You are here
Home > Uncategorized > Mas Kahwin Mengikut Negeri Bagi Tahun 2012

17,435,169 total views, 2,834 views today

Mas Kahwin Mengikut Negeri Bagi Tahun 2012

Disini bro ingin kongsikan maklumat mengenai kadar mas kahwin mengikut negeri bagi tahun 2012.

Mas kahwin yang dinyatakan ini merupakan nilai minima dimana pengantin perempuan boleh menaikkan nilainya asalkan tidak kurang dari nilai yang dinyatakan.

Kadar Mas Kahwin Mengikut Negeri (Anak Dara & Janda)

Kredit kepada Hazwan Hairy.

Memang terdapat perbezaan antara mas kahwin anak dara dan janda. Tetapi tetap juga ada persamaan bagi meletakkan martabat mereka yang janda dalam masyarakat dan Islam itu sendiri.

Bicara Bro : Anak dara disini bermaksud mereka yang belum pernah bernikah/kahwin.

Jangan sesiapa mempertikaikan sekiranya wanita yang dikahwininya bukannya berdara lagi walaupun diletakan dalam kategori anak dara.

Elok menutupkan aib seseorang dengan perkahwinan dan bukan menyebarkan aib mereka.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

22 thoughts on “Mas Kahwin Mengikut Negeri Bagi Tahun 2012

  1. Terima kasih di atas perkongsian info.. Hari ni barulah saya tahu ada perbezaan harga mas kahwin di antara anak dara dan janda.. Maklumlah belum ada pengalaman berkahwin dengan janda.. hehehe… 😉

    1. Hantaran sebenarnye ikut pihak perempuan. Nilai hantaran sebenarnya bertujuan untuk mengurangkan beban bagi pihak perempuan untuk membuat majlis.

      Bro sendiri akui, sebelah perempuan memang memerlukan bajet yang tinggi untuk majlis perkahwinan.

  2. dalam Islam, yg sebaiknya nilai maskawen yg rendah.. tapi takde masalah pun kalo nak bagi maskawen lebih dari yg dah ditetapkan.. itu sbg tanda ikhlasnya si suami nak mendirikan rumahtanggah dgn si isteri.. macam sy,walaupun org johor,kalo dapat maskwen senilai dengan cincin emas pun boleh.. kih kih..

Leave a Reply

Top