You are here
Home > Iklan > Jemputan Event > P1 OMA CNY Dinner Gathering

P1 OMA CNY Dinner Gathering

OMA CNY P1 Baru-baru ini Bro berkesempatan untuk turut serta event P1 OMA CNY Dinner Gathering. Lokasi dan masa agak menyelebahi Bro, tak salah rasanya untuk hadir ke event seperti ini.

Sekurang-kurangnya dapat berkenalan dengan blogger lain (yang mungkin kita susah nak jumpa di event lain).

Ada juga yang bertanya, “kenapa Bro sanggup turun ke event P1, tak takut ke kena hentam dengan mereka yang anti-P1 dan gelar Bro as “Macai P1″”

Bukan semua orang berpeluang untuk lepak semeja dengan orang kuat P1 dan bertanya soalan yang bukan-bukan dengan dorang.

Apa rasanya setakat dapat call customer service + caci maki dorang tapi benda tak selesai juga. Bila tak selesai, hentam pula dekat facebook, blog etc. Tetap juga tak selesai masalah korang kan.

COO P1
Baru-baru ini, timbul isu tentang CTOS yang banyak melibatkan pelanggan P1 yang terdahulu. Apa sebenannya CTOS itu?

CTOS bermaksud “Credit Tip-Off Service”. Ia membekalkan system maklumat yang digunapakai secara meluas oleh kebanyakan institusi kewangan, syarikat dan perniagaan komersial, firma perundangan dan institusi yang lain untuk menyemak status kewangan dan maklumat bakal pelanggan.

Pelanggan tidak akan disenaraikan dalam CTOS selama-lamanya dan ia boleh dinyahsenarai setelah apa-apa bayaran yang tertunggak dibuat atau pertikaian (dispute) dapat diselesaikan dengan “pembekal perkhidmatan”.

Pihak P1 sendiri telah merumuskan bahawa tindakan yang terbaik adalah dengan memastikan bahawa pelanggan mereka faham mengenai kontrak perkhidmatan.

Maka mereka menyedari bahawa ramai pelanggan yang telah mendaftar kontrak perkhidmatan tanpa memahami atau menyedari tentang terma dan syarat yang terdapat dalam kontrak. Ini yang membawa kenapa isu yang sedia ada sekarang ini.

Eh, tertiba rasa macam terkena batang hidung sendiri. Sebab selama ini pun, Bro sendiri jarang membaca terma dan syarat. Korang pula?

So Bro ingin kongsikan 7 perkara yang anda perlu tahu tentang kontrak perkhidmatan syarikat telekomunikasi yang tipikal untuk melindungi hak anda dan juga untuk memahami hak pembekal perkhidmatan :-

  1. Mengetahui apa yang ditawarkan kepada anda.
  2. Kontrak perkhidmatan lebih berkuasa atas komunikasi lisan daripada staf jualan.
  3. Kewajipan pelanggan untuk memahami maklumat di dalam kontrak
  4. Beri perhatian penuh kepada tempoh kontrak
  5. Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memberitahu pembekal perkhidmatan akan rasa tidak puas hati anda dengan cara yang tepat pada masanya.
  6. Pembaharuan Kontrak
  7. Simpan Kontrak Perkhidmatan Anda

Bro berharap, tips yang dikongsikan di atas berguna kepada anda apabila anda memasuki mana-mana kontrak perkhidmatan (terutamanya perkhidmatan telekomunikasi).

Ketahui hak-hak anda dan apa yang termaktub dalam kontrak, maka dimasa akan datang anda tidak menjadi mangsa kepada mana-mana pihak.

Bicara Bro : Selamat, semua dokumen kontrak bro masih simpan – Astro, Maxis, Loan Bank, Kereta etc. Cuma dokumen PTPTN je Bro tak simpan he..23x

Dulu zaman awal sign kontrak pinjaman PTPTN, Bro nie masih bodoh bangang lagi. Mudah sangat terpengaruh dengan rakan-rakan dan janji manis pihak IPT pasal dijamin dapat pinjaman PTPTN. Tue pasal sambung belajar nak jadi cerdik sikit.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

13 thoughts on “P1 OMA CNY Dinner Gathering

  1. Bukan dengan P1 je..kalau berususniaga dengan syarikat lain pun kontrak tu majoriti takkan baca. Panjang berjela2..dan pernah juga tiba2 buat rajin baca dan tak faham..bila tanya orang yang bagi kontrak tu, dia sendiri pun tak faham istilah yang digunakan dalam kontrak. Terlalu “law” lah katakan. Hehehe.

    1. Itu pun salah satu masalah juga.. orang yang suruh kita sign contact tue pun bukan tahu apa-apa sgt.

      Yang dia tahu kena tarikh orang langan pakej perkhidmatan bawah dorang, baru dapat komisen kan 🙂

  2. Woot!

    Terbaik posting saudara! Terima kasih kerana sudi meluangkan masa bersama kami di majlis kami yang serba ringkas ini.

    Moga berjumpa lagi di event yang akan datang.

    Selamat berblogging!

  3. Ini pula pandangan saya, just my 2 cents :

    1) Kontrak itu go both way
    – Kalau pengguna dijanjikan 100MB per second, service provider perlu follow juga. Kalau tak dapat 1MB, at least 75% dari apa yang dijanjikan seperti yang tertakluk di dalam SKMM rasanya. Kalau subsribe 100MB tapi dapat tak sampai 1MB per second, sudah pasti customer tidak puas hati dah mahu cancelkan subscription.

    2) Nama masuk CTOS
    – Agak tidak adil selepas beberapa tahun baru ambil action. Tunggu amount o/s dan snowball then masukkan CTOS salah satu tektik untuk mendapatkan balik bayaran. Kesian dekat pengguna tidak dapat apply loan kerana nama diblacklisted dalam CTOS. Sepatutnya ketika pengguna cancelkan subscription, pengguna perlu diinformkan terlebih dahulu apakah natijah dan apa yang boleh berlaku selepas itu.

    3) Win-Win
    Action speak for itself, ramai pengguna yang cancelkan subscription bermaksud ramai yang tidak berpuashati dengan servis yang ditawarkan sampaikan sesetengah cawangan tidak dibenarkan untuk ‘cancelkan’ subscription.

    Customer is not always rite, tapi pengguna pun ada hak dan jaga abaikan hak pengguna…

    Overall, saya pun antara bekas pengguna P1 dan enough said, “Indah Khabar dari Rupa”

    1. saya setuju dengan eyriqazz.. kalau pengguna yang pakai sesuatu Telco itu dan membayarnya monthly.. ia dapat rasakan apa yang dirasa.. =)

Leave a Reply

Top