17,158,296 total views, 3,836 views today

Basuh Telur Sebelum Masak

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Basuh Telur Sebelum Masak
Seeloknya, basuh telur sebelum masak.

Ini kerana, mungkin terdapat sisa kotoran mahupun najis ayam yang masih melekat pada kulit telur dimana ianya tertanggal dan masuk dalam telur yang anda pecah.

Tiba-tiba teringat peristiwa tentang penjual murtabak yang kurang prihatin tentang kebersihan sewaktu berniaga di Bazar Ramadhan tempoh hari.

Dimana beliau menyediakan telur yang kelihatan terdapat sisa kotoran mahupun najis ayam pada kulit telurnya.

Dipegang dengan tangan kosong (tanpa lapik) kemudian tangan itu juga digunakan untuk membelek-belek dan membungkus murtabak. Boleh mati nafsu makan dibulan Ramadhan macam itu.

Kenapa Bro update tentang isu ini?

Ini kerana terbaca dekat blog ini untuk beri kesedaran kepada rakan-rakan yang lain.

Sekiranya anda membeli telur, pastikan ianya dibersihkan sebelum digunakan. Tak kira telur ayam ataupun telur sendiri, kebersihan itu perlu dijaga he..23x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 thoughts on “Basuh Telur Sebelum Masak

  1. ya.

    biasa memang basuh pun.

    1. telur yang mana satu tu bro..hahaha

    2. Ye la, telur yang mana satu tue?

    1. Baru nak start amalkan, sebab selama nie beli telur yang nampak macam bersih je. Tapi tetap perlu ambil langkah berjaga-jaga kan

  2. Murtabak..char kuey teow..kena perhatikan kalau beli di luar…

    1. Kadangkala terlepas pandang juga…

  3. oho..belum amalkan lagi..hurmm

  4. Assalamualaikum,
    kena amalkan selalu basuh. kalau boleh sebelum simpan dlm peti ais dah basuh sbb kat telur tu banyak hidupan yang akan jangkit ke makanan lain dlm peti ais.

  5. memang saya amalkan…kalau singgah bazar/pasar malam tu…kalau telur tak berbasuh memang saya takkan beli la menu yang gunakan telur…

  6. memang kena basuh kot telur ni, kotor.. hihi

  7. Saya memang praktikkan telur yang dibeli terus basuh dulu..kemudian simpan dalam peti untuk digunakan nanti..

  8. memang kena basuh, kalau tak basuh main masak je… cikgu saya cakap ilmu susah nak masuk dalam hati

  9. kami memang amalkan basuh telur dulu sebelum masak..just nak share sebaiknya jangan basuh telur dulu kalau belum nak masak coz kulit telur ada lapisan semulajadi yang boleh elakkan jangkitan bakteria ‘salmonella’..:)

  10. tuela .. ila rasa ila dah baca entry nie tapi at blog lain haha

  11. setuju sangat..kat jepun telur2 yg diorg jual memang bersihnya ya amat. tapi still kami basuh sebagai syarat. iAllah lebih terjamin bersih kan. hehe.

  12. betul. kena basuh walaupun nampak dah bersih.

  13. kalau p kedai mintak menu yg ada telur…tanyalah org tukang masak..dia basuh tak telur

    nice entry bro!

  14. memang bagus bersihkan dahulu sebelum masak. Bersihkan sunnah Nabi

  15. ha’ah memang kena basuh…. deno pun basuh sebelum guna telur tu

Leave a Comment