July 14, 2024

9 Tip Decor Kolaj Foto Raya Bagi Kediaman Sempena Hari Raya

Keluarga Bro Framestone Raya Pertama 2017
Tinggal beberapa hari lagi nak raya, so bagaimana dengan persiapan raya korang?

Kuih raya & baju raya pasti anda sudah anda dahulukan, begitu juga dengan kediaman anda yang pasti meriah dengan kunjungan demi kunjungan daripada kenalan sewaktu musim perayaan.

Raya juga merupakan waktu yang tepat untuk menyerikan rumah anda dengan dekor dan perhiasan yang dapat menambat hati para tetamu.

Untuk lebaran kali ini, anda boleh menyemarakkan semangat perayaan dalam kediaman anda dengan kolaj foto DIY yang bukan sahaja dapat memeriahkan rumah anda dengan hasil dekor kreatif, malah dapat menyatukan seluruh keluarga untuk mengusahakan sebuah projek yang bermakna bersama-sama.

Kolaj foto merupakan salah satu cara yang dapat menggambarkan keindahan pertalian keluarga anda kepada para tetamu dan untuk dijadikan topik perbualan ketika anda meluangkan masa bersama mereka.

Jika anda ingin menghasilkan sebuah kolaj foto menarik untuk ahli keluarga dan para tetamu, anda boleh mengikuti petua dan panduan berikut:

1 – Pilih dinding yang sesuai sebagai kanvas anda
Tip Decor Pilih dinding yang sesuai

Sebelum anda mula mengeluarkan gambar-gambar daripada buku foto dan mencetak gambar yang diperlukan, luangkan sedikit masa untuk memilih ruang yang sesuai untuk mempamerkan kolaj foto tersebut. Pilih ruang yang mudah untuk diakses dan mempunyai pencahayaan yang baik agar koleksi gambar anda dapat dilihat dengan jelas.

Reluang (ruang kecil) di bawah tangga rumah atau dinding yang kosong di ruang tamu boleh menjadi lokasi yang sempurna untuk galeri gambar anda.

2 – Pilih tema yang sesuai dengan personaliti keluarga anda

Anda pasti menginginkan sebuah kolaj yang mempunyai karakter tersendiri dan dapat mengisahkan sebuah cerita yang bermakna dengan diri anda serta keluarga.

Sebagai permulaan, pilih satu tema yang menggambarkan identiti keluarga anda.

Contohnya, adakah anda berminat untuk melancong, memasak, menghasilkan karya seni atau berkhemah? Jika keluarga anda berminat untuk memasak, kumpulkan foto daripada sesi barbeku keluarga serta resipi unik yang anda sekeluarga telah hasilkan.

Dengan cara ini, kolaj foto anda akan merangkap sebuah kisah yang bermakna.

3 – Buat susun atur percubaan terlebih dahulu

Jika anda tidak pernah menggubah kolaj foto DIY, petua ini boleh membantu anda.

Sebelum bingkai gambar digantungkan pada dinding, ambil sehelai kertas dan lakarkan susun atur yang anda mahukan. Jadikan lakaran tersebut sebagai panduan, lalu, susunkan bingkai gambar tersebut di atas lantai bersebelahan dengan dinding yang dedikasikan untuk kolaj foto anda.

Dengan cara ini, anda boleh membayangkan bagaimana kolaj foto tersebut akan kelihatan pada ruang yang ditetapkan.

4 – Plot kolaj anda pada dinding menggunakan potongan kertas atau kadbod bersegi empat

Proses peralihan kolaj foto anda dari susun atur yang dibuat di atas lantai ke kanvas dinding mungkin boleh menjadi satu tugas yang sukar. Walau bagaimanapun, hanya dengan pita pengukur berserta helaian kertas atau kadbod, anda boleh memudahkan proses ini.

Gunakan pita pengukur dan pindahkan ukuran dimensi bingkai gambar dengan tepat ke atas kertas atau kadbod, kemudian buat potongan mengikut ukuran tersebut. Sambil anda menggunting, tandakan setiap keratan secara bernombor dan mula letakkannya pada dinding dengan bantuan pita pelekat.

Pada penghujung proses ini, anda dapat menggambarkan hasil kolaj anda apabila ia siap digubah.

5 – Serlahkan kreativiti anda dengan Command™ Picture Hanging Strips
Command™ Picture Hanging Strips

Jika anda berminat dengan aktiviti kreatif seperti ini, inilah petua terbaik untuk anda.

Gunakan Command™ Picture Hanging Strips untuk menghasilkan kolaj yang anda boleh alihkan pada bila-bila masa. Mudah untuk digunakan,
malah anda juga tidak memerlukan mesin gerudi, Command™ Picture Hanging Strips hanya perlu ditampal pada dinding, dan ia mampu menampung berat bingkai gambar mencecah 7.4kg, serta strip pelekat ini boleh ditanggalkan tanpa merosakkan permukaan objek yang ditampal – oleh itu, anda dapat merealisasikan visi kreatif anda secara bebas dengan kebolehan untuk mengalihkan bingkai-bingkai yang anda telah gantungkan.

Anda juga boleh menambahkan lebih banyak bingkai gambar dalam kolaj foto anda dengan strip penggantung gambar ini yang bersifat anti-kecelaan. Ahli keluarga dan para tetamu anda pasti akan terpesona dengan penampilan yang baharu setiap kali mereka mengunjungi kediaman anda.

Nota Kaki: Ikuti arahan yang dinyatakan di belakang pek Command™ Picture Hanging Strips untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

6 – Pilih bingkai yang serupa untuk membuahkan penampilan yang konsisten

Anda tentu mahukan kolaj foto yang memiliki personaliti yang tersendiri dan juga cantik.

Jika kolaj anda diilhamkan oleh alam semula jadi atau bertemakan sesuatu objek, pilih bingkai-bingkai yang serupa untuk menghasilkan kolaj bersimetri yang dapat menghasilkan sebuah gubahan ala galeri bagi koleksi gambar anda.

Sama juga dengan gambar-gambar hitam dan putih, atau jika anda ingin menghasilkan gubahan minimalistik, pendekatan yang sama boleh digunakan. Sebaliknya, bagi imej yang memfokuskan individu, pilih bingkai serupa dalam dimensi-dimensi yang berbeza untuk menghasilkan sebuah koleksi yang mengagumkan.

7 – Cuba gaya susun atur yang berlainan

Tip Decor gaya susun aturUntuk menonjolkan kolaj gambar anda,

Cuba bereksperimen dengan susun atur yang berlainan sehingga anda menemukan gubahan yang paling sesuai dengan kediaman anda.

Misalnya, anda boleh mencuba susun atur kiub Rubik, corak gubahan awan atau anda juga boleh menghasilkan gubahan yang rawak.

Tidak kira haluan mana yang dipilih, anda boleh menggunakan Command™ Picture Hanging Strips untuk bereksperimen dengan pelbagai gaya dan corak susun atur.

Melalui kaedah penggunaan yang mudah dan pantas, Command™ Picture Hanging Strips akan merangsang visi kreatif anda dengan projek kolaj foto Raya ini.

8 – Gunakan perhiasan seni dinding secara kreatif

Berikan karakter kepada kolaj foto anda dengan dekor seni dinding yang dapat menonjolkan gubahan koleksi gambar tersebut. Sebagai contoh, anda boleh
menggantungkan tumbuhan atau lampu hiasan di sekeliling koleksi gambar anda dan memberikannya tarikan visual yang lebih menawan.

Selain itu, anda boleh menggunakan bingkai ‘jazz’ (jazzy frame) dengan material kayu atau besi lusuh untuk gambar-gambar anda, atau sebuah meja renek boleh diletakkan berhampiran dengan dinding gambar tersebut.

Anda juga boleh meletakkan perhiasan seperti lilin gemerlap, lampu meja, dan buku-buku serta tumbuhan untuk menyerlahkan kecantikan gubahan kolaj anda.

9 – Gunakan kertas dinding untuk mewujudkan elemen kontras dan tekstur

Anda juga boleh menggunakan kertas dinding sebagai latar belakang kolaj. Ia boleh membantu menutup kecelaan cat warna atau keretakan kecil yang boleh dikesan pada dinding berkenaan.

Dengan pelbagai pilihan jenis kertas dinding, seperti kertas dinding berlainan corak dan warna, termasuk warna tunggal, warna pastel, atau corak yang ringkas, mahupun yang dipenuhi dengan bunga-bungaan, anda boleh memilih kertas dinding yang sesuai dengan tema gubahan yang diusahakan.

Jadi, petua manakah yang anda akan gunakan untuk gubahan kolaj foto Raya anda?

Jemput Follow Bro Framestone di Facebook ! Instagram ! Twitter

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *