April 16, 2021

Tanah Kubur : Akibat Takbur Dengan Amalan Beribadah

Tanah Kubur minggu ini membawa kisah mengenai seorang yang merasakan beliau terlalu sempurna dalam beribadah dan bersikap takbur dengan amalannya.

Baginya apa yang orang lain lakukan adalah maksiat.

Tegurannya kepada orang lain dalam bentuk makian dan cacian. Dan mengharapkan orang lain mengikut caranya.

Akhirnya beliau meninggal dunia akibat serangan jantung.

Semasa kematiannya,

Jenazahnya bertukar menjadi kebiruan.

Air untuk memandikan jenazah menjadi kering dan sesetengah baldi bocor menyukarkan orang memandikan jenazah.

Kapas untuk menutup rongga2 jenazah tidak mencukupi.

Apabila hendak dikebumikan, liang lahadnya berasap menyukarkan orang untuk mengebumikannya. Dan kuburnya masih lagi berasap selesai talkin dibaca.

Bicara Bro : Dalam islam telah menetapkan hukum-hukumnya.

Kita sebagai hambanya tidak mempunyai hak untuk menghukum hamba-hamba yang lain tanpa usul periksa dan hukuman tersebut dijatuhkan dengan terlalu mengikut perasaan .

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

12 thoughts on “Tanah Kubur : Akibat Takbur Dengan Amalan Beribadah

  1. dalam mendapatkan pahala dosa yg kita terima jika niat tidak pd tempatnya…sukar membendung perasaan riyak kpd yg biasa2…kita rasa ok tp sebenarnya tidak bg mereka yg melihatnya.

  2. kita tidak boleh beranggapan yang diri kita ni hebat…setiap antara kita ada kelemahan masing-masing. Sepatutnya kena saling menasihati antara satu sama lain

  3. sebab tu walau macamana tinggi ilmu agama kita,jgn sesekali menegur kesalahan org dgn cacian dan makian..lagi satu tegurlah seelok mungkin dan jgn suka suka nak buat hukuman sendiri tanpa kepastian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *