You are here
Home > Tip Bernas Bersama Bro Framestone > Basuh Telur Sebelum Masak

Basuh Telur Sebelum Masak

Basuh Telur Sebelum Masak
Seeloknya, basuh telur sebelum masak.

Ini kerana, mungkin terdapat sisa kotoran mahupun najis ayam yang masih melekat pada kulit telur dimana ianya tertanggal dan masuk dalam telur yang anda pecah.

Tiba-tiba teringat peristiwa tentang penjual murtabak yang kurang prihatin tentang kebersihan sewaktu berniaga di Bazar Ramadhan tempoh hari.

Dimana beliau menyediakan telur yang kelihatan terdapat sisa kotoran mahupun najis ayam pada kulit telurnya.

Dipegang dengan tangan kosong (tanpa lapik) kemudian tangan itu juga digunakan untuk membelek-belek dan membungkus murtabak. Boleh mati nafsu makan dibulan Ramadhan macam itu.

Kenapa Bro update tentang isu ini?

Ini kerana terbaca dekat blog ini untuk beri kesedaran kepada rakan-rakan yang lain.

Sekiranya anda membeli telur, pastikan ianya dibersihkan sebelum digunakan. Tak kira telur ayam ataupun telur sendiri, kebersihan itu perlu dijaga he..23x

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

23 thoughts on “Basuh Telur Sebelum Masak

  1. Assalamualaikum,
    kena amalkan selalu basuh. kalau boleh sebelum simpan dlm peti ais dah basuh sbb kat telur tu banyak hidupan yang akan jangkit ke makanan lain dlm peti ais.

  2. kami memang amalkan basuh telur dulu sebelum masak..just nak share sebaiknya jangan basuh telur dulu kalau belum nak masak coz kulit telur ada lapisan semulajadi yang boleh elakkan jangkitan bakteria ‘salmonella’..:)

Leave a Reply

Top