You are here
Home > Bersama BroFramestone > Isu Panas Bersama BroFramestone > Bila Isu Gempa Bumi Dipermainkan Oleh Mereka Yang Tidak Bertanggungjawab

17,444,892 total views, 4,103 views today

Bila Isu Gempa Bumi Dipermainkan Oleh Mereka Yang Tidak Bertanggungjawab

Baru-baru ini kita digemparkan dengan kejadian gempa bumi yang berlaku di negara jiran.

Kesan gegaran dapat dirasai di beberapa lokasi di Malaysia, diantaranya Melaka, Selangor, Pulau Pinang dan Kedah.

Ianya juga turut dirasai di Thailand dan India.

Amaran Tsunami dikeluarkan sebagai langkah berjaga-jaga supaya kejadian Tsunami yang pernah berrlaku sebelum ini tidak berulang lagi.

Tetapi ada pihak yang tidak bertanggungjawab mempermainkan isu ini untuk kepentingan diri sendiri.

Itu yang terjadi kepada KFC Thailand yang telah mengeluarkan status di laman facebook mereka yang berbunyi begini,

“Cepat pulang ke rumah dan ikuti perkembangan terkini berita gempa bumi dan jangan lupa untuk memesan menu KFC kegemaran anda.”

Ini ternyata mengundang komen-komen marah yang menyifatkan KFC Thailand tidak sensitif dan mementingkan diri sendiri. Mesej itu kemudian dibuang dan digantikan dengan permohonan maaf.

Ini pula status dari pengguna facebook yang tidak prihatin bila kejadian gempa bumi berlaku. Mereka mengeluarkan status yang berbunyi begini di facebook mereka.

“Eh.. Tadi ada gempa bumi ke? Aku atas katil, tak perasan ada gegaran”

Kalau ikutkan banyak lagi,

Cuma yang ini sahaja dapat bro perolehi.

Ini pusat lokasi gempa bumi yang melanda baru-baru ini.

Bicara Bro : Jika ianya menglibatkan isu sensitif.

Jangan pula anda meletakan taraf pemikiran anda sebagai orang yang tidak prihatin. Tak pun, jangan tunjukan anda seorang yang tak bertanggungjawab.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

17 thoughts on “Bila Isu Gempa Bumi Dipermainkan Oleh Mereka Yang Tidak Bertanggungjawab

  1. salam , mmg btol pon de org bt men2 bnde mcm nie .
    De status yg kuar > cowy lah tdi ak men games kalah pastu ak tumbuk tanah tuh yg gegar bumi , maaf ea <

    1. hah tau tkpe . pastu de plak org g sokong ape yg dy update tuh . ble sya komen lngsong tkde respons . budak2 bese lah .

    2. Bro framestone : nk kte budak tkde lah budak2 cgt tpi fikiran tuh lbih dri budak2 . rse nya budak2 dgr psai bnde nie pon depa tkot gak , nie dok bt men plak . Dy ingat dy dh gah cgt kot kat bumi Allah nie .

  2. mmg betul tu bro..bnyak status yg seoalah-olah x percaya dgn kejadian tu..seolah tidak terlintas di hati atau pikiran mereka yang bumi dah semakin uzur dan salah satu tanda2 kiamat..

    1. Nak kata macam mane ek…

      Ramai buat masa sekrang nie kurang prihatin.. bab agama solat etc…

      Tapi bila benda agama solat disebut di facebook.. semua nak jadi ustaz ustazah

  3. Yang paling geram bila tertipu dengan video Tsunami. Padahal video tu dah lama diupload semula di youtube dan letak tarikh gegaran terbaru baru-baru ni

  4. ape punye masalah otak la budak2 ni.. kalau ye pon xprihatin xyah la sibuk dok mengata.. kalau xprihatin time gempa p la duduk kat pntai.. bongkak sgt allah xske la der.. ape punye manusia dia org ni..

Leave a Reply

Top