You are here
Home > Iklan > Tip Sewa Rumah : Bagaimana Nak Buat Rumah Sewa Fully-Furnished

17,447,596 total views, 65 views today

Tip Sewa Rumah : Bagaimana Nak Buat Rumah Sewa Fully-Furnished

Apartments fully furnished

Anda mempunyai rumah tetapi anda sendiri tidak berniat untuk duduk disana dalam masa terdekat.

Maka anda berniat untuk menyewakannya kepada penyewa yang berkenan. Tetapi kebanyakan penyewa berminat dengan rumah yang Fully-Furnished.

Anda terpaksa mengeluarkan kos anda sendiri untuk memastikan rumah berkenaan Fully-Furnished atau mungkin Half-Furnished. Harga rumah sewa akan ada naikkan, tetapi penyewa yang akan menyewa mesti akan minta sewa dikurangkan (siapa nak sewa mahal-mahal jika harga masih boleh tawar menawar).

Jika dihitungkan semula, kos yang anda keluarkan untuk kelengkapan dalam rumah mengambil masa bertahun-tahun baru dapat cover balik. Tidak termasuk kos untuk anda bayar kepada bank setiap bulan.

Cara terbaik, mulakan rumah yang anda ingin sewakan daripada kosong, tanya sebarang kelengkapan (2-3 perabot mungkin ok kot untuk permulaan)

Disini Bro ingin kongsikan #TipsHartanah dari seorang pakar hartanah yang Bro kenal.

Aku suka sewakan rumah yang kosong dan apabila penyewa aku (balak) tanya, “Encik boleh masukkan mesin basuh tak?” dan akan aku jawab, “Boleh, tapi sewa kena naik sikit la”.

Tapi kalau penyewa yang terdiri dari awek2 pula yang tanya, “Ada apa2 yang you all nak Abang Di furnishkan tak? Kalau ada, bagitau je la. Nanti sewa kita boleh bincang”

Dan biasanya apa yang akan terjadi ialah, “Takpe la Bang, kitorang akan beli sendiri” dan bila je diorang keluar, aku akan dapat barang2 tu pada harga rendah atau pun free & malang bagi penyewa berikutnya, sebab sewa rumah aku automatik akan jadi lebih tinggi kerana rumah aku telah di’fully-furnish’kan oleh penyewa sebelumnya.

Sebab itulah rumah2 sewa aku sekarang ni kebanyakannya fully-furnished.

Pakar Pelaburan Hartanah - Meor Zaidee Meor Ahmad Rasdi

Baru-baru pakar hartanah ini terpapar wajah dan cerita perihal buku hartanah beliau, “Jangan Baca Buku Ini” di akhbar Utusan.

Jika anda berminat untuk memiliki buku ini. Boleh PM Bro di facebook.com/framestone untuk urusan pembelian pada harga RM22 + RM3 (kos penghantaran)

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

25 thoughts on “Tip Sewa Rumah : Bagaimana Nak Buat Rumah Sewa Fully-Furnished

  1. interested…rumah saya disewakan fully furnished tapi bukan utk student, for family yang bekerja kontrak kat sini dalam beberapa tahun…for student kalau sewa jahanam dibuatnya…janji 6 orang tapi time nak pindah baru tahu lebih 10 orag dok rumah sewa saya…terpaksa ler renovate balik rumah tu…

  2. kalau rumah fully furnush mmg mahal kan… tetiba pula deno teringat pasal tax.. masa sem5 dan sem6 deno ada blajar taxation.. selalu jumpa perkataan fully-furnish ni.. hihik^^

  3. tips yang berguna. dulu fyna sewa pun try cari yang full furnished. senang. tapi kena pandai jagalah barang tuan rumah kan. baru adil. kena pikir perasan tuan rumah juga. ^_^

  4. Sy ada umah kat kg melayu ampang n saya nak sewakan dalame rm2500,full perabot,tinggal bawa baju je..ada ke sesiapa nak sewa

    1. rumah 2 tingkat utk di sewa.fully furnished.lokasi di kemaman..berhampiran
      hospital.berminat pls call me 0122712449.

  5. Assalamualaikum….saya ada aparment diTaman Tun Teja Rawang, Selangor…Ada 3 bilik tidur dan satu bilik air…Telah diubahsuai…
    Sewa RM500 sebulan…kemasukan segera…..ada yang berminat?

Leave a Reply

Top