June 16, 2024

Jom Sertai SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur 2023

Daftar SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur 2023

Kali terakhir ia dianjurkan di Kuala Lumpur pada tahun 2016.

Tahun ini, ia dijenamakan sebagai SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur 2023 (SHARP HSNKL), dan bakal berlangsung pada 8 October 2023 di Dataran Merdeka.

Untuk edisi kali ini, pastinya Bro tidak akan melepaskan peluang untuk turut serta memeriahkan acara ini.

SHARP sebagai penaja utama telah bekerjasama dengan penganjur acara, Pure Events dalam mendapatkan sokongan penuh daripada Jabatan Belia dan Sukan Wilayah Kuala Lumpur, DBKL – CATS; Seni Budaya Pelancongan dan Sukan, Persatuan Olahraga Wilayah KL, PDRM dan MKN dalam membawakan acara ini untuk dinikmati bersama rakyat Malaysia.

Larian itu, selaras dengan misi Hari Sukan Negara, bertujuan untuk menyemarakkan lagi dan mengukuhkan keinginan untuk kekal cergas dan sihat dalam kalangan rakyat Malaysia, serta melahirkan negara yang cintakan sukan dan mementingkan sukan.

SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur 2023 (SHARP HSNKL)

SHARP Penaja Hari Sukan Negara 2023

Acara HSNKL pada sambutan Hari Sukan Negara tahun ini merupakan inisiatif penting oleh jenama Consumer Electronics yang terkenal; Sharp Electronics (Malaysia) Sdn Bhd (SEM).

Ia juga dibangunkan sempena memperingati Ulang Tahun ke-111 SHARP tahun ini.

SHARP telah secara aktif menyokong gaya hidup sihat baharu yang menyeluruh untuk membantu meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup orang ramai.

Selain menyediakan peralatan rumah berkualiti tinggi untuk pengguna tinggal di rumah yang bersih dan selesa, SHARP telah menggalakkan orang ramai untuk keluar dan menikmati aktiviti luar yang menyeronokkan.

HSNKL akan datang adalah acara luar awam berskala besar pertama yang ditaja oleh SHARP, memulakan usaha syarikat dalam membantu orang ramai mengamalkan gaya hidup aktif dan sihat.

Selain itu, SHARP juga berharap untuk terus bekerjasama dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk bersama-sama menyokong, mempromosi dan memupuk gaya hidup sihat dengan membawa acara larian ini ke pelbagai kawasan tempatan di seluruh Malaysia.

SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur 2023

SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur menawarkan empat mata bendera yang boleh dikenali; Larian Separuh Marathon 21km, Larian 10km, dan Larian Seronok 5km dan 3km yang bertujuan untuk mengumpulkan pelari dari semua lapisan masyarakat.

Diharapkan melalui acara yang menarik ini, semangat larian akan disemai dalam diri golongan muda, golongan elit akan dicabar, dan yang lain akan mendapat inspirasi untuk menewaskan yang terbaik peribadi atau membuat percubaan sulung mereka untuk berlari secara kompetitif.

Ini akan menjadi acara untuk semua orang dan sesiapa sahaja, daripada pelari berpengalaman kepada pelari kasual serta golongan kurang berkemampuan dan OKU.

Acara ini bertujuan untuk menggalakkan keamanan, keharmonian dan keseronokan, menyatukan rakyat Malaysia dan pelari antarabangsa dalam semangat bersama mereka untuk gaya hidup yang lebih sihat.

“Pendaftaran telah dibuka empat minggu lalu dan kami kini mempunyai hampir 6,000 peserta. Pendaftaran masih bertambah kerana kami menghampiri tarikh tutup iaitu pada 25 September 2023.” – Encik Ting Yang Chung, Pengarah Urusan Sharp Electronics Malaysia.

5km SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur 2023

Larian 5km dan 3km Sharp HSNKL direka untuk seisi keluarga dan sesuai untuk pemula, kanak-kanak dan orang kurang upaya, atau mereka yang berkerusi roda.

Pelepasan akan bermula pada jam 7:00 pagi. Larian Half Marathon sejauh 21km itu akan melalui beberapa mercu tanda terkenal dan pelari akan menikmati pemandangan indah KL Skyline semasa mereka berjalan di sepanjang Bukit Tunku, Taman Botani, Masjid Negara dan banyak lagi.

Perlumbaan sejauh 10km itu, yang dijangka menarik penyertaan terbesar, turut menampilkan beberapa mercu tanda terkenal di sepanjang laluannya. Ketiga-tiga perlumbaan akan berakhir di Dataran Merdeka.

Hadiah yang ditawarkan untuk pelbagai kategori di Sharp HSNKL (kategori Terbuka, Veteran dan Terpantas Malaysia untuk lelaki dan wanita) bernilai sehingga RM50,000 disediakan untuk dimenangi.

Beberapa syarikat telah bergabung sebagai rakan kongsi dan penaja rasmi untuk Sharp HSNKL 2023. Sharp Electronics Malaysia ialah Penaja Utama, Yamaha menawarkan Basikal dan ESTEEL menawarkan Tangki Air sebagai Hadiah Cabutan Bertuah. Sharp akan mempunyai gerai pengaktifan mereka dan juga akan menawarkan Cabutan Bertuah.

Pakaian Rasmi untuk Sharp HSNKL ialah PureFIIT. Semua peserta yang berdaftar boleh dapatkan baju-T larian yang selesa dari PureFIIT.

Goodie Bags pula ditaja oleh Decathlon, semua peserta berdaftar layak mendapat Baucar Tunai Istimewa oleh Decathlon. Barangan Goodie Bag bernilai RM150 setiap beg.

Sharp HSNKL juga telah melantik 100Plus sebagai Minuman Rasmi untuk larian dan Swiss-Inn sebagai Hotel Rasmi.

Terdapat banyak aktiviti untuk menghiburkan orang ramai di Dataran Merdeka sempena Hari Sukan Negara Sharp 2023. Terdapat bazar kesihatan, kecergasan dan sukan, trak makanan dan banyak lagi.

Pendaftaran untuk SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur berakhir pada 25 September 2023. Pendaftaran akan ditutup selepas tarikh ini, atau jika kapasiti maksimum dicapai sebelum tarikh tutup, yang mana terdahulu.

Untuk maklumat lanjut mengenai SHARP Hari Sukan Negara Kuala Lumpur, sila layari laman Facebook Rasmi di www.facebook.com/helloharisukannegara

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *