17,148,943 total views, 247 views today

7 Cara Untuk Menegur Tanpa Buat Orang Kecil Hati

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)


Sekadar perkongsian bersama pembaca blog ini. Cara untuk menegur seseorang tanpa buat terasa atau berkecil hati.

Bro perhatikan ramai yang mungkin tidak tahu cara untuk menegur kesilapan atau kesalahan seseorang. Terutamanya pada mereka yang mungkin lebih tua atau mereka yang terlalu sensitif.

Terdapat 7 cara untuk menegur.

  1. Elakkan berkata dengan nada keras atau marah
  2. Bagi peluang untuk orang lain menilai baik/buruknya
  3. Fikirkan kebaikan pada orang lain
  4. Layan mereka seperti mana anda ingin meraka layani anda
  5. Pilih masa, tempat dan kaedah yang bersesuaian untuk menegur
  6. Fikir dulu sebelum berkata-kata
  7. Jangan sesekali memperbetulkan seseorang di hadapan khalayak.

Sumber : Nurul Zayani.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 thoughts on “7 Cara Untuk Menegur Tanpa Buat Orang Kecil Hati

  1. cuma..kadang-kadang..dah wat 7 benda tu..tapi tak makan saman gak. Last choice..terpaksa gak tegur sampai orang tu kecil hati. Kalau tak, mesti buat silap yang sama berkali-kali.

    1. Tak semua orang makan saman…

  2. Bagi saya, apa yang penting sekali adalah niat. Bila niat kita baik untuk menegur nescaya ia akan dipermudahkan.

    1. Tapi sekarang ramai yang niat berubah sedikit sewaktu menegur, terutama di laman social… bahaya tue

  3. assalamualaikum bro…bagus ni kenalah berhati2 bila nak menegur orang lain…;)

  4. memang nak kena hati-hati bab tegur orang ni, no.5 tu boleh tahan penting.
    dalam masa yang sama kita pun perlu bersedia dan terima jika ditegur.

  5. boleh juga thuu sarannya…jadi kita bisa lebih menghargai orang lain..:D

  6. Tips yang sungguh bermakna, tentu kita harus bisa mengendalikan ego kalau ingin digemari dan dihormati banyak orang… Nice Article bang.. 🙂

  7. tapi kalau orang tu jenis tak makan saman….memang nak kena penampar tu…
    hihi…

  8. thanks bro bagi tips berguna ni 🙂

  9. thanks for the tips..tp diorang kat opis ni main belasah jer bro..x fikir…janji apa diorang nak sound tu lepas dari kepala diorang…SA antara yang terkena…

  10. Tegur lah dengan berhemah (^__^)

Leave a Comment