You are here
Home > Bersama BroFramestone > Isu Panas Bersama BroFramestone > Gaji Pembantu Rumah Dari Indonesia RM700 Sebulan

17,449,865 total views, 2,334 views today

Gaji Pembantu Rumah Dari Indonesia RM700 Sebulan

RM 700 sebulan?

Itu gaji buat pembantu rumah dari Indonesia antara hasil yang dicapai pada pertemuan Pasukan Petugas Bersama (JTF) Malaysia-Indonesia mengenai pengambilan, penempatan dan perlindungan pembantu rumah Indonesia serta majikan Malaysia.

RM 700 tersebut dibayar hanya untuk melakukan satu tugas khusus sahaja.

Jika seorang pembantu rumah itu diambil untuk menjadi tukang masak, ia akan hanya menjalankan tugas memasak serta tugas-tugas berkaitan tukang masak dan tidak akan menjalankan tugas-tugas lain seperti mengasuh bayi.

Antara empat jawatan khusus untuk pembantu rumah Indonesia iaitu tukang masak, pengasuh bayi, penjaga orang tua dan pengemas rumah.

RM 700 itu merupakan nilai minimum…

Anda pun boleh fikirkan sendiri, berbaloi atau tidak untuk menerima perkhidmatan dari mereka.

Tujuan mereka mengetatkan pengambilan kerana banyak kes penderaan pembantu rumah Indonesia berlaku di sini.

Yang melakukan penderaan ini pula datang dari mereka yang tak menghormati agama orang lain dan merasakan mereka dah cukup agung berada di Malaysia.

Bicara Bro : Bro sokong dgn syarat – dia orang makan kena bayar, tempat tinggal kena bayar, tengok tv kena bayar, api air kena bayar dll kena bayar. Adil tak?

Kerje kerajaan hanya berbekalkan SPM cukup-cukup makan pun minimum berapa ratus sahaja.

Rasanya perluang ini patut diberikan kepada rakyat malaysia yang susah mendapat perkerjaan. Ramai je yang boleh menjadi pembantu rumah.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

24 thoughts on “Gaji Pembantu Rumah Dari Indonesia RM700 Sebulan

    1. Bro malas.. nak hire dorang jadi isteri leh x? dia just buat tugasan sebagai seorang isteri…

      RM 700 sebulan…

      Kena layan bro, masak, kemas rumah, jaga anak etc…

      Berbaloi tak.. lagi2 dapat yang body solid cam inul…

  1. gle la.. basic kerajaan gred plg rendah pon 600 lbh x cmpi pon 700.. dowg pembantu rumah jew pon mkn pew sume free… ish2..x patut..

  2. zaman skrang smua nye mahal. tk ramai yg amik org gaji dah melainkan org kaya or gaji besar n isterinye keje sgt busy…huhu~

    akak si dia amik org gaji dr philiphine, huhu~ pandai jg anak2 tp masak tk berapa…cmno tu? then masa ngndung anak bongsu, muka anak dia terkenan dgn muka maid dia…keluar2, muka sama ngn maid.hehe

    1. he..23x lain kali amik maid dari jepun ke korea ke.. if kena kenan.. kuar gak muka jepun atau korea he…23x

      tapi bayangkan kalau si isteri mengandung.. si maid pun mengandung sama he..23x

Leave a Reply

Top