You are here
Home > Bersama BroFramestone > Isu Panas Bersama BroFramestone > Minum Racun, Akibat Gagal SPM

17,432,176 total views, 6,020 views today

Minum Racun, Akibat Gagal SPM

Akibat kecewa dengan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diperoleh, seorang remaja nekad meminum racun di Durian Tunggal.

Tiap tahun ada sahaja kes sedemikian.

Dari minum racun sampai ke terjun bangunan dan gantung diri sampai mati.

Belum lagi kes gagal atau lulus SPM, then mati sebab merempit selepas mendapat keputusan SPM.

Bagi bro, gagal sekali tak bermakna gagal selama-lamanya.

Sebab itu kerajaan siap bagi perluang kepada kita untuk mengambil semula peperiksaan tersebut.

Ada kawan bro

Keputusan SPM agak teruk juga. Kemudian buat STPM (selamat lepas nak masuk form 6), tapi result teruk juga.

Dapat tawaran sambung degree (dekat IPTS je) 1st semester fail. Tapi akhirnya dia dapat 1st class degree.

Now dah habis Master dan kerje di company dengan jawatan yang mantap.

Bicara Bro : Perluang masih ada. Jangan rosakkan masa depan anda kerana kegagalan ini.

Orang yang berjaya adalah orang yang berlajar sesuatu dari kegagalannya 🙂

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

22 thoughts on “Minum Racun, Akibat Gagal SPM

  1. Assalam..
    Budak2 tu semua tak fikir jauh ke depan dan tak ada kesabaran dalam diri. Kalau yang Islamnya pula, mungkin pegangan agama tak kukuh dan tak tau hukum bunuh diri..
    Penat mak pak bela sampai besaq, senang2 ja ambik nyawa sendiri..

    1. w’salam

      Kita xsama macam jepun.. gagal dalam pelajaran sampai xboleh diterima dalam kelompok masyarakat…

      Kita gagal dalam pelajaran, tapi berjaya dalam hidup pun ade ramai yg akan sanjung

  2. hmm semua ni terjadi disebabkan kurang didikkan agama dan disebabkan tekanan dari keluarga.. astagfirullah~

    cerita kwn bro tu satu inspirasi! harap ia jadi inspirasi kepada semua..

  3. gagal SPM bukan gagal keseluruhan.. skrg boleh repeat, mcm subjek uni.. cuma perlukan lebih masa je.. hidup kena ceria n hepi.. gagal xpe boleh cuba lagi..

    1. mungkin sistem pendidikan kita perlu digubal supaya bebudak zaman sekarang mampu berfikir secara rasional dan mampu bertindak bijak..

      paling penting, boleh terima kegagalan sebagai satu cara mengecap kejayaan

  4. result SPM sy pon kurang memberangsangkan, tp sy nekad tuk belaja betul2 selepas tu , masuk kolej dpt 2nd class then nekad utk dpt 1st class.masuk U plak, alhamdulillah…berkat doa mak ayh…sy mmg nekad nk dpt kan 1st clas….kalau tk dpt time degree rasanya sy sambung master skrang utk dpt kan 1st clas…. 🙂

    seronok belaja…:)

    1. sy minat la jugk bidang yg sy amik ni, sbb tu boleh capai target. cume masuk bidang keje , jd lain…

      sy minat more to multimedia designing….

  5. bukan SPM punca remaja minum racun bunuh diri sebenarnya. tapi kekurangan didikan agama. kalau didik dengan ilmu agama yang cukup pasti dia tahu dosa bunuh diri ni….
    eh…yang bunuh diri itu islam ke tak?

  6. xBro yg bunuh diri tu islam ke atau bukan??
    Pendek betul fikiran dorg..Gagal sekali tak bererti gagal selama-lamanya..Kalau kita lihat org yang berjaya skrg ni mereka semua pernah mengalami kegagalan dalam hidup..tapi atas berkat usaha mereka utk berjaya,alhamdulillah mereka berjaya..so jgn jadikan kegagalan itu sebagai penghujung hidup..selagi kita berusaha utk belajar dari kegagalan kita pasti berjaya..

Leave a Reply

Top