Halal @ Haram, 2 benda yang berbeza
Halal dihalalkan, Itu yang sepatutnya
Haram dihalalkan, Ini yang selalu dikehendakinya

Halal Haram
Dihalalkan Ditidakharamkan
Menghalalkan Menidakharamkan
Terhalal Tertidakharamkan

Rasenya ramai yang selalu mengharamkan sesuatu yang haram.. (perkara normal la) Cuma masih ramai jugak yang menghalalkan sesuatu yang sememangnya haram.

Yang kita tahu haram hanya pada:-

  • Arak
  • Babi & anjing
  • Berzina
  • Binatang yang tidak disembelih secara islam
  • Masakan dimasak oleh bukan islam

Tetapi.. Adakah kita sedar bahawa dalam sedar tidak sedar… banyak yang kita halalkan

Eh…

Sedar atau tidak

Kita makan duit haram… Memang la itu duit gaji kita… Tapi dari mana asal usul duit itu.. dari kerje yang kita lakukan dengan keikhlasan atau menyakiti hati orang lain. Ke takat koje layan facebook (time free xpe layan) sehinggakan byk kerje xsiap2 @ ditunda2

Sedar atau tidak

Kita sentiasa menghalalkan yang haram… mendedahkan aurat.. Tidak kisah bertudung atau berbaju tutup semua.. Tetapi bentuk badan masih kelihatan.. Mengiurkan lagi (bro pun xtahan he…23x Nyah confirm jeles tengok body korang he…23x)

Sedar atau tidak

Kita sentiasa mengharamkan pergaulan bebas… Sedangkan menghalalkan si boyafriend meratah tubuh kite alasannya “kami couple” Tidak kisah la, pegang tangan or peluk dikhalayak ramai. Itu la kenyataannya

Sedar atau tidak

Kita sentiasa mengharamkan babi & anjing. Memang mereka binatang haram. Tetapi perlu ingat, mereka makhluk ciptaan tuhan. Ada sebab tuhan menjadikan mereka (mereka sendiri pun tidak ingin dijadikan begitu)

Jadi jangan kamu membabikan atau menganjingkan oleh lain dengan ucapan “Babi la kau” @ “Kau nie anjing die ke”…

He…23x ape yang bro merapu nie

Anyway, bro pun mahu mencari rezeki yang halal (berblog & berfacebook just mengisi kekosongan waktu sahaja, tipu la xberblog or berfacebook time koje kan)

Sekarang bro dah membuka blog perniagaan, so segala jenis barang bro dah pamerkan di sana. Jika sudi jengguk2 la seketika. Kot2 ade yang berkenan kan.

Klik Kedai BroFramestone untuk melihat barang yang bro jual.