You are here
Home > Uncategorized > Perbincangan > Apa Pendapat Anda Jika Terpaksa Kahwin

17,443,282 total views, 2,493 views today

Apa Pendapat Anda Jika Terpaksa Kahwin

Ternampak status seseorang di laman facebook Sahabat Blogger oleh Cik Teddy – Kahwin Paksa.

Lalu bro cuba menterjemahkan isu ini kepada Terpaksa kahwin. Lalu meminta pendapat dari yang lain.

Di sini ada beberapa feedback yang bro terima:-

  1. kahwin je.. mana tahu tibe2 dalam terpakse tu boleh tersuke. hehe
  2. Kawen je la. Pikir tentang nikmat je, Bencana tu pikir kemudian..heheee
  3. terpaksa kahwin? definisi die bagaimana? adakah terlanjur membuat dosa? kalau terlanjur membuat dosa. memang perlu die kahwin. bertanggung jawab atas dosa die, berkahwin dan bertaubat.
  4. apa benda pon kalo kena paksa boleh menyebabkan KECEDERAAN… Kesimpulannya, terima walaupun PAHIT. Gunakan kebijaksanaan AKAL untuk menjadikan perkara TERPAKSA tadi berada pada situasi PALING SEDAP! 😀
  5. janji org yg paksa tu tanggung semua, termasuk duit susu dan pampers baby…

Ada jugak yang bagi pendapat,

Lepas malam pertama cerai je la. Cet…!! Kalau sedap & service ok, tak kan nak cerai kot

Bicara Bro : Ramai lelaki memberi jawapan, mereka terpaksa berkahwin dengan pilihan family time nak mintak putus dengan awek sendiri he..23x

No komen..!!

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

65 thoughts on “Apa Pendapat Anda Jika Terpaksa Kahwin

    1. he..23x ade ke bro cakap nak merasa je…??

      pe2 pun kalau merasa.. jangan la sekali kan.. banyak kali lagi bagus

  1. ahahah… relaxlah… kalau yang lelaki kena paksa kahwin sabar banyak2… kumpul duit lebih2… buat perancangan hidup bagus2… kan lelaki ada 4 kerusi… so pandai2 lah… kalau perempuan tu kecoh laki dia nak kahwin lain… remind dia baik2…. yang mereka tu dipaksa and terpaksa…. hahahahah

    1. kepimpinan melalui tauladan…
      takleh berkasar dgn suami…
      senjata wanita adalah lemah lembut dan penyayang…gunakan sebaiknya..bukan disalah gunakan oleh suami atas kelemahan kita…toleransi antara suami isteri haruslah bagus demi mencapai kebahagiaan selama-lamanya….

      Makin lama makin best tau….jika berselisih faham…cuba kenang kembalai nostalgia percintaan bersama…sedgkn lidah lagi tergigit..

      su manje

    1. jgn main kawin je..tanggungjawab kene pegang…jgn nanti kat akhirat kelak xdpt masuk syurga sebab abaikan tanggungjawab..

  2. uish kawin paksa ni kena tgk gak latar belakang diorg takut2 nnti susah dilain hari…tapi kahwin paksa ni mcm tak ok ja tkut tak leh sesuaikan diri

    1. Andai kita masih berpegang pada qada dan qadar allah swt,insyaallah kita takkan ragu tentang pilihan ibubapa…:)

  3. dh jarang-jarang berlaku di zaman sekarang…
    kalau ada pun angkara sakah sendiri..
    kalau paksa demi kebaikan kita ..apa salahnya..lagi pun ats pilihan org tua…ikut je..bab cinta kita semai dan pupuk bila dh bersama..

    Paksa terlalu am untuk di huraikan…kene tgok dari segi aspek mana paksa itu..

    sakarang zaman melinium…bukan zaman hang tuah..
    mejoriti…….pilihan sendiri….
    amatlah jarang dalam keterpaksaan..
    mingkin seribu ada 2 sahaja..otu pun dalam keadaan yang berbeza..

    su manje

    1. Adakala ibu bapa ni paksa anak dia kawin bersebab…mungkin anak depa ni terlalu sosial..jadi nak kawal dia sikit bagi dia kawin..itu sebagai contoh..:)

    1. MMg kesian..tapi itulah yang telah tertulis di loh mahfuz..walaupun terpaksa tapi kita kene redha juga kan..Kawin bukan hanya sekadar cinta semata-mata.tapi kawin kerana mencari keredhaan Allah swt.:)

    1. Sebab ape x kekal..sebab xboleh terima hakikat sebenar..sedangkan dalam rukun iman dah terang dan nyata Beriman kepada qada dan qadar..itu semua Kerja Allah swt..dia yang menentukan segalanya..setiap yang berlaku semua ada hikmahnya..:)

  4. yg 1st tu ayat lionteen kan. hehe. klau lionteen terpkse kawen,lionteen kawen je. terpkse kawen tu mean ngn org kite syg la kan. klau dipkse kawen, dengan org yg kite x knl kan? eh..ape aku ckp ni.. belit2 dah

  5. Hahahaha….Kelakar baca feedback yang diberikan! Tapi betul juga kata bro, ramai laki guna alasan terpaksa kahwin untuk minta putus dengan awek dia…hurmm…

    1. hmmm pernah terjadi dulu …..tp sy tak tahu si dia tipu sy.dia kata ayh dia suh dia kawin dgn pilihan ayhnya rupanya mmg pilihannya.so tipah tertipu !!!!

    2. adakala itu adalah cara utk berpisah dgn kekasihnya..tetapi adalah lebih bagus berterus terang..mmg hakikatnya sakit..tetapi kalau di bohongi lagilah sakit..:)

  6. saya sendiri kene bila bf kene paksa dgn family kawin dgn pilihan dorg. cepat dan pantas dorang dh btunang. gara2 family dia xrestu kami berdua. kesian dia sebab dia just anggp perempuan tu adik. tapi, sekarang saya dah redha. 🙂

    1. sedihnya cite farysa…. 🙁

      apa pun,ada hikmah di sebalik apa yg terjadi. Allah nk beri kite yg lebih baik dari yg sebelum…insyaAllah

    2. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..Allah swt pasti akan berikan yang terbaik buat hambanya asalakan kita sentiaa berdoa,berusaha dan tawakkal padanya.Insyaallah yang terbaik pasti menanti..:)

  7. kalau kawin paksa n org tu diyakini baik keturuanan nye ok la. insyaAllah ok…bercinta lepas kawin lagi seronok dr bercinta sebelum kawin.

  8. Kalau mak ayah Jay dorg galak pilih sendiri..sebab kalau pun gaduh ke ape ke..xlah salahkan ibubapa..ibu bapa cuma dpt beri nasihat je..:)

Leave a Reply

Top