You are here
Home > Uncategorized > Pom Cheau BroFramestone Krab

17,278,070 total views, 6,450 views today

Pom Cheau BroFramestone Krab

Lidah ku kelu untuk berbicara dengan mu…. Seperti diriku tidak bisa berbicara

Rasa seperti kita datang dari dua dunia yang berbeza.

Setiap tutur kata, perlu disusun satu persatu. Supaya tiada salah faham tercetus di antara kita.

Terangkak-rangkak diriku bertutur dengan mu, aku tahu kau juga begitu.

Sehingga aku digelar Mr Krab (ala watak dalam cerita SpongeBob)

Comey pulak bro tengok pic awek thailand kat sebelah nie kan.

Eh,

Korang jangan ingat bro angau dengan orang lain or tengah demam. Bro sihat je nie.

Seperti yang bro pernah bagitahu dalam beberapa entry kebelakangan ini. Di office bro telah bertambah seorang staff praktikal from Thailand.

Buat Peanut,

Bro xleh nak chopkan untuk peanut coz die perempuan dan bukan lelaki. Kalau lelaki wat pe bro nak chop awal2 kan he..23x tapi sekarang bro xkisah sape2 nak chop die. Tetapi die baik sangat dengan semua.

So untuk mengeratkan hubungan, elok rasanya kalu kita berlajar satu persatu bahasa Thailand ek. (Lolly jangan kaco ek, bro tahu lol lagi pandai dari abg die nie)

Ingat, dalam bahasa Thailand kalau pembicara adalah wanita, maka kalimat-kalimat di bawah ini harus diakhiri dengan kata “Kaa”.

Bagi lelaki pula, perlu mengunakan “Krab” pada penghujung ayat untuk menyopankan ayat.

HI/HELLO ! (Ucapan sapaan)

Sawaddee Krab (Buat wanita pula: sawaddee kaa!)

HOW ARE YOU?

Sabai Me Dee Krab?

I’M FINE

Sabai Dee Krab

MY NAME IS IMRON

Pom Cheau Imron Krab

GLAD TO MEET YOU

Yin Dee Tee Dai Pob Kan Krab

SEE YOU LATER

Laew Pob Kan Na Krab

THANK YOU

Kob Khun Krab

CONGRATULATION!

Yin Dee Duay Krab

YES

Chaey

NO

Mae Chaey

Credit sebulat2nya dari moronnic.

So bertemu kita nanti di len entry untuk memperlajari lebih mendalam bahasa thai.
Dibawa khas oleh BroFramestone.Com lebih Frame dari Flame.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

14 thoughts on “Pom Cheau BroFramestone Krab

  1. arun di sawat 😛
    yes or no die tu guna pkataan chaey. kelassss gitu.
    kalau lolly lolly eja CHAI aje. hekhek.

    mmg kne eja chaey ke lol.. pepaham la… abg kamu nie xde la reti sgt…

  2. owh..bahasa thailand plak dh

    he..23x terpaksa berlajar…xde la kekok bersembang dengan new ofismate huuhhu sue lagi la.. lancar berbahasa cina… knpe la bro x cari isteri yg reti ckp cina ek

  3. hi…
    hehehhe..ape yg menariknyer..
    blh jek nak ambik…ahahahha

    xde pe2 yg menarik..cuma nk pinjam pic tue je… pe2 pun dah dijadikan entry untuk hari ini

  4. hahaha.semalam tgk cite thai pOn dah berbelit2 tinge dgr.try jugak ikut ape yg deOrg prOnOunce.tp hampeh.susah kOt.hiks.

    he..23x tgk cite thai kat mne ek… bro tgk cite phobia 2 kat wayang..semata2 nk biasakan diri dgn bahasa thai he…23x

    hari nie, budak thai xmasuk ofis..die g conference sampai hujung mgu nie

Leave a Reply

Top