You are here
Home > Tazkirah bersama BroFramestone > Tazkirah : Berkat Si Isteri Menanti Suaminya Pulang Berkerja

17,440,800 total views, 11 views today

Tazkirah : Berkat Si Isteri Menanti Suaminya Pulang Berkerja

Ada pakar motivasi mengatakan,

Salah satu kunci kebahagiaan rumah tangga adalah, “Apabila si suami balik dari kerja, si isteri sudah sedia menanti kepulangan suaminya”

Penat-penat si suami mencari nafkah, terubat sikit ketika melihat isterinya sedia menanti di pintu rumah menyambut kepulangannya.

Dalam masa yang sama air minum juga sudah tersedia. Dan si isteri memastikan dirinya nampak cantik dimata suaminya.

Itu yang pernah dipesan oleh Rasulullah S.A.W.

Tetapi masa kini, tak ramai isteri yang sebegitu.

Kebanyakan isteri juga berkerja dan jarang balik mengikut waktu. Ada yang pulang lewat malam. Tapi lagi manis jika suami isteri pulang ke rumah bersama.

Ada juga isteri yang baik, menanti di depan rumah.

Dengan tangan mencekak pinggang dan menanti saat melontarkan persoalan kepada si suaminya,

“abang dari mana?”
“Abang dengan siapa?”
“Dengan perempuan mana abang keluar tadi?”
blah blah blah…..!!! 1001 satu soalan yang bro sendiri tak mampu nak fikirkan (perempuan lebih arif mencipta soalan kepada suaminya)

Kalau bernasib malang,

Sampai ke esok tak nampak kelibat si suaminya pulang. Mulalah terkuar rumusan tanpa andaian “Sure tidur rumah perempuan lain la tue.”

Bagi lelaki,

Jika rasa nak cari isteri yang sentiasa menunggu kepulangan mereka setiap hari selepas penat berkerja. Carilah isteri dari kalangan guru ataupun mereka yang berkerja waktu pagi sahaja.

Kalau tidak jumpa tak apa.

Anda masih berperluang mengecapi kebahagiaan bersama. Jika masih ada sifat faham memahami dan tidak sekali terniat untuk membelakangi dia.

Bicara Bro : Tak pun cari isteri yang mampu jadi suri rumah sepenuh masa atau yang memang buat kerja dari rumah.

Jangan pula anda teristeri dengan amah/pembantu rumah sendiri sudah la ek. Meraung isteri yang sedia ada.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

36 thoughts on “Tazkirah : Berkat Si Isteri Menanti Suaminya Pulang Berkerja

  1. saya memang tiap2 hari tunggu encik suami kat muka pintu. hmm..harap2 dia seronok dan sejuk hati tengok saya tunggu… ihiks.

  2. setiap hari pergi balik keje sesama.
    balik je umah lepas kitorang be2 penat kerja..
    kitorang buat keje sesama.
    isterinya terus uruskan hal makan malam.
    ayahnya tolong uruskan anak mandi siap2.
    lepas dinner sesama ajak anak hal sekolah.
    ha…adil kan..?
    ๐Ÿ™‚

    1. Bagus la macam tue…

      rasanya kalau bro memang susah nk dapat macam tue…

      sebab pergi kerje balik kerje memang xkan sama…

      dekat rumah… rasanya mmg susah nak buat kerja sama2…

      if jaga anak mungkin boleh….

      lepas dinner bro akan spend masa buat kerje… dan selalunya malam bro mungkin tiada di rumah n balik lewat malam

    2. ๐Ÿ™‚

      setiap keluarga tak sama.

      asalkan suami isteri saling mnyintai,

      insyaAllah semua akan jadik baik.

      kan..kan..

  3. alhamdulillah, harapan semua suami begitu…kalau dah dapat isteri, mana tak kena tegurlah dgn baik..pasti ada jln utk kebahagian bersama itu.

  4. Kalau pulang ke rumah, tiada isteri yang menyambut suami pulang,baik hidup bujang je bro.
    #bab2 isteri cekak pinggang tu, no komen. Stand by bantal dgn selimut dalam kereta je la…

  5. sebab tu persefahaman antara suami dan isteri itu penting.komunikasi jgn di abaikan…. :)walau bz,jgn lupa untk sentiasa berhubung.ain bg pandangan jek.pengalaman xde lg….kehkehkeh

    1. cepat2 la cari pengalaman huhu… bukan senang nak wujudkan persefahaman antara suami dan isteri…

      konflik banyak sangat…

      semua terpengaruh dengan samarinda he..23x

    2. agak2 ler bro.mcm srh cr pengalaman keje jek.hal2 mcm ni perlukan ketelitian.x boleh main2.hidup berdua ni hal serius.bab masa depan.perlu perancangan yg rapi….. huhuhu

  6. setuju bab nak jadi surirumah tu..tapi sediakanlah nafkah yang secukupnya..klu cm pura, biarlah nafkah tu setimpal dengan gaji yang pura dapat semasa bekerja.. ๐Ÿ™‚

    1. kahwin dengan dato’ boleh la…

      macam bro, pendapatan memang x tetap. Tapi masih mampu nak tanggung orang lain..

      Manusia tak pernah cukup dengan apa yang dia ada.. if bg 2x ganda gaji sekarang pun dia akan kata xcukup di masa akan datang…

    1. Mu stay je dekat blog bro nie…

      Mana tahu berkenan dengan salah seorang pengomen blog bro…

      Kebanyakan mereka masih belum berkahwin… Tapi kena fight dengan bro la ek..

Leave a Reply

Top