You are here
Home > Travel Blog > Dataran Keris Alor Gajah, Melaka

Dataran Keris Alor Gajah, Melaka

Dataran Keris Alor Gajah
Bagi Masyarakat Alor Gajah, keris merupakan lambang kemegahan orang melayu terutamanya sewaktu Perang Naning. Oleh itu Replika Keris ini dijadikan identiti utama Daerah Alor Gajah.

Replika Keris gergasi terletak di Dataran Keris manakala Replika Keris yang saiznya lebih kecil boleh didapati dibeberapa pintu masuk utama ke Daerah Alor Gajah iaitu di Simpang Empat, Simpang Ayer Keroh – Durian Tunggal dan Simpang Lubuk Cina.

Kredit : Blog Pok Zaid

Alhamdulillah

Dalam perjalan Bro dari Kuala Lumpur menghala ke Bandar Hilir, Melaka. Tersinggah sebentar di Alor Gajah semata-mata nak perkena cendol di Dataran Keris Alor Gajah.

Kalau bukan kerana cendol, pasti Bro terlepas untuk menyaksikan replika keris yang menjadi landmark kepada Daerah Alor Gajah.

Banyak sebenarnya tempat menarik yang terdapat di Melaka, Bandaraya Bersejarah ini.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

32 thoughts on “Dataran Keris Alor Gajah, Melaka

  1. erny study kat UiTM Lendu, Melaka. kampung pun dekat Masjid Tanah, Melaka.. memang cendol kat situ sedap. tempat2 best kat Bandaraya Melaka pun best. siapa yang tak tahu, memang jalan tmpat sama je kat tempt bersejarah. padahal banyak sangat tempat yang diroang tak tahu. kat ayer keroh pun banyak tempat sebenarnya.. :)

  2. Nak ke Bandar Hilir yer…? Alahai…akak ada di KL pula. Kalau weekend, boleh ajak Bro dan cik puan singgah lunch kat pondok buruk akak tu. 5 minit jer dari Dataran Keris tu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top