You are here
Home > Bila bro Framestone Berkata-kata > Peringatan Buat Blogger : Jangan Lupa Renew Hosting

17,442,678 total views, 1,889 views today

Peringatan Buat Blogger : Jangan Lupa Renew Hosting

Hosting..??

Hosting itu apa..??

Adeh..!!! Tolong jangan tanya soalan macam ini.

Nak tahu, pergi tanya orang yang lebih pakar untuk menerangkan kepada korang.

Bro sejak tahun 2007 berblog menggunakan hosting berbayar. Dalam tempoh masa itu bukan 1 blog yang bro handle. Ada beberapa blog.

Tahun lepas bro mempunyai masalah yang agak serius dengan pihak hosting provider yang berkhidmat dengan bro selama ini. (Jangan tanya siapa).

Now bro dah berpindah hosting untuk host blog bro.

Setiap bulan bro kena renew hosting. Harga jangan ditanya. Bro masih mampu nak bayar dengan duit yang bro perolehi dari blog pada setiap bulan.

Ramai orang tak suka blogger yang mengejar duit dari blog.

Dan bro mengaku, blog merupakan pendapatan utama bro untuk terus hidup.

Tetapi ianya 100% bukan datang dari iklan yang bro pasang di blog. Tetapi dari setiap post berbayar (advertorial) yang bro terima.

Beginilah kehidupan kami yang mempunyai kerjaya sebagai fulltime blogger.

Bicara Bro : Bro akui ada pihak yang tak suka dengan cara bro.

Bro bukan retis. Mana-mana bro pergi, bro pergi sebagai media. Di bayar untuk hadir dan mempromote event mereka.

Bukan datang dan amik pic dengan artis dan buat entry syok sendiri.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

19 thoughts on “Peringatan Buat Blogger : Jangan Lupa Renew Hosting

  1. hmm for now zuan pn tgh usaha nak dapatkn income bulanan dr blog walaupn agak mustahil dengan trafik yang seciput ni.. tp usaha tangga kejayaan.. asal dapat bayar bill broadband pn jadi la..

  2. Bukan tak suka cara bro.. tapi jeles…
    Kalau dah fulltime mestilah bagi full komitmen dengan blog.. he he he..

    bicara aku – Bila plak aku boleh dapat sponsor post cam bro.. he he..

    1. mungkin juga… ada je yang suka cakap belakang.. kutuk2 belakang…

      bro malas nak layan orang2 macam nie.. lain la dorang bagi duit dekat bro kan he…23x

      bicara bro lagi : kebanyakan sponsor post memang bro cari sendiri… susah nk dok mengangkang hadap blog tgu orang bagi.

  3. Biasalah tu bro..asam garam kehidupan..ada yang suka ada yang tak suka..tapi apapun Jay doakan gudluck buat bro..Jay tetap sokong blog bro..:)

  4. seronoklah.actually,teringin sgt nak jd full time blogger.tapi mcm tak layak. entry mcm2 tue je,..lgipun mmg nak sgt buat duit dgn blog,,tapi tak reti lah.e-book byk ena bli n baca, tak brpa faham.lastly, tersangkut ditengah jalan.agak2 kalaulah bro tolong nasihat skit ..heee

    1. rajin2 tegur bro di facebook or blog… mana tahu bro akan kongsikan ape2 yang memberi manfaat kepada kamu…

      insya’lah tahun ini bro akan buat bengkel blogging.. tp xtau bila…

      untuk berjaya.. ebook masih x mencukupi.. itu hanya teori.. untuk praktikal kena ade guide line dan tukang tunjuk dan tukang bagi nasihat

Leave a Reply

Top