseluruhan termasuk memori, pembelajaran dan proses membuat keputusan.
  2. Brokoli – Dianggap sebagai salah satu makanan otak yang terbaik, brokoli disertakan dengan tahap vitamin K yang tinggi membantu menyimpan ingatan tajam anda. Selain daripada itu, ia juga kaya dengan kalsium, vitamin C, vitamin B, karotena beta, besi dan serat. Ditambah pula, nutrien bagi memastikan darah anda mengalir dengan baik, manakala menghapuskan toksin yang boleh merosakkan otak.
  3. Coklat Hitam – Dikenali dengan sifat-sifat antioksidan dan anti-radang yang terkandung didalamnya. Ia membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah ke kedua-dua otak dan jantung. Satu kemestian adalah lebih gelap coklat itu, lebih banyak faedah kesihatan dimilikinya. Tidak perlu dikatakan, coklat mempengaruhi perangai atau perasaan seseorang secara keseluruhan!
  4. Ikan – Otak anda sukaasid lemak omega-3, yang memainkan peranan penting dalam fungsi kognitif anda. Omega-3 yang ditemui dalam ikan memperbaiki kemampuan belajar dan ingatan anda dengan meningkatkan keupayaan otak untuk menghantar dan menerima mesej. Selain itu, ia juga bagus untuk meningkatkan tumpuan, motivasi dan keupayaan keseluruhan otak anda untuk berfikir dan memproses.
  5. Bijirin – Bijirin yang kaya dengan karbohidrat kompleks, serat dan asid lemak omega-3. Ia melindungi jantung dan otak daripada kerosakan pancang gula, kolesterol, darah beku, dan banyak lagi. Bijirin juga mengandungi vitamin B yang mempunyai kesan positif ke atas aliran darah ke otak.

Adakah kelima-lima hidangan diatas berada dalam list hidangan yang selalu anda ambil?

Sambil anda menikmati hiangan di atas, pastikan untuk catch-up dengan Olivia “Liv” Moore dalam iZombie (Musim 3), setiap hari Rabu pada 21:50, hari sama seperti di Amerika Syarikat, hanya di Warner TV (HyppTV Ch 613 dan Astro Ch 719).

Artikle Dalam English : Klik Disini.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

2 thoughts on “[iZombie] 5 ‘Makanan Otak’ Yang Perlu Anda Makan & Kenapa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *