You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Menjejaki Salasilah Jawa Yang Mula Dilupakan

17,644,252 total views, 5,385 views today

Menjejaki Salasilah Jawa Yang Mula Dilupakan

Baru beberapa jam bro menjejaki bumi Jakarta, Indonesia.

Lokasi pertama yang bro tuju adalah Taman Mini Indonesia Indah.

Perkara pertama yang ingin bro ketahui adalah mengenai keturunan Jawa.

Ini kerana dalam darah bro mengalir darah keturunan jawa. Bezanya bro tak tahu berbahasa jawa mahupun mengamalkan tradisi jawa.

Sebab darah jawa itu ada pada arwah datuk bro yang berasal dari Jawa Tengah. Cuma dia meninggal beberapa bulan sebelum bro lahir.

Bro disini banyak bersembang dengan pemandu perlancong bro. Berkuturunan jawa.

Rupanya jawa terdapat beberapa jenis. Dan setiap daripada mereka boleh dibezakan melalui cara pemakaian, percakapan dan juga peribadian mereka.

Lelaki jawa memang rajin buat kerja. Kerjanya? Memang buat kerja.

Patut la ramai “bakal mak mertua tak jadi” perasan bro ini keturunan Jawa.

Untung pada sesiapa yang dapat menantu jawa macam bro. Ke nak buat bro jadi calon?

Ada sesiapa keturunan jawa disini?

Bicara Bro : Bro suka makan tempe.

Makanan pertama yang bro makan adalah tempe.

Itu bukti nyata bro memang orang Jawa dan bro tak menyedarinya sejak bro masih kecik lagi.

Arwah nenek selalu masakan. Dia orang Minang.

Al-fatihah buat arwah.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

22 thoughts on “Menjejaki Salasilah Jawa Yang Mula Dilupakan

  1. Wahhh…dh mula dh journal dia…
    Ermmm…gmbr nye takde ke…?
    Selit la sikit2 gmbr…
    Saya boleh cuci cuci Mata ketika membaca…
    πŸ™‚

    1. Update pakai hp je.

      Sini hp bro tiada data plan. If guna, kena charge banyak. Kena cari tempat yang ada internet baru boleh update.

      Gambar?

      Tunggu bro balik hotel dulu πŸ™‚

  2. ros orang jawa. mak selalu cakap lelaki jawa ni rajin bekerja..kalau tourist guard bro cakap macam tu jugak, kira betul la tu..ingatkan mak memang nak puji lelaki jawa..

  3. Tidak dinafikan orang Jawa memang rajin. Kalau ada majlis merewang tuan rumah tidak perlu bimbang kerana semua kerja kenduri-kendara akan diuruskan oleh jiran tetangga.

  4. wah..patutlah bro kuat bekerja..hehe…Jay pun suka mkn tempe tapi Jay xde darah jawa pun..hehe..Al- fatihah buat arwah..

  5. Xpaham nape majoriti pandang negatif pd org keturunan jawa ni..sy sdg mengenal hati budi org keturunan jawa gak..dia buat 3 kerja..mmg rajin+baik..

Leave a Reply

Top