November 29, 2023

Larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia Cipta Rekod


Larian 1Murid, 1Sukan 1Malaysia cipta rekod untuk Malaysia Book of Records (MBR) bagi kategori larian pelajar sekolah serentak terbesar.

Seramai 4.1 juta pelajar dari 9,980 buah sekolah menengah dan rendah seluruh negara menyertai larian serentak 1Murid, 1 Sukan, 1Malaysia semalam.

Larian sempena majlis pelancaran Dasar Satu Murid Satu Sukan itu pada peringkat kebangsaan dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran di Padang Dataran Perbandaran Taiping, di Perak
Selain penyertaan pelajar, guru dan ibu bapa,

Larian ini turut berlangsung serentak di 28 buah Institut Pendidikan Guru Malaysia dan 15 buah Kolej Matrikulasi di seluruh negara.

Patut la timeline facebook dan twitter bro dipenuhi oleh mereka yang semput semalam. Rupanya ramai juga yang terlibat sama dalam larian ini.

Dan bro pula, boleh buat larian sendiri.

Penyertaan 4,137,126 peserta itu dicatat dalam Malaysia Book of Records (MBR) bagi kategori larian terbesar dan diisytiharkan sebagai rekod baharu oleh Pegawai Penyelidik MBR, Diana Paul bagi kategori larian serentak di Malaysia.

Bicara Bro : Hari ini berlangsung Ipoh International Run di Bandaraya Ipoh. Ingat dulu 3 tahun berturut-turut bro join.

Dan rekod bro, 10KM bawah sejam. Dulu memang fitt la bro. Now..?? Haram

Sebab tue bro join ChurpChurp yang sedangkan mengadakan ChurpChurp Race Season 2.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

20 thoughts on “Larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia Cipta Rekod

    1. gamak2nye hari2 larik dari sekolah… xpun kena denda lari keliling padang

    1. berlari ek.. ade usha kiri kanan x kot2 nampak yang berkenan di hati

    2. haha , takde nyee ~ alia ingat nanti kalau dah besor panjang baruu nak sambung becinta ni :) Tahun depan saya PMR , buat masa sekarang alia amlkan ”diam diam aku jatuh cinta padamuuu ”^^ Lagipong , pengawas tak dibenarkan kapel , saya pelahjar skema . lalalaa

  1. bermula dengan 1 murid 1 sukan. berakhir dengan 1 murid 1 sampah. kesian pak cik dan mak cik mpt nak kena bersihkan itu padang esplanade.

  2. hoh..sungguh saya tak tau pasal wujudnya program ni semalam..hahah..

    n tetiba teringat masa join larian walk for children 2011 march lepas..looking forward utk larian jacobs walk of life this coming 17 july..hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *