You are here
Home > Bersama BroFramestone > Wanita Lebih Tertarik Dengan Lelaki Berkulit Gelap

17,414,602 total views, 2,997 views today

Wanita Lebih Tertarik Dengan Lelaki Berkulit Gelap

Setiap kali ke luar negara, terasa sangat diri saya tidak kacak apabila dikelilingi lelaki-lelaki asing. Bukan pula mahu berkata di dalam negara saya perasan kacak, namun di sana, tahap keinsafan betapa tidak kacaknya saya lebih memuncak.

Saya pernah ke Jordan di mana lelaki-lelakinya tua dan muda sentiasa berjaket. Ya, gaya mereka sangat western. Walaupun Arab, kebanyakan lelaki Jordan lebih bergaya koboi. tidak seperti di Saudi atau Kuwait.

Di Iran pun begitu juga. Dikelilingi mereka, saya terasa seperti kambing gurun yang diletak sekandang dengan biri-biri Australia. Oh! Begitu terasa …

Seorang lelaki Iran, yang berumur 70 tahun, pun saya berasa jauh lebih kacak berbanding diri saya yang baru ‘sweet 41’ ini.

Di Israel, yang lelaki-lelakinya seantero dunia pun tahu betapa kejamnya mereka, pun juga lawa belaka. Tidak hairanlah kerana mereka sememangnya daripada keturunan Nabi Yusuf yang terkenal sebagai antara manusia yang paling ‘ganteng’ pernah lahir di muka bumi.

Dalam kitab pun ada disebut, wanita Mesir pada zamannya sampai terpotong jari dek terpesona dengan kekacakan Nabi Yusuf. Kerana itu, meskipun Yahudi hari ini dipercayai bukan lagi asli waris Nabi Yaakub, namun sedikit sebanyak warisan kekacakan itu masih tinggal..

Ya, negara yang membuatkan saya tidak begitu terasa rendah diri setiap kali dikunjungi hanya jiran tetangga kita. Sekurang-kurangnya apabila berada di Jakarta, Jogja atau Bandung, saya masih boleh berasa sedikit ‘lebih’ berbanding lelakinya. Itu pun janganlah dibandingkan dengan Once atau Airel Peterpan, habislah saya!

Ketika di Phnom Penh, apabila ada wanita bergaun kembang dan memakai topi lebar ala Perancis tersenyum, saya tidaklah sampai menoleh sekeliling untuk mencari kalau-kalau senyumannya itu ditujukan kepada orang lain.

Minggu lalu, ketika bersiar-siar di Piccadilly Garden di kota Manchester, United Kingdom, sekali lagi rasa rendah diri atas sebab yang sama, menyelubungi diri saya. Setiap kali berselisih dengan lelaki kulit putih di jalanan membuat saya rasa comot dan boyot.

Hinggalah kemudiannya, ketika melayan ‘jetlag’ di bilik hotel dengan melayari Internet, saya terjumpa maklumat yang sangat melegakan. Ia berkaitan dengan kajian sekumpulan saintis di sebuah universiti di Toronto, Kanada yang diketuai pakar sosiologi, Dr Shyon Baumann, yang mendapati lelaki berkulit hitam atau gelap dianggap seksi dan disukai wanita.

Menurutnya, memang satu perkara yang biasa apabila lelaki lebih meminati wanita berkulit cerah manakala wanita pula cenderung untuk memilih lelaki berkulit hitam.

Lelaki dikatakan sering mengaitkan wanita berkulit putih bersih lagi gebu sebagai lambang kesucian, baik budi pekerti, berakhlak mulia dan lemah lembut. Manakala wanita pula ramai yang menganggap lelaki kulit hitam sebagai penuh misteri, rakus, lasak, bahaya yang kesemuanya boleh disimpulkan sebagai seksi dan mempunyai pesona syahwat yang kuat.

~ Gambar Hiasan ~

Bagi kebanyakan lelaki kata Dr Baumann, meskipun mereka mempunyai latar belakang yang berbeza, budaya yang tidak sama, namun dari segi perhatian terhadap wanita, mereka tetap mempunyai persamaan iaitu wanita yang berkulit putih dan berambut perang dianggap paling menawan.

Berbekalkan kefahaman itu, esoknya saya turun dari bilik ke lobi hotel dengan penuh semangat.

Saya cuba mencari perhatian dengan memberikan senyuman semanis mungkin setiap kali berselisih dengan wanita kulit putih, termasuk ketika berada di kafe hotel.

Akhirnya seorang rakan yang tahu akan motif saya, mengingatkan: “Sedarlah sikit bro, yang kajian itu kata, lelaki kulit gelap, kulit hitam, yang engkau tu sawo matang …”

“Oh! Ya tak ya jugak.”

‘Awan nano’ itu pun datang semula menyelebungi saya …

Nurkilan : MUHAMAD MAT YAKIM di Sinar Harian.

Bicara Bro : Rasanya ada juga kebenarannya.

Bagaimana pula dengan anda? Jika ada pengalaman atau cerita yang berkaitan, jom kongsikan bersama di sini.

Gambar sekadar hiasan.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

25 thoughts on “Wanita Lebih Tertarik Dengan Lelaki Berkulit Gelap

  1. Assalamualaikum,
    Hu hu hu masa belajar dulu-dulu, seorang kawan sekelas saya (lelaki) yang kulitnya melepak hingga nampak pipinya merah sanggup maasuk ROTU semata2 nak gelapkan kulit. Namun, gelap itu hanya bertahan 2-3 minggu je, lepas tu putih balik hu huhu hu

    1. Lepas tue kena bergelap semula ek.

      Bro dulu masa sekolah memang gelap sikit. Sebab hari2 berjemur training bowling padang dan memanah.

      Tapi malangnya sekolah bro, semuanya lelaki

  2. suspen ingat Bro dari UK… tanjat boboy hikhik… Memang kene lah kowt dengan cerita ni, Bro sawo matang… tunang bro suci gebu huhuhu… teori telah terungkai….

Leave a Reply

Top