Berangan

16,897,907 total views, 2,118 views today

Berangan


Nikmat menikmati buah berangan sambil berangan

Buah berangan ditanam di kebanyakan tempat di seluruh China, antaranya yang paling banyak termasuklah kawasan di provinsi Hebei dan Shandong. Buah berangan yang dihasilkan di Tai’an, Shandong amat terkenal kerana rasanya manis dan sedap.

Buah berangan di Shandong dijadikan “makanan khusus untuk maharaja” sejak dulu kala lagi, iaitu sejak zaman Dinasti Jin dan Dinasti Yuan dalam sejarah China. Sekarang, jumlah eksportnya mencapai lebih seratus juta kilogram pada setiap tahun.

Siapa di sini tidak mengenali buah berangan ek..??? Xkisah la korang kenal ke tak. Yang pasti u’ll mesti pernah berangankan

Apa la yang korang bayangkan ek..??

Bro dulu masa kecik memang suka masuk ke hutan mencari buah berangan (kne carik la, coz bro xde tanam pokok die depan rumah) memang seronok mencari. Tapi time mencari xde la bro berangan. Tak pasal2 je xjumpa jalan pulang.

Walaupun bro pulang berplastik2… Ianya tidak mampu menandingi saiz berangan dari China (besar2 gitew)

Bro just basuh bersih-bersih buah berangan itu & goreng atas kuali panas. Goreng sampai kulit die merekah… Peh nikmatnya hanya mereka yang makan je tahu.

Buah Berangan = chestnut

**********************************************

Moh la mengundi blogger2 yang menyertai contest hujung tahun bro

Anda boleh mengundi di BFundi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Bro Framestone

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Page with Comments

    1. meh ku tampal lagi 3 tuh…mcm tahi nyer jawapan….

      jika benar ku rusuk kirimu
      aku ku sentiasa berada dekat denganmu
      agar dirimu x lagi senget begitu
      jika benar ku rusuk kirimu
      marilah kerumah untuk menjemputku

      meh la tampal huhuhu

    1. sedappppp aje…
      kene try dulu…
      sblm makan kene pasang angan2 sesiap..
      haha…
      good luck! 🙂

      la xpernah makan buah berangan ke..??? huhuhu ops jgn pasang angan2 mat jenin sudah… krang sedar2 dah ade atas pokok berangan nnt

  1. buah berangannnnnnnnn ?

    berangan lolly tahuuu rr =D

    la lolly xkenal ek buah berangan… cam mne nk jd adik ipar bro nie ek huhuhu….. oh berangan tahu ek.. mesti selalu berangan ek

  2. bro.. buah ni sedap ni… ade banyak leh sedekah2.. hehehe keep up the good work.. i support you

    he..23x sekarang dah jarang carik… klu ade leh je wat kenduri berangan kat rumah bro… anyway thank coz sudi jejak blog bro

  3. suka buah berangan.. lagi2 sesuai untuk aku ‘fantasy gurl’..ngeh3..;)

    oh suke buah berangan ek… selalu makan x huhuhu….. ish2 betul2 la “si perempuan berangan” lame die xdtg blog bro ek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *