December 7, 2023

Filem Pagari Bulan Ketengahkan Isu Comfort Woman Waktu Zaman Penjajahan Jepun

Tonton Filem Pagari Bulan

Tak sabar rasanya untuk menonton Filem Pagari Bulan yang akan ditayangkan secara rasmi pada 5 Oktober 2023 arahan Ts Raja Mukhriz.

Filem terbitan Eleven Field Creative Sdn Bhd ini dibintangi oleh barisan pelakon yang hebat iaitu Nazeera Sardi, Aniq Durar dan Trisha Ooi sebagai teraju utama dan dibantu pelakon lain seperti Andy Teh, Alvin Wong dan Michael Ang.

Official Trailer Filem Pagari Bulan ini akan disiarkan secara rasmi pada 12 September 2023 di semua platform sosial media Eleven Field Creative & Metrowealth.

Sinopsis Filem Pagari Bulan

Filem Pagari Bulan mengisahkan tentang Bulan yang merupakan anak sulung kepada pengusaha tanaman dan pemburu yang cekap iaitu Ismail dan isterinya Hasnah yang berhadapan dengan kedatangan pihak Jepun ke Kelantan dari arah pantai.

Penduduk kampung berdekatan dan kampung lain terpaksa mempertahankan kampung mereka dalam apa cara sekalipun.

Maka ramai yang didera dan dibunuh, dan anak gadis dijadikan sasaran ditahan dan dikurung lalu dijadikan mereka ‘Comfort Woman’ untuk menemani askar-akar jepun.

Bulan bersama-sama adiknya Kasih dan sahabatnya Sui Li juga ditangkap. Dikurung, dipaksa mengikuti segala kemahuan askar Jepun demi memuaskan nafsu.Maka bulan harus bertahan dan mencari jalan bebas.

Kejahatan Jepun yang kejam terhadap wanita membuatkan Bulan mempertaruhkan nyawanya demi menyelamatkan bangsa dan tanah airnya.

Semasa Bulan berjuang untuk terus hidup, muncul seorang leftenan muda, MIURA yang ditugaskan dengan membawa etika ketenteraan lebih profesional dan menolak nilai keganasan penderaan terhadap penduduk yang dijajah.

Eleven Field Creative Sdn Bhd

Eleven Field Creative Sdn Bhd mengucapkan jutaan terima kasih kepada Kementerian Komunikasi dan Digital serta FINAS dalam menyokong dan menjayakan filem Pagari Bulan.

Jangan lupa untuk menonton filem Pagari Bulan yang akan ditayangkan secara rasmi pada 5 Oktober 2023 dipawagam berdekatan anda.

Bro Framestone

Travel, Tech, Parenting dan Lifestyle Blogger di Malaysia sejak tahun 2006. 12 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

View all posts by Bro Framestone →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *