You are here
Home > Uncategorized > Logiknya Wanita Tidak Bersuami Empat

17,422,533 total views, 4,354 views today

Logiknya Wanita Tidak Bersuami Empat

Assalamualaikum wbt & salam jumaat pada semua

Entry ini adalah susulan dari entry Dr. farhana mengenai Logiknya Lelaki berkahwin sampai 4.

Cuma kali ini bro xnak story pasal laki kahwin empat or bermadu ke penuh kouta ke.. Cuma nak bercerita mengapa wanita tidak dibenarkan mempunyai lebih suami pada sesuatu masa.

Ops jangan baca dalam keadaan emosi or ape. sekadar nak berkongsi fakta je. Layankan je la ek

Logiknya Wanita Tidak Dibenarkan Bersuami Empat

Mungkin ada wanita diluar sana yang kekadang mengisukan perkara ini berbanding lelaki yang dibenarkan beristeri sampai empat. Bukan xleh nak bersuami empat. Pastikan kahwin cerai (hidup atau mati) n kahwin len he..23x

Tapi xpasal2 orang labelkan jalang pulak. Sedangkan yang melebelkan tue semestinya dari kaum wanita gak (sian member nak merasa ada banyak suami.. tetapi dicemuh oleh kaum die sendiri)

Kalau lelaki, if ade yang kahwin lebih dari empat. Masih belum pernah ada isu menghina atau menfitnah lelaki tersebut. Bahkan siap mengucapkan tahniah & tergedik2 nak mintak tips gitew he..23x

Bezakan antara kaum lelaki & perempuan

Ops jauh melencong dah nie…..

Kenapa perempuan tidak boleh bersuami lebih dari satu dalam satu masa :-

  1. Tidak dapat dipastikan anak siapa yang dikandungkan
  2. Takut wanita teraniaya
  3. Risau ada suami yang tidak menjaga zuriat yang dilahirkan kerna tidak mengaku ianya anak mereka
  4. Risau dijangkiti penyakit pada kemalauan (wanita lagi mudah terkena berbanding lelaki)
  5. Penat melayan kerenah mertua (sedangkan mertua sorang pun dah banyak faelnya.. nie kan pulak kalau ade 4, bagi laki senang je.. wat2 xdengar je)
  6. Mulalah adik baradik dibin nama bapak lain2 he..23x
  7. Time dalam pantang… semua suami berpuasa (kalau puasa xpe.. kalau makan luar cam mne he..23x)

Rasa itu saja buat masakini. Bukan bro xnak tambah cuma bro dah buh mana yang terpenting & ada kaitan dengan kaum wanita mengenai:-

zuriat dikandung,
hak kaum wanita,
tanggungjawab,
kesihatan,
hubungan mertua,
hubungan adik-beradik,
time darurat (paling penting)

Suma bro dah sentuhkan. Bro wat entry ini bukan menindas kaum wanita. Cuma nak memastikan wanita bersedia dengan risiko-risiko seperti ini.

Anyway,

Cukup la tazkirah jumaat untuk minggu ini. Fikir-fikirkan & selamat beramal

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

14 thoughts on “Logiknya Wanita Tidak Bersuami Empat

  1. mampuih la pompuan kalo kawen empat…
    ingat plak kate2 ustazah lu…hahaha
    tapi kalo betui la pompuan leh kawen 4 cam ne la gayanya ek…

    apa2 pun setiap hukum hakam islam tu dh tersedia sebab musababnye dan akibatnya..semua dah ade logik dari segi sains n syarak..so xpyh la nk pertikai itu ini…huhuhu

  2. uiks..camni pn bleh jd isu..?klu pmpn tu nk kawen 4, mmg tere le kot..meh kita mntk petua cik lolly di atas ni..ape petua beliau nk kawen 4 jugak2..haha.. 🙂

    p/s : bro asyik ckp psl kawen 4 jek..ape bro brminat ke..?

  3. pompuan bukan mcm lelaki yg nak kn tanggung lelaki..so biar jela lalaki yg kawin empat asalkan adil dan saksama…sume org blh kawin emmpat..tp tang tanggung jawap tu..takut terabai lak…
    psstt>>>btw su dah sumbit survey tuuu

  4. Hahahahahahaha.. Entry susulan ek? Ooppss.. Ade yg dh brtanye, brminat ke asik sebut.. Hehehe.. ;p

    Bro, actually bgus gak kalau kita mndalami ssuatu prkara kan, buat kita lebih paham tntang ssuatu, so bila jadik prkara mcm tu, kita blh prtimbangkan dgn betul.. Lagi bnyk kita mndalami tntang hukum hakam, lagi mndekatkan diri kita dgn Islam..

    Pape pn, lolly, pompuan tak leh kawen empat yek.. Haha..

    he..23x saje je buat entry susulan kepada entry Dr farhana kite nie huhuhuhu…. ade yg bertnye…?? tanye ape ek he..23x

    mmg pompuan xleh kahwin empat… tp leh kahwin 4x he…23x

  5. Alaaa… sebenarnya wanita ibarat Diamond yang mahal dalam almari kaca. Hanya yang benar2 “berduit” dan “mempunyai niat membeli” sahaja yang boleh menyentuh dan membeleknya…

    Bukan seperti pisang yang digantung kat pasar.. kita leh belek… hitam tanak.. benyek tanak… kadang2 bleh rasa dulu… tak manis tanak.. ada biji?? lagi la tanak…

  6. baru baca tazkirah jumaat ini pada hari isnin…
    takde la lambat sangat kan?

    he..23x xlambat pun.. nak baca hari2 pun boleh huhuhu just share ilmu & pendapat bro je…

  7. teringat zulaika kenakan ayah dia dpn ibu dia.. “kalau abah ada isthree mana lagi 2…”.. kenapa pulak.. isteri abah 1 aje.. “ye lar.. kalau dah isteri abah kena tambah lagi 2..” sebab kalau 1 isteri = is one, 2 isteri = is two.. kalau 3 isteri baru ngam = is three”.. sape nak jawab tuuu….

Leave a Reply

Top