17,146,914 total views, 2,303 views today

Awas : Teknik Mudah Mencuri Kereta MyVi

Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)

Teknik mudah mencuri kereta MyVi.

Rupanya terlalu mudah untuk kereta MyVi dicuri. Lagi-lagi kalau yang mencurinya seorang yang pakar dalam bab-bab mencuri.

Apa yang bro kongsikan di blog ini, merupakan cerita sebenar dan berlaku betul-betul didepan bro.

Awas : Teknik Mudah Mencuri Kereta MyVi

Tapi dalam kes ini, bukan kereta bro yang dicuri.

Cuma ditunjukan demotrasi bagaimana mudahkan kereta bro untuk dicuri. Di sini bro kongsikan step by step yang perlu korang tahu.

Tapi step by step ini untuk langkah anda berjaga-jaga bukan sebagai langkah anda untuk mencuri kereta.

Langkah-langkahnya :-

  1. Tarik salah satu wayar yang terdapat pada ruangan tayar hadapan kereta.
  2. Tempat enjin akan terbuka dan alarm akan dihidupkan
  3. Buka tempat enjin dan cabut wayar alarm sambil buat aksi tak bersalah (aksi kereta tengah rosak)
  4. Buka peti fius n by pass salah satu fius (dirahsikan) untuk membuka pintu kereta.
  5. Gunakan screw driver untuk buka steering lock
  6. Dan gunakan screw driver juga untuk start engine
  7. Kereta tersebut akan menjadi milik anda.

Mudah bukan.

Hanya beberapa minit, kereta anda boleh hilang (jika pencuri profesional yang melakukannya).

Apakah langkah yang pernah anda lakukan untuk mengelak kereta anda dari menjadi mangsa pencuri kereta?

Jom kongsikan bersama.

Jangan biarkan kereta yang anda sayangi menjadi spare part potong dan Jangan Sampai Anda Menjadi Muka Depan Akhbar (Jangan lupa like).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

47 thoughts on “Awas : Teknik Mudah Mencuri Kereta MyVi

  1. Sangat senang nampaknya hmm…

    1. Terlalu senang…

      Rasa macam terpukau je masa dia tunjukan cara kereta dicuri

  2. bro, mcm bg panduan jerr kat pencuri ..hehe 😀

    1. He..23x ada bunyi gak cam nak bagi panduan.

      Tapi selalunya pencuri memang dah tahu.

  3. halamak…cmne ni????abis tu nak ikat dengan ape???

    1. He…23x mu nak ikat ape…??

      Kena ada extra safety if dah tahu cam mane bro curi kereta kan…

  4. jadi sila loweredkan kereta anda

  5. letak kawasan open dan mudah dilihat .. mungkin boleh kurangkan risiko dicuri .. ^__^

    1. Yup…

      Tapi yang semalam dia tunjuk cara-cara nak mencuri kereta di tempat yang terbuka.

      kejab je

  6. habis tu mcm ne nak elak plak bro?huhu..

    1. macam mana nak elak?

      kena pasang extra security la… tak pun cabut steering kereta tue

  7. bagaimana pula kalau org yg pasang stering lock tu? adakah diorg masih boleh hidupkan enjin?????

    sy pasang lock tag & stering lock…. tak tahu la selamat ke tak.

    1. nak hidupkan enjin ada 3 cara… 2 cara memang menjahamankan kereta… dan 1 cara selamat nak hidupkan kereta…

      iaitu pakai pemutar skrew

  8. mak lagenda

    Thay y kita kena pasang security lock tambahan utk kereta kita..Err..mak juga buat tambhan security pada kereta mak. Bior berabis sket tp keselamatan harta kita dijamin.

    1. betul tue mak….

      dah ada penambahan security pada kereta 🙂

  9. Aina

    Hari in baru akak nampak gambo yg ko letak dik…sellau nampak screen putih jo.

    1. Nampak sangat kena block facebook kan…

      Sebab semua pic di host di facebook untuk mengurangkan bandwidth yang bakal dihadapi oleh blog ini

  10. aku pernah ditunjukkan teknik yang sama oleh penjual alat keselamatan kereta. time tu kat tasik shah alam. memang cepat gile kerja mereka

    1. Rasanya kita serupa…

      Memang cepat gila kan. Aku pun tak sangka semudah a b c je dorang curi kereta

  11. boleh tukar kereta myvi hari2 la camni..

    1. Tau xpe…. Nie lagi merisaukan lagi-lagi nak dekat tarikh majlis nie

  12. sape yg tunjuk demo kat bro ?? org yg nak jual kad keselamatan ke hape??

    1. orang yang menjual alat keselamatan.

      kalau pencuri yang tunjuk demo. memang terus tak jumpa dah kereta tue

      masa dia nak tunjuk tue,

      ada mamat mane entah dok bising-bising dekat situ. dengar cerita kereta dia baru hilang dekat tempat tue juga..

      dia suspek dorang2 nie yang curi

  13. Peninglah pemilik kereta MyVi kalau sudah dibocorkan sistem sekuriti yang lemah.

    1. MyVi sistem sekuritinya tak de la power sangat.

      Kalau pandai adjust frequency remote. Just guna satu remote, banyak kereta MyVi boleh dibuka

  14. […] tengok Bro Framestone ajar teknik mudah mencuri kereta MyVi. Lepas ni hari-hari boleh tukar kereta MyVi […]

  15. gadisbunga

    kene pasang extra safety feature la kalau macam ni…

    1. betul tue…

      bro dah risau bila depan2 bro dia tunjukan

  16. Tekni ni hanya boleh berlaku untuk kereta MyVI atau kereta lain juga?

    1. Untuk kereta lain lebih kurang sama. Cuma lokasinya dan caranya berbeza 🙂

  17. jay

    kalau kancil gearbox manual boleh di lock menggunakan kunci.tapi mayvi langsung takde lock gearbox kecuali myvi yang terbaru..ni bahaya..kena buat safety awal ni..nak buat mcm mr.bean cabut stereng kereta and bawa g mana2..:)

    1. Bro ada je jumpa orang bawa kereta honda. Sebab tak nak matikan enjin. dia just cabut steering je..

    2. jay

      yeke bro??wah rasanya lebih selamat mcm tu kot??

  18. alamak senang bonar.. bahaya betul kann

  19. Cabut je Strering buat cam Mr Bean tue….

    btw jom serbu rumah bro tengok dah berapa banyak koleksi keta myvi nie….muahahaha

    P/S:hanya bergurau,jangan pandang serius

  20. hidayah

    Hurmm…
    Thanks sharing info ini.

  21. […] lagi tak entry bro berkenaan dengan bagaimana pencuri mencuri kereta MyVi tempoh […]

  22. nak cubalah… betul2 jadi ke ni? hehe.. gurau je

    1. Selamat mencuba…

      Bro dah pernah cuba he..23x sambil diawasi oleh orang yang lebih pakar

  23. rasanya nak senang tambah safety switch..mintak kedai pasang..tapi, kedudukan switch tu kita yang decide..letak tempat tersorok sikit.

    1. Yup. kedudukan biar kita yang decide.

      Tapi ramai yang mintak kedai yang cadangkan kedudukan yang sesuai

  24. Mudahnya. Kena pasang lagi beberapa alat keselamatan supaya tempoh cubaan mencuri lebih panjang. Kadang2 psikologi pencuri tak kuat sangat, hanya kerana minyak habis kereta yang dicuri tinggalkan macam tu je.

  25. Mazurul Hassan

    Fius mne satu ye..?

    1. boydherro

      Yesss.. mlm ni gua brjaya mmbntu org trtnggl kunci dlm kette dgn mnggunkn teknik lu ni bro..tq

  26. mohon share post ni bro ya..btw, saya suggest pasanglah gps tracker untuk menghalang kecurian kenderaan. selain daripada pengesanan kenderaan, alat ini mampu membuat pencegahan awalm kecurian kenderaan dengan adanya vibration alarm, fungsi cut off engine. lawat blog saya untuk maklumat lanjut. tq bro..

  27. pelingkup

    no 1 bukan wayar bro,kabel bonet,
    mau x trbkak klau dh sntap smpai patah depan cabel tu..hehehe
    mse bro tgk dia buat demo kete apa,enjin cc kete..
    skrng sistem imobilizer & transponder,ssh nak hdup chip hilang pon x blh nk hdup kena plk hrga dia 250
    pitam..

Leave a Comment