Awas : Teknik Mudah Mencuri Kereta MyVi

Teknik mudah mencuri kereta MyVi.

Rupanya terlalu mudah untuk kereta MyVi dicuri. Lagi-lagi kalau yang mencurinya seorang yang pakar dalam bab-bab mencuri.

Apa yang bro kongsikan di blog ini, merupakan cerita sebenar dan berlaku betul-betul didepan bro.

Tapi dalam kes ini, bukan kereta bro yang dicuri.

Cuma ditunjukan demotrasi bagaimana mudahkan kereta bro untuk dicuri. Di sini bro kongsikan step by step yang perlu korang tahu.

Tapi step by step ini untuk langkah anda berjaga-jaga bukan sebagai langkah anda untuk mencuri kereta.

Langkah-langkahnya :-

  1. Tarik salah satu wayar yang terdapat pada ruangan tayar hadapan kereta.
  2. Tempat enjin akan terbuka dan alarm akan dihidupkan
  3. Buka tempat enjin dan cabut wayar alarm sambil buat aksi tak bersalah (aksi kereta tengah rosak)
  4. Buka peti fius n by pass salah satu fius (dirahsikan) untuk membuka pintu kereta.
  5. Gunakan screw driver untuk buka steering lock
  6. Dan gunakan screw driver juga untuk start engine
  7. Kereta tersebut akan menjadi milik anda.

Mudah bukan.

Hanya beberapa minit, kereta anda boleh hilang (jika pencuri profesional yang melakukannya).

Apakah langkah yang pernah anda lakukan untuk mengelak kereta anda dari menjadi mangsa pencuri kereta?

Jom kongsikan bersama.

Jangan biarkan kereta yang anda sayangi menjadi spare part potong dan Jangan Sampai Anda Menjadi Muka Depan Akhbar (Jangan lupa like).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Antara Top Blogger - Travel, Parenting dan Lifestyle di Malaysia. Berkerja sebagai Social Media Executive dan mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Peniagaan. Mempunyai seorang isteri dan seorang anak (belum plan nak tambah lagi)

47 pendapat tentang “Awas : Teknik Mudah Mencuri Kereta MyVi

  1. bagaimana pula kalau org yg pasang stering lock tu? adakah diorg masih boleh hidupkan enjin?????

    sy pasang lock tag & stering lock…. tak tahu la selamat ke tak.

  2. Thay y kita kena pasang security lock tambahan utk kereta kita..Err..mak juga buat tambhan security pada kereta mak. Bior berabis sket tp keselamatan harta kita dijamin.

    • orang yang menjual alat keselamatan.

      kalau pencuri yang tunjuk demo. memang terus tak jumpa dah kereta tue

      masa dia nak tunjuk tue,

      ada mamat mane entah dok bising-bising dekat situ. dengar cerita kereta dia baru hilang dekat tempat tue juga..

      dia suspek dorang2 nie yang curi

  3. kalau kancil gearbox manual boleh di lock menggunakan kunci.tapi mayvi langsung takde lock gearbox kecuali myvi yang terbaru..ni bahaya..kena buat safety awal ni..nak buat mcm mr.bean cabut stereng kereta and bawa g mana2..:)

  4. Cabut je Strering buat cam Mr Bean tue….

    btw jom serbu rumah bro tengok dah berapa banyak koleksi keta myvi nie….muahahaha

    P/S:hanya bergurau,jangan pandang serius

  5. Mudahnya. Kena pasang lagi beberapa alat keselamatan supaya tempoh cubaan mencuri lebih panjang. Kadang2 psikologi pencuri tak kuat sangat, hanya kerana minyak habis kereta yang dicuri tinggalkan macam tu je.

  6. mohon share post ni bro ya..btw, saya suggest pasanglah gps tracker untuk menghalang kecurian kenderaan. selain daripada pengesanan kenderaan, alat ini mampu membuat pencegahan awalm kecurian kenderaan dengan adanya vibration alarm, fungsi cut off engine. lawat blog saya untuk maklumat lanjut. tq bro..

  7. no 1 bukan wayar bro,kabel bonet,
    mau x trbkak klau dh sntap smpai patah depan cabel tu..hehehe
    mse bro tgk dia buat demo kete apa,enjin cc kete..
    skrng sistem imobilizer & transponder,ssh nak hdup chip hilang pon x blh nk hdup kena plk hrga dia 250
    pitam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge