You are here
Home > Bersama BroFramestone > Fitrah Manusia Bersama BroFramestone > Apa Yang Orang Melayu Kita Buat Bila Berseorangan

17,425,836 total views, 7,657 views today

Apa Yang Orang Melayu Kita Buat Bila Berseorangan

Ini bukan penulisan yang berbau perkauman (racist). Cuma ingin berkongsi satu perkongsian yang bro temui dari keratan akhbar.

Orang Inggeris,

bila berseorangan, dia akan mengembara dalam negaranya.

Bila berdua, mereka akan mengembara ke negara orang lain.

Bila bertiga atau ramai, mereka akan menjajah negara orang.

Orang Cina,

Bila berseorangan, dia akan berfikir.

Bila berdua, mereka akan berniaga di negerinya sendiri.

Bila bertiga, mereka akan berniaga di negara orang

Manakala orang melayu,

Bila berseorangan, dia akan tidur.

Bila berdua, mereka akan bersembang.

Bila bertiga mereka akan bergaduh.

Bicara Bro : Bukan semua Melayu begitu,

Cuma kenyataannya, orang Melayu masih lagi hidup berpuak-puak. Mengikut perbezaan fahaman, negeri mahupun egonya yang sendiri.

Ini punca kenapa Melayu masih susah nak maju walaupun habis berjuta untuk kempen bersatu padu.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

29 thoughts on “Apa Yang Orang Melayu Kita Buat Bila Berseorangan

  1. nak cakap mcm na erk?..
    hurmm baru2 ni kawan dian pergi survey harga untuk mendaki gunung Kinabalu and guess what..
    price untuk local and non local memang berbeza.. and yang paling ketara sekali bila mana dorang juga letak harga berbeza untuk penduduk Sabah and negeri lain..

    kenapa price tak selaras jak? huhu macam racist pun ada juga.. tak taw laa.. kalu ke genting highland, price utk local people sama jak pn.. tk da juga dorg nk beza kn utk local sana dengan negeri lain..

  2. kesian pak lah..mengantuk sangat tu 😉

    persepsi orang melayu terhadap sesama melayu juga kena ubah, sebab apa yang kita kata tu kan doa

    cthnya :
    setiap kali ada orang melayu cuba buat bisness nak compete dengan bangsa lain yang dah berjaya, ramai yang akan cakap

    ‘alah..boleh ke maju, orang Melayu tak reti berniaga’

    1. @cikgu naman

      sumanje pernah terbace……

      Berbuat baik seribu kali sukar di cerita
      Berbuat jahat sekali ,tak putus dibicara….

      setiap insan di muka bumi ini tak lari dari melakukan kesilapan …as human

    1. @jay….
      Apa kata kita tubuhkan puak yang baik berfikir buang yang negetif …kita bina satu generasi baru….
      Setuju……….bila boleh kita mulakan…..?

  3. mentallity orang melayu harus berubah…..
    perubahan haruslah sedikit demi sedikit usah drastik….
    seburuk-buruk orng melayu…..mereka bersaudara
    Bro kene positif dalam soal ini…..
    Bimbinglah pembace kita….Masukkan jarum yang
    Menbina
    Positif……coz……
    kita harus mengubah perspektif bangsa kita sendiri…
    Untuk mengubah memang sukar dan payah
    Untuk yang negetif@ mengutuk ,mengeji memang sedia ada dalam setiap insan…
    Buangkan……..

Leave a Reply

Top