You are here
Home > Bersama BroFramestone > Korang Tanya Bro Jawap > Korang Tanya Bro Jawap [Part 1]

17,432,389 total views, 54 views today

Korang Tanya Bro Jawap [Part 1]

Segmen baru di blog bro.

Korang Tanya Bro Jawap.

Soalan Terbaik + Jawapan terbaik dari bro akan bro jadikan entry sama ada di blog bro ini atau di blog ohpakar.com

Dalam entry tersebut bro akan kredit link kepada empunya penanya [pastikan korang sertakan dengan link blog ataupun link facebook – bagi yang tiada blog]

Kerjasama anda amat dihargai.

Insya’lah semua soalan akan bro jawab 🙂

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

57 thoughts on “Korang Tanya Bro Jawap [Part 1]

  1. salam. bang, kalu nak tukar ke wordpress/joomla, cemana nak buat? kena pakai hosting n domain apa? boleh ajar tak? bagi suggestion yg mana bagus untuk dipakai?

    ingat nak tukar ni ha.. tapi haram sepatah pun tak tahu nak start dr mana. tq

    1. if nak pakai wordpress atau joomla.. memang memerlukan hosting… ianya sama seperti kita membangunkan laman web.

      untuk mengaktifkan hosting, perlu memiliki domain..

      insya’lah boleh ajar… banyak je yang boleh bro suggest.. yang ini kena personally hubungi bro

      if berminat nak tukar, hubungi bro di facebook ek

    1. inface blog kamu seperti facebook sudah…

      bro tak beberapa pandai nak nilai blog seseorang

      cuma side bar tue perlu dikemaskinikan… namapk berserabut dengan perkataan

  2. apa pendapat bro tentang negara malaysia yang membuka peluang kepada amerika syarikat untuk melabur dan membuka headquaters di Malaysia.. agak2 bro peluang pekerjaan bagi penduduk malaysia akan bertambah ker jika perlaburan ni dilaksanakan?

    1. Peh soalan ekonomi…

      Bagi bro tiada salahnya.. jika perluang yang diberikan dapat membuka banyak perluang kepada warga negara dalam menawarkan tenaga kerje dalam profesion international

      Dalam masa yang sama meningkatkan ekonomi dan hubungan 2 hala dalam bidang perniagaan, industri dan juga teknologi..

      Tetapi selalunya benda ini win2 situation.. dimana negara kita juga berperluang untuk menapak di negara mereka..

      Begitu yang terjadi pada air asia (if nampak iklan die kat blog sila klik) dan juga sos aminah hassan yang popular di USA dgn cop dagang AH

    1. Bergantung pada nawaitu, usaha & tawakal…

      Dan yang penting pandai jaga nama baik diri sendiri dan keluarga

    1. Buat orang sekeliling gembira dan selesa dengan bro..

      Dan bro kalau boleh sebelum bro melelapkan mata selamanya tiada lagi perkara yang mampu dijadikan punca seksaan bro di dalam kubur dan diakhirat kelak

    1. Kita kena tahu apa yang pembaca inginkan…

      Kemudian kena mempunyai cara penyampaian yang menarik bagi mereka selesa membaca blog kita

    2. sje nk mencelah.. blogwalking sambil komen entry blogger yg laen.. sbb kalo blogger tu jenis take care visitors dy akn komen balik kt entry awk..

      *tp ikut gak r, kalo yg komen tu sikit2 bleh r dy nk g balik, kalo skali komen bpuluh2/ratus2 mmg r ssh dy nk komen balik..

      terima kasih.. ^^

      sori mencelah.. ;))

    3. Terima kasih buat SharkFiq

      buat puteri,

      Kalau ikutkan yang terbaik adalah dari pengisian blog, ianya yang boleh menjamin blog kit amudah dikenali..

      kemudian ping di facebook + mulakan berblog walking di beberapa buah blog yang mungkin boleh menjana trafik ke blog kita

    1. sifat manusia…

      memang kita tidak sabar dan sifat marah pula datang dari ketidak tenteraman hati dan terikut2 dgn emosi + mudah terhasut dengan bisikan syaitan

      cara terbaik.. bila rase cam nak termarah atau termarah.. cepat2 mengucap.. if xterkawal pergi amik air sembahyang…

      pasal orang yang suka mendengki dengan kita.. usah di layan. lagi di layan.. lagi suka syaitan.. kerna mereka berjaya melagakan manusia

      lagi2 sifat kemelayuan yang tidak boleh melihat orang lain lebih dari mereka

  3. Wahh. Bgus gak ada segmen camni..leh padatkan bro ngan soklan2 kot..hehehe

    Soalan sy: Apa yang bro akan cadangkan utk penambah baikan di blog sy..? (Selain tukar ke selfhosting.ngeeheheh.)

    1. Thank.. sudi2 la sokong segemen yang bro anjurkan…

      penambah baikan ek…

      erm…

      blog menarik.. maybe dari segi penggunaan warna.. ungu memang cantik.. cuma macam kurang menyerlah pada background warna hitam

  4. nk tnye 2 soln blh?hehe.. harap dpt jawab..
    soln pertama.. mcm mne nk pasang commentlove kt blog?
    soln kedua.. ape mksd links in kt alexa tu? cmne nk bg tmbh..

    1. Terima kasih coz sudi bertanye..

      Untuk pengguna blogspot, terdapat banyak tutorial untuk memadang commentluv.. hanya copy paste code

      Bagi pengguna wordpress hanya upload plugin commentluv

      Untuk alexa

      Die memerlukan pertukaran link antara laman web atau blog.. dan pastikan link exchange die buat oleh kedua2 pihak dan masing mempunyai rank.yang lebih kurang sama

  5. br nk tny psl nama Bro Framestone tu. huhu.
    takpe2, soklan lain:
    bro mesti dah byk pengalaman psl selfhosting plan ni. boleh kongsikan pengalaman pakai domain dan selfhosting plan ni (kalau ada). kalau xde pengalaman pon, mungkin ada ilmu yg boleh dikongsi berkenaan smo ni. tak kiralah samada dari segi harga, pro n cons dan maybe dari segi prospek company tu sendiri

    1. pasal nama broframestone tue kena tunggu kita jumpa dulu baru bro buka cerita ek

      menarik gak soalan yang kamu tujukan…

      anti bro buat entry pasal ini

  6. salam, bro, nak tnya taw sbb ape blog shark directly link to fleedy.com?? n tw x cmne nk avoid/setlle this problem?? br je tw, tu pn membe yg bgtw~ td pg ok je~

    url blog: http://highnessfiq.blogspot.com/

    directly link to: http://pageinxt.com/?dn=www.fleedy.com&fp=AZ%2Bi3F8WP0t9CoGAbsgxAMaDytjGApT9AzjwAklhbBsFxpvQbIVXMc9RCo3uJTzrC7Fk2X1gBKRozjMqnOQ6%2FQ%3D%3D&prvtof=qNVyNkWg9LSdzUVIDBIWAaLUSRQF9iv2jugtZwpNznGDCqUF8rkY47C4LHBbz6DkRDdvQnp8rBpgJzCIzKc3ZA%3D%3D&poru=dihoLCbIiElocQoc8v6act2P%2Fbta1VjD9MRU2%2FH%2Fcro3FLN73TqrsNn1En1Q5PcgXJ1TQdYO42Q4%2FqbvcgdoOJGQavaGA4fPdfKJSvRnU%2Bk%3D&cifr=1&flrdr=yes&nxte=js

    segala jasa baik bro amat dihargai.. thanks.. syg sgt3 ngan blog sendiri nih, even xramai org yg bca, rasa2 bleh selamatkan lagi x?? ;(

    1. w’salam..

      baru berkesempatan nak usha permasalahn kamu nie

      punca senang je.. ade 3rd party link kat blog kamu yang di redirectkan ke feedly…

      cara terbaik.. remove mana2 link yang kamu pasang… widget dari blog atau website orang lain.. tau banner…

      prob bukan dari blog kamu…

      ade x kamu pasang widget power saver kat blog..??

    2. xde pn pasang energy saver..

      tu r skrg nih nak try n error widget mne yg redirect ke fleedy.com..

      sbb xde tmbh widget br pun..n bnde nih pn br je jd..tu yg agak pening~

    3. bukan widget je.. maybe ade link yang kamu ada pasang pada blog seperti banner or exchange link…

      dan blog atau website tersebut telah di hack lalu mane2 link yang kita pasang pada blog pun akan terauto redirect sepertti mana website yang di hack tue

      jangan pening2… benda simple je tue…

      sebab tue bro susah nk pasang banyak widget kat blog + bubuh link orang…

    1. W’salam blog bro guna wordpress..

      So dari htc bro download n install wordpress for android.. dari sana bro login blog bro n update blog dari HTC

    1. 1. Bila sampai masanya…

      2. Insya’lah jika berkemampuan dan dipermudahkan olehNya

    1. Yang nie boleh ditanya time berjumpa dengan bro.. xboleh dipublish di blog huhu

  7. tak tau penjelasan ni dah ada kat entri2 bro sebelum ni atau tak, tapi terfikir soalan ni.

    1. bila tarikh bro mula memasuki arena blogging dan tarikh entri pertama bro serta kenapa buat blog ( kenapa lebih kepada tujuan buat blog ).
    2. bro nampak cam orang lama dalam blogging. So, apa perbezaan suasana blogging zaman bro awal2 dulu dengan suasana blogging sekarang ni. Lebih baik atau semakin teruk keadaan dunia blogging sekarang ?

    itu je kot. pelik gak segmen nih.. 🙂

    1. Peh soalan kamu… killer nie…

      amik masa yang lama gak if nk bro buat dia sebagai entry.. tapi bro boleh usahakan…

      1- bro mula berblog pada tahun 2006

      mula berblog sebagai diary sebab bro masa itu suka merantau aktif dengan beberapa program U dan program yang bro anjurkan sendiri…

      entry pertama..??

      entah.. bro pun dah lupa…

      tujuan?

      bro berblog sebagai medium untuk berkongsi pandangan atau pendapat tiap kali bro tidak berperluang untuk masukan dalam ceramah atau talk dari bro…

      so bro kongsikan dalam blog… xsalah berkongsikan..

      2. eh xde la lama mane pun…

      banyak bezanya… jika dulu blogger kebanyakan tak de berpuak2 atau komuniti.. tetapi sekarang berbeza.. sungguh berbeza

      kalau ikutkan ramai yang bro kenal dalam dunia blogger nie.. ade yang masih berblog.. dan ade yang bersara dan ade juga yang sudah pergi menghadapNya

      pelik ke…??

      xde pelik pun.. cuma bagi perluang pada semua untuk bertanya pada bro

    2. ahaa..takde la killer pn..just nk tau experience org lain. so bro ni aktif dengan talk.ada consultation company la kira nya?

      ada gak baca2 keluhan2 blogger2 lama yg dulu time2 blog baru nak naik kat malaysia,semua org blogging utk sharing,tapi skrg blogging utk popular. takde rules pun yang cakap blogging utk feymes tu salah,tapi mungkin cara kurang disenangi kot. berpuak2 tu tak prasan lagi.

      pelik tuh sebab skrg ni asal segmen je kena buat entri,letak banner n so on.dah macam contest.kdg2 review blog pn jadi segmen.nak revie blog ni bukan amik masa kejap,lama gak. kalau camni baru betul2 segmen.simple.

    3. boleh dikatakan killer gak la

      memang aktif.. bro sendiri buat dan daftar syarikat sendiri… terlatest pun bagi talk di UTHM bulan 4 hari tue…

      lately nie saja tiada lagi…

      kalau ikutkan banyak keluh kesahnya… macam bro xkisah sangat… zaman sentiasa berubah… if ade masa try baca segmen bro iaitu “Luahan Hati Seorang Blogger” dah sampai part 9

      bro nak buat macam tue boleh je…

      cuma bro lebih suka macam nie… bukan nak mencari populariti tetapi nak buat sesuatu yang berbaloi buat semua

      sorang2 tanya benda yang sama… alang2 baik bro buat as entry..

      tapi kalau nk buat biar satu topik itu memang ramai yang nak.. terus bro bukak segmen ini

      simple ek…??

      nantikan satu persatu menjadi entry ek

  8. bro nak tanya , bagaimana bro menangani blogger yang suka jaga tepi kain org , dapat maklumat peribadi orang sikit mula dia sebarkan dan tokok tambah , last sampai ke org yg di kutuk dan difitnah tu ..kalo bro di tempat org yang difitnah / dikutuk dapat tahu dengan bukti sekali apa bro akan buat ? semua nya bermula dengan kawan baik , laga-lagakan kawan dan mula sebar menyebar ..apa bro buat ?

Leave a Reply

Top