You are here
Home > Iklan > Advertorial > Realisasikan Imaginasi Anak Melalui Play-Doh’s Creative Learning Toolkit – Mini Chef

Realisasikan Imaginasi Anak Melalui Play-Doh’s Creative Learning Toolkit – Mini Chef

Nur Elfisha Tolong Memasak
Setiap kali Bro atau puan isteri berada didapur untuk memasak, pasti kedua-dua anak perempuan kami akan turut serta.

Dari sekadar menjadi pemerhati, kini mereka banyak menolong cuma tak benarkan mereka dekati dapur yang panas ataupun peralatan dapur yang tajam.

Kadangkala mereka berdua memberontok juga bila kita tak bagi mereka peluang untuk ‘memasak’ bersama. Sekurang-kurangnya nampak keinginan mereka untuk ikuti jejak langkah ibu bapanya yang pandai masak.

Bak kata perpatah, mana tak tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi.

Tapi kalau dapat dekat mereka berdua. Ada benda tumpah, terus mereka pantas mencari kain dan mengelapnya. Dari perasaan takut dimarahi, kini ia menjadi kebiasaan mereka. Masing-masing tahu apa perlu dibuat.

Jika ikutkan, Bro mula belajar memasak sewaktu umur 5-6 tahun.

Maka, apa solusi yang mampu dijadikan bahan pembelajaran untuk mereka memahami dan pelajari asas memasak. Paling penting ianya selamat dan menyeronokkan buat mereka berdua.

Mana tahu, bila besar nanti mereka pandai memasak dan berminat nak jadi Chef.

Creative Learning Toolkit – Mini Chef

Creative Learning Toolkit - Mini Chef
Creative Learning Toolkit boleh dijadikan panduan pembelajaran sewaktu mengajar anak anda ketika bermain dengan Set Play-Doh.

Panduannya ringkas dan mudah untuk dipraktikan sepanjang tempoh permainan si anak, supaya mereka dapat belajar sambil bermain.

Bagi Creative Learning Toolkit – Mini Chef ia dapat meningkatkan imaginasi si anak dalam masa yang sama membantu merealisasikan imaginasi mereka sewaktu bermain sebagai mini chef.

Anda boleh dapatkan “Creative Learning Toolkit” yang lain di SINI (klik untuk mendapatkannya)

Play-Doh Cake Party

Jadi Mini Chef?

Tak semestinya kena jadi macam chef dekat hotel bertaraf berbintang-bintang atau restoran high-class. Cukup sekadar menjadi mini chef dalam keluarga.

Tapi, bagaimana nak bagi pendedahan yang selamat dan menyeronokkan buat mereka?



Di sini, Bro ingin memperkenalkan Play-Doh’s Creative Learning Toolkit – Mini Chef mampu menjadi jawapan kepada persoalan anda.

Memang teruja si anak bila Bro bagi Play-Doh Cake Party Set untuk mereka bermain dan ianya sesuai untuk kanak-kanak berusia 3 tahun dan keatas.

Ianya hadir dengan beberapa set permainan termasuk alat pemotong, alat dekorasi, pingan, spatula, sudu & garfu.

Play-Doh Confetti compound
Ia turut didatangkan dengan 3 bekas Play-Doh Confetti compound dan 2 bekas Play-Doh Compound.

Dekat atas ini, Play-Doh Brand Confetti Compound.

Tanah liatnya berbeza sikit dari tanah liat yang biasa Play-Doh kerana terdapat kertas confetti didalamnya. Ianya untuk memberi lebih pilihan kepada si anak dalam menghasilkan ‘hidangan’ yang lebih menarik dan realistik.

Kepelbagaian warna mampu menjadi medium pembelajaran dan mengasah kemampuan berkomunikasi mereka melalui mengenalan warna.

Walaupun hanya melalui pertanyaan, “Warna apakah ini?” atau “Awak tengah masak apa?”.

Tahukah anda, set Play-Doh Bagus Untuk Membantu Perkembangan Motor Si Anak

Play-Doh Cake Party

Dalam proses pembesaran kanak-kanak, kita perlu mengasah dan aktifkan kebolehan motor mereka.

Perkembangan motor yang baik bukan sahaja penting bagi kanak-kanak membuat gerakan. Ia juga merupakan keperluan asas bagi pembelajaran seorang kanak-kanak

Ia melibatkan pergerakan manipulatif di mana ia memerlukan kanak-kanak mengawal penggunaan anggota badan mereka seperti tangan dan kaki. Misalnya kebolehan kanak-kanak untuk memegang, membuka dan melepaskan gengaman.

Play-Doh Cake Party

Play-Doh Cake Party

Play-Doh Cake Party

Mereka tengah menyediakan dessert kegemaran Bro dan isteri – cupcakes. Nampaknya mereke agak berbakat untuk memasak juga

Agak teruja untuk lihat hasilan mereka berdasarkan kreativiti sendiri, banyak lagi yang mereka boleh buat.

Perbagaikan peralatan ketika bermain seperti penggunaan batang penggelek agak sesuai untuk tangan mereka membina kekuatan otot ketika bermain.

Secara tidak langsung mengembangkan kreativiti mereka melalui imaginasi yang direalisasikan menggunakan set permainan dari Play-Doh.

Jika anda ingin melakukan aktiviti Play-Doh yang lain bersama kanak-kanak, sila layari laman web www.playdoh.com

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

25 thoughts on “Realisasikan Imaginasi Anak Melalui Play-Doh’s Creative Learning Toolkit – Mini Chef

  1. anak saya pantang nampak playdoh ni…hahaha,kalau main tu memang tak nampak benda lain dah…sesekali bolehlah kacau mak dia masak…kalau selalu haishh lambat siap nanti…mengacau je lebih..

  2. Memang seronok dapat main Play Doh ni. teruja buat macam2 bentuk tau. Paling best set memasak ni la. Selamat nak bagi anak2 main.

  3. Dulu Annur beli dah sekali, yang set buat asikrim tu. Sekarang habis semua kena sorok dan simpan tinggi-tinggi sebab anak masuk mulut huhu. Mungkin nanti diorang dah besar sikit baru nak bagi main balik

  4. kanak-kanak pompuan memang sinonim dengan aktiviti memasak ni.. kadang tu kalau ade adik lelaki, kene paksa rela join kakak memasak.. klo ada playdoh ni memang banyaklah menu bakal keluar .. bagus sebab boleh jarakkan penggunaan gajet utk dorang..

  5. Best playdoh ni dapat meningkatkan tahap kreativiti kanak-kanak.. Teringat zaman sis kanak2 dulu main masak-masak guna daun je dgn tin-tin dgn tanah sekali. Trs mak marah sbb kotor, skg ni dah ada playdoh sng sikit nak main kt dalam rumah pun ok je

Leave a Reply

Top