September 22, 2023

Kamera Mirrorless FUJIFILM X-S20 Bakal Dilancarkan Hujung Bulan Jun 2023

Pelancaran Kamera Mirrorless FUJIFILM X-S20

FUJIFILM Malaysia telah mengumumkan pelancaran kamera digital mirrorless’FUJIFILM X-S20′ yang dijadualkan pada hujung bulan ini, Jun 2023.

Ia merupakan tambahan baharu kepada Siri X kamera digital mirrorless yang terkenal dengan badan yang padat dan ringan, serta kualiti imej yang unggul berdasarkan teknologi pembiakan warna proprietari syarikat.

Dalam badannya yang padat dan ringan, X-S20 menampilkan AF pengesanan subjek berasaskan AI dan keupayaan untuk merakam video 6.2K/30P. Penggunaan bateri berkapasiti tinggi yang baru diterima pakai bermakna kamera ini boleh mengambil kira-kira 800 bingkai dan terus beroperasi untuk jangka masa yang panjang, menjadikannya kamera pelancongan yang ideal.

“X-S20 menawarkan kualiti imej premium dan mudah alih canggih, memenuhi pelbagai gaya penggambaran daripada potret diri kasual kepada fotografi dan videografi yang lengkap.” – Kensuke Aragane, Pengarah Urusan FUJIFILM Malaysia.

Kamera Fujifilm X-S20

FUJIFILM X-S20 dilengkapi dengan sensor 26.1MP bercahaya belakang 'X-Trans™ CMOS 4' dan enjin pemprosesan imej berkelajuan tinggi 'X-Processor 5' untuk menghasilkan kualiti imej yang tinggi.

Penggunaan bateri berkapasiti tinggi baharu telah menggandakan bilangan bingkai yang dapat diambil, lebih kurang 800 berbanding model sebelumnya. Badannya yang padat dan ringan, dengan berat hanya 491g, menjadikannya selesa untuk digunakan walaupun waktu penggambaran yang lama.

Kamera ini juga menampilkan mekanisme penstabilan imej dalam badan lima paksi (IBIS) yang menawarkan kelebihan 7.0 hentian. AF pengesanan subjek berasaskan AI, yang mampu mengesan haiwan dan kereta, meningkatkan prestasi AF, setara dengan kamera Siri X generasi kelima, FUJIFILM X-T5.

Vlog Mode Fujifilm X-S20

X-S20 menyokong rakaman video 6.2K/30P 4:2:2 10-bit secara dalaman, dan mempunyai bicu mikrofon / fon telinga 3.5mm untuk menyambungkan aksesori luaran untuk menjalankan rakaman video sepenuhnya.

Tambahan pula, Vlog Mode baharu memudahkan untuk menghasilkan Vlog apabila kamera digabungkan dengan cengkaman tripod, TG-BT1.

Ia boleh didapati pada harga :-
– X-S20 Body : RM6,888
– X-S20 / 15-45mm kit : RM7,388
– X-S20 / 18-55mm kit : RM8,888

Fujifilm akan terus berkomunikasi dan menyebarkan kegembiraan fotografi melalui kamera mirrorless Siri X dengan penderia APS-C, barisan kanta berkualiti premium termasuk FUJINON Lens XF8mmF3.5 R WR dan aplikasi khusus, FUJIFILM XApp.

FUJIFILM XApp untuk Siri GFX / X Digital Kamera

FUJIFILM Malaysia turut mengumumkan pelancaran "FUJIFILM XApp" (XApp), aplikasi baharu untuk digunakan dengan Siri GFX / X kamera digital.

XApp ialah aplikasi baharu untuk digunakan dengan GFX / X Series. Fungsi konvensional Aplikasi Kamera Jauh (Camera Remote) Fujifilm, yang menghubungkan kamera digital berkemampuan Wi-Fi dengan telefon pintar (tablet) untuk penangkapan jauh, pemindahan imej dan tontonan akan dipertingkatkan lagi dengan aplikasi baharu itu.

Kestabilan dan kelajuan komunikasi tanpa wayar telah dipertingkatkan untuk meningkatkan kebolehgunaan.

Semasa rakaman foto, pengguna boleh menggunakan XApp untuk menyemak paparan langsung pada telefon pintar / tablet dan mengendalikan kamera dari jauh.

Setelah foto diambil, aplikasi itu boleh digunakan untuk melihat bukan sahaja imej yang dipindahkan tetapi juga merakam maklumat seperti kamera dan kanta yang digunakan serta lokasi penggambaran, meluaskan lagi tarikan pengalaman fotografi yang disediakan oleh GFX dan Siri X.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

One thought on “Kamera Mirrorless FUJIFILM X-S20 Bakal Dilancarkan Hujung Bulan Jun 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *