Remaja Perempuan 12 Tahun Berkahwin Elak Maksiat

Perkahwinan adalah jalan penyelesaian terakhir bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini iaitu maksiat.

Ini yang diperkatakan oleh Mohd. Fahmi, 18 suami kepada pengantin perempuan Nur Fazira Saad yang berumur 12 tahun.

Pasangan ini mengambil jalan nekad dan berani untuk berkahwin bagi menguji sejauh mana kesetiaan mereka menghadapi cabaran hidup bersama.

Dia bersyukur bila keluarga isterinya memberi keizinan kepada mereka untuk bernikah. Dia yakin pendapatannya sebanyak RM1,000 sebulan hasil bekerja membantu bapanya menguruskan kebun kelapa sawit cukup untuk menampung kos kehidupan bersama isterinya.

Bicara Bro : Kebanyakan keluarga tidak membenarkan anak mereka untuk berkahwin awal dengan berbagai alasan.

Tetapi membenarkan anak mereka keluar dengan pasangan sehingga lewat malam tanpa bertanya apa alasan mereka balik lewat etc.

Dan ini menyebabkan ramai remaja dan pasangan muda terjerbak dengan maksiat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Antara Top Blogger - Travel, Parenting dan Lifestyle di Malaysia. Berkerja sebagai Social Media Executive dan mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Peniagaan. Mempunyai seorang isteri dan seorang anak (belum plan nak tambah lagi)

23 pendapat tentang “Remaja Perempuan 12 Tahun Berkahwin Elak Maksiat

  1. assalamualaikum bro…mmg elok la kalau mereka dah berkahwin…mcm tu lebih baik dr membiarkn mereka melakukan perkara2 yg diingini…

    budak2 skg ini semakin dilarang semakin suka mereka melakukannya…:)

  2. bila orang tak kahwin lagi sibuk tanya, bila lagi? bila lagi? .. bila kahwin awal mcam ni plak mula lah orang mengata awal sangat laa dan macam2 lagi.. Padahal berkahwin ini banyak kelebihannya.

    • Betul itu, orang yang dah kahwin je tahu nikmat perkahwinan itu.

      So kalau diri belum kahwin lagi, jangan dok sibuk nak tanya orang lain bila nak kahwin. Baik tanya diri sendiri dulu.

  3. Mmg patut pun kalau kwen awal nk elak maksiat .. sy dgn kekasih sy berjanji xkan terlanjur, tp bila ada depan dia, mmg xtahan sgt … huhuhu … hrp2 kmi cepat berkahwin. Amin.

  4. Thanks for the feedback .. :) .. Apa2 pun semoga perkahwinan awal ini dpt mengelakkan perbuatan terkutuk itu .. Pesanan kpd diri sendiri & seluruh umat Islam :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge