17,168,086 total views, 1,606 views today

Berjemaah ke toilet

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Tajuk entry base dari perbualan dengan seorang rakan blogger (Jazmanie) di facebook.

Bro :Aku nk wt rombongan ke toilet.ada yg nk ikut x?
Dia :berjemaah ke toilet?…..tanjah bro..tanjah hehehe

p/s- tanjah itu ape ek??

Ini sekadar petikan khubah yang bro dengar semasa solat hari raya last week. X salah pun share dengan u’ll, mungkin ianya boleh membaiki kelemahan dari intitusi kekeluargaan.

Kita sanggup tunggu seisi keluarga untuk makan secara berjemaah

Kita sanggup berhimpit seisi keluarga di depan TV semata-mata ingin menonton Akademi Fantasia secara berjemaah

Tetapi tidak ramai yang sudi mengajak seisi keluarganya untuk solat berjemaah. Masing2 membawa haluan masing2. Ada yang sembahyang sorang2, ada yang ke masjid dan ada yang melewat2kan solat.

Sedangkan masing2 duduk di bawah bumbung yang sama dan menghadap kiblat yang sama.

**********************************************

contest BroFramestone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 thoughts on “Berjemaah ke toilet

  1. betul2.

    lebih lagiks dgn kehidupan di bandar. masing2 sebuk ngan kerja.

    so berjemaah tu diabaikan. asal solat je sudahla. huhu.

  2. macam betul juga, tapi masih lagi diamalkan dalam keluarga…

  3. Hehehe~
    Ku sellau cakap dgn kawan~
    jom, jemaah ke toilet~
    hahaha~

  4. aritu tgk nur kasih last episod secare berjemaah..tp ayah yg ptt jadik imam xmo layan lak cite tu..hahaha

  5. Solat berjemaah ada sesuatu feel lain yg lain dari yg lain. Huhu.. Sukar diungkapkan.. Hurrmm.. Lama dah tak solat jemaah ngan mak, abah dan adik2.. Hurrmmm..

  6. hehe
    ingat tul2 solat kt toilet td
    bro ni penuh ngn suprise
    huhuhuhuh 😀

  7. kalo videocam leh letak depan makmum tewww, saper fulakkk yg amik gambar dorang tgh solat berjamaah? tak tanjah lah tewww.. uhuhu

  8. betul tu bro bab solat berjemaah tak ramai yg praktikkan termasuk famili saya, masing2 buat haluan sendiri tem solat.

  9. laki mmg kena smbhyag di masjid
    wlpon ley bejemaah di umah
    masjid diutamakan
    erkk
    sama2 beringat

  10. pooh

    btol3…
    tue la….
    apa la nk jdi ngan owg2 zaman skung nie?
    *diri sendiri pon sama jer
    hahahahha

  11. framestone,

    kdg2 bukan mereka tak nak berjemaah, mungkin masa yang kurang mengizinkan atas alasan bekerja…. bukan faktor kerja yg harus disalahkan tetapi masa yang tak bercukupan malah tidak teratur… jadi jika ada waktu-waktu terluang pergunakan sebaik mungkin untuk berjemaah… bukan jemaah tandas…

  12. Cik Akma

    setuju2. byk pahala tu =)

  13. sume tu peranan ketua rumah..so,rajin2 lah ke surau n masjid..tak pon ajak member berjemaah sama (nasihat kat diri sendri gak)

  14. slalu solat jemaah time family berkumpul..sonok tengok pakcik2 tolak menolak menjadi imam n sepupu lelaki tolak menolak tuk jadi bilal…
    kitorg yg pmpn duk bising2 suh cepat semayang…hehehe best sgt2…

    –>> sampai syurga =p

Leave a Comment